Αθήνα
Βρείτε μας στο
EXTRAS

10 μεγάλες αλήθειες για την Αθήνα

Όχι και τόσο κολακευτικές, αλλά τι να κάνεις που τον καθρέφτη δεν μπορείς ποτέ να τον ξεγελάσεις;

1. Πρόκειται για την πρωτεύουσα με τα μικρότερα και στενότερα πεζοδρόμια, ακόμα και στο κέντρο της. Έτσι είναι όμως, όταν τσιμεντώνεις αβέρτα το ’60 τα βρίσκεις μπροστά σου μετά.

2. Είναι μια πόλη που χτίστηκε από εργολάβους και όχι από αρχιτέκτονες (το ακριβώς αντίθετο π.χ. είναι η Βαρκελώνη).

3. Μεγάλοι δρόμοι της με αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων, όπως η Δαβάκη, τις πρωινές ώρες θυμίζουν υπαίθρια λαϊκή αγορά στο Καράτσι ή τη Βομβάη. Καθόλου γραφικό, πολύ επικίνδυνο.

4. Τα υπέροχα και πολυδιαφημισμένα μέρη της είναι ίσα ή ελάχιστα περισσότερα από τα σκατένια -και εξίσου διαφημισμένα. Και δεν εννοούμε μόνο την εικόνα στις τουαλέτες τους.

5. Το 90% των δρόμων της έχει σκαφτεί και (προχειρο)μπαλωθεί τόσες φορές, που ακόμα και ο δήμος του τελευταίου χωριού της βουλγαρικής επαρχίας δεν θα έδινε άδεια για να δοθεί στην κυκλοφορία.

6. Είναι η πρωτεύουσα με τα αθλιότερα, βρωμερότερα, ρυπαρότερα και πιο ασυνεπή ΜΜΜ στον δυτικό κόσμο (εντούτοις διαθέτει ένα καταπληκτικό Μετρό και ταξιτζήδες-διεθνείς αναλυτές ν’ ανοίγει η ψυχούλα σου. Α, τα καλά να λέγονται…).

7. Παρά τη φιλότιμη και επίμονη προσπάθεια των free press εβδομαδιαίων εφημερίδων της πόλης να την παρουσιάσουν ως τέτοια, αν ήταν έστω και στο 10% τόσο κούκλα και γοητευτική θα είχε μετακομίσει εδώ η μισή Ευρώπη.

8. Είναι η μεγαλούπολη που καθημερινά παράγει (πολλά) περισσότερα σκουπίδια απ’ όσα οι οδοκαθαριστές της μπορούν να μαζέψουν στη βάρδια τους.

9. Τα περισσότερα πάρκα και δημόσιοι χώροι (Πεδίο του Άρεως, Εθνικός Κήπος κ.α.) είναι τόσο παρατημένα, που ο μέσος πολιτισμένος Ευρωπάιος θα ντρεπόταν να βγάλει για βόλτα εκεί ακόμα και το σκυλί του.

10. Ποτέ κανείς στην Αθήνα δεν σηκώθηκε από το κρεβάτι του το πρωί με τρελό κέφι και ανεβασμένη διάθεση, επειδή ετοιμαζόταν να κατέβει στο κέντρο της πόλης.