Eίναι δύσκολες εποχές για ήρωες. Για την ακρίβεια, βιώνουμε καιρούς που το να προσπαθεί κανείς να ενδιαφέρεται για κάτι πέραν της προσωπικής του επιβίωσης μοιάζει με πολυτέλεια μεγατόνων. Τι κι αν τριγύρω μας υπάρχουν ένα σωρό οργανώσεις, από φιλανθρωπικές μέχρι οικολογικές και από ζωόφιλες μέχρι έντονης κοινωνικής δράσης; Εκείνοι που συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτές είναι ελάχιστοι μπροστά σε αυτούς που πράγματι συμφωνούν με τη δραστηριότητά τους. Κι όμως, καμιά φορά το να βοηθήσεις μια τέτοια οργάνωση ίσως να μην είναι καν κοπιαστικό. Καμιά φορά, το να είσαι ήρωας είναι πιο εύκολο απ’ ότι φαίνεται.
Το YouBeHero είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δομηθεί με βάση αυτό το σκεπτικό: το να μπορεί ο καθένας να ενισχύει μια κοινωνική οργάνωση που επιθυμεί χωρίς να κοπιάζει καν. Συγκεκριμένα, δίνει την δυνατότητα να προσφέρεις οικονομικές δωρεές μέσα από… διαδικτυακές αγορές! Μπερδευτήκατε; Κι όμως, είναι πολύ πιο απλό από όσο ακούγεται.
Το Menshouse είχε μια συζήτηση με τον Αντώνη και τον Βασίλη, τους δυο ιδρυτές του YouBeHero και από τα πιο δραστήρια μέλη του, οι οποίοι μας εξήγησαν την λειτουργία και την φιλοσοφία του εγχειρήματός τους:
-Κάντε μου μια εισαγωγή εσείς: πείτε μου μερικά λόγια για το εγχείρημά μας, τι ακριβώς είναι το YouBeHero, πως λειτουργεί, το φιλοδοξεί να πετύχει κτλ.
Βασίλης: Το YouBeHero είναι μια ηλεκτρονική εταιρία και ταυτόχρονα μια μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την δημιουργία επαναλαμβανόμενων δωρεών προς διάφορες οργανώσεις. Η φιλοσοφία του είναι πάρα πολύ απλή: για κάθε πελάτη που στέλνουμε σε κάθε κατάστημα -συνεργαζόμαστε με πάνω από 400 καταστήματα- το κατάστημα δίνει μια προμήθεια σε εμάς. Από αυτή, εμείς κρατάμε το 25% και δίνουμε το 75% στην οργάνωση που έχει διαλέξει ο χρήστης. Μέχρι στιγμής έχουμε ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο πάνω από 55 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα με αρκετές εκατοντάδες ωφελούμενους και όραμά μας είναι να παρέχουμε τόσο την υλική αυτή βοήθεια όσο και την ανάδειξη του έργου που κάνουν οι οργανώσεις μέσα από το site μας, τα social media μας ή από άρθρα που θα γραφτούν για αυτήν την προσπάθεια. Ενισχύουμε οργανώσεις που θεωρούμε πως αξίζουν την στήριξη όλων μας διότι βοηθάνε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή αδέσποτα ζώα ή είναι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που αξίζει ο κόσμος να γνωρίζει την δράση τους.
-Ας το δούμε λίγο πρακτικά με ένα παράδειγμα: μπαίνω στο site σας, επιλέγω μια οργάνωση που θέλω να ενισχυθεί οικονομικά και στη συνέχεια, παραγγέλνω ένα ζευγάρι παπούτσια που κοστίζει 40 ευρώ. Από αυτά τα 40 ευρώ πόσα θα πάνε στην οργάνωση που θέλω να στηρίξω;
Αντώνης: Να πούμε καταρχήν ότι πριν από κάθε αγορά μπορείς να διαλέξεις και διαφορετική οργάνωση. Τώρα το ποσοστό που θα δοθεί σε δωρεά διαφοροποιείται με βάση το κατάστημα από το οποίο θα κάνεις την αγορά αλλά σε γενικές γραμμές, κυμαίνεται ανάμεσα σε 5,5% με 6,5%. Υπάρχουν βέβαια καταστήματα που μας δίνουν ποσοστό 2% και άλλα που μας δίνουν και 15%. Αν υποθέσουμε πως για μια αγορά των 40 ευρώ έχουμε μια δωρεά του 5%, τότε το ποσόείναι 2 ευρώ. Το 1,5 ευρώ θα πάει στην οργάνωση που θες να ενισχύσεις και εμείς θα κρατήσουμε 50 λεπτά. Για εσένα φυσικά, που είσαι αγοραστής, δεν θα αλλάξει τίποτα.
-Τι προηγήθηκε αυτής της προσπάθειας; Πως σας ήρθε στο μυαλό να την ξεκινήσετε;
Βασίλης: Θα στα πούμε μισά-μισά. Η ιδέα αναφέρθηκε σε ένα διάλλειμα για τσιγάρο με έναν συνάδελφο και μπήκε μπροστά μερικά χρόνια μετά. Η φάση είναι ότι όταν ξεκίνησε να βγαίνει η πλατφόρμα του YouBeHero στον ελληνικό αέρα, περίπου ταυτόχρονα είχε βγει στον αέρα της ελληνικής αγοράς μια αντίστοιχη πλατφόρμα που λεγόταν Shop and Give. Η πλατφόρμα αυτή ήταν του Αντώνη! Το YouBeHero τότε είχε βγει στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και με τους τότε συνεργάτες μου αποφασίσαμε να το φέρουμε στην Ελλάδα γιατί ήταν πολύ δύσκολο να χτίσουμε επαφές με τις οργανώσεις στην Βρετανία. Κάναμε μια έρευνα αγοράς στην Ελλάδα και ανακαλύψαμε ότι τέτοια πλατφόρμα υπήρχε. Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, δεν το περιμέναμε αλλά το προχωρήσαμε. Μετά από ένα χρόνο περίπου ότι το Shop and Give πήγαινε για κλείσιμο. Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα μήπως και συνεργαστούμε και έτσι έγινε. Κανονίσαμε να τα πούμε με τον Αντώνη από κοντά, ταιριάξανε τα χνώτα μας, ο Αντώνης είχε κουραστεί να το τρέχει μόνος του και κάπως έτσι συμπορευτήκαμε.
Αντώνης: Το concept ήταν περίπου ίδιο. Τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι πολύ δύσκολο να τσουλήσουν αν δεν υπάρχει κόσμος από πίσω. Εγώ το έτρεχα μόνο με τη γυναίκα μου και μας ήταν αδύνατο να το τρέξουμε αποτελεσματικά. Το ήξερα βέβαια εξαρχής πόσο δύσκολο ήταν αλλά αφού είχα φάει αυτή την πετριά να τρέξω κάτι τέτοιο, αποφάσισα να το ξεκινήσω και όπως πάει. Και εκεί που ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω την προσπάθεια, έλαβα αυτό το mail από τον Βασίλη. Ήπιαμε μια μπύρα και αισθάνθηκα ότι γνωριζόμαστε χρόνια, είχαμε εντελώς κοινά οράματα. Ήταν λες και ήμουν στην έρημο και βρήκα μια όαση. Πλέον χαίρομαι που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας και το όραμα είναι να το μεγαλώσουμε όσο περισσότερο γίνεται και να γιγαντώσουμε την λογική της προσφοράς.
-Πριν ξεκινήσετε όλη αυτή την ιστορία τι κάνατε σε αυτό το επίπεδο; Με δεδομένο πως η προσπάθειά σας διαπνέεται από την λογική του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, είχατε αντίστοιχη δραστηριότητα πριν τo YouBeHero;
Αντώνης: Και στο YouBeHero εθελοντικά είμαστε. Έχουμε τις κανονικές μας δουλειές και μετά από αυτές τρέχουμε το YouBeHero. Προσωπικά, είχα πάντα κοινωνικές ευαισθησίες, δεν μου άρεσε ο κόσμος όπως είναι, θεωρούσα ότι δεν νοείται να υπάρχει τόσος πλούτος και ταυτόχρονα, τόση αδικία. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτή η αδικία υπάρχει ακριβώς αυτού του πλούτου. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ως ανθρωπότητα για το ιδανικό. Δεν μπορώ να πω ότι είχα προσφέρει όσο ήθελα και γι’ αυτό στο YouBeHero τώρα δίνω αρκετό χρόνο.
Βασίλης: Εγώ μεγάλωσα μέσα από τις ταινίες και μέσα από παιδικά όπως τα Transformers, ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν, ο Σερίφης του Διαστήματος κτλ. Μέσα από την τηλεόραση των 90s εκπαιδεύτηκα στο αίσθημα της δικαιοσύνης και της προσφοράς οπότε μεγαλώνοντας και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχω για την τεχνολογία, οδηγήθηκα σε αυτό το project. Ειδικά έχοντας υπάρξει εθελοντής σε διάφορες οργανώσεις, αυτό ήταν το αυτονόητο επόμενο βήμα μου.
-Αυτό το μοντέλο υπάρχει στο εξωτερικό; Εμπνευστήκατε από κάποια προσπάθεια που είδατε ή ήταν εντελώς δική σας η ιδέα;
Βασίλης: Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες στο εξωτερικό αλλά όταν αποφασίσαμε να το τρέξουμε δεν είχαμε ιδέα για αυτές, το ανακαλύψαμε μετά. Πήραμε μετά βέβαια και ιδέες από αυτές τις προσπάθειες του εξωτερικού.
Αντώνης: Εγώ ήμουν αρρωστάκι με το internet από παλιά. Σκέψου ότι σε μια εποχή που ο κόσμος δεν ήξερε καν τι είναι το internet, περίπου αρχές των 00s είχα στα 15 μου ένα tribute site των Korn, που είναι μέχρι και σήμερα από τις αγαπημένες μου μπάντες. Το έψαχνα από τότε αλλά στην Ελλάδα δεν υπήρχαν οι συνθήκες για κάτι σοβαρό. Όταν άλλαξαν τα πράγματα και το έδαφος έγινε εύφορο για τέτοιες προσπάθειες, αποφάσισα να το ξεκινήσω. Εντάξει, δεν ήταν εντελώς δική μου ιδέα, είχα δει τέτοια παραδείγματα από το εξωτερικό αλλά για χρόνια ήταν αδύνατο να γίνει στην Ελλάδα. Πλέον, μου δίνει μεγάλη χαρά το γεγονός ότι μας μαθαίνει σιγά-σιγά όλο και περισσότερος κόσμος χωρίς να έχουμε κάνει κάποια μεγάλη προώθηση. Γινόμαστε γνωστοί από στόμα σε στόμα και είναι υπέροχο να σε βρίσκουν διαρκώς άνθρωποι και να σε στηρίζουν.
-Αυτή η προσπάθεια που κάνετε φιλοδοξείτε να γίνει κάποτε το επάγγελμά σας ή θεωρείτε ότι αν γίνει επάγγελμα θα χάσει την ευαισθησία που έχει τώρα και δεν θα είναι το ίδιο;
Βασίλης: Προσωπικά θεωρώ ότι αν το κρατήσουμε αληθινό και δεν ξεχάσουμε τις ρίζες μας, αν έχουμε πάντα στο μυαλό μας το γιατί το κάνουμε, τότε ακόμα και αν ζούμε από αυτό θα παραμείνουμε πιστοί στην ιδεολογία μας. Ωστόσο είναι μια παγίδα να γίνουμε επαγγελματίες και να χάσουμε τη σπίθα μας. Είναι μια πιθανότητα αλλά ιδανικά όχι, νομίζω ότι μπορούμε να παραμείνουμε πιστοί σε αυτό που πιστεύουμε.
Αντώνης: Νομίζω ότι τόσο εγώ όσο και ο Βασίλης έχουμε μια πάστα χαρακτήρα που δεν θα επηρεαστεί από μια τέτοια πιθανότητα, νομίζω ότι όπως και να έχει θα μείνουμε αληθινοί ως προς αυτό που κάνουμε.
-Όπως και να έχει πάντως, έχετε τη φιλοδοξία κάποια στιγμή να ζείτε από αυτό;
Βασίλης: Εγώ κάποτε φιλοδοξούσα να ζούμε από αυτό αλλά πλέον νομίζω πως δεν μπορεί να είναι εφικτό.
Αντώνης: Σίγουρα εγώ θα ήθελα τον χρόνο που χαλάω στην κανονική μου την δουλειά να το δίνω στο YouBeHero και να ζω αξιοπρεπώς από αυτό. Εγώ είμαι πιο αισιόδοξος από τον Βασίλη, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει η βασική μας δουλειά στο μέλλον. Τώρα μπορεί αυτό να είναι απλά μια αισιόδοξη ευχή αλλά προτιμώ να την συντηρώ γιατί έτσι έχω και ένα έξτρα κίνητρο.
Θα ήθελα να κλείσουμε με μια λίγο πιο «φιλοσοφική» ερώτηση, που με τρώει να την κάνω: όλη η μεθοδολογία μέσω της οποίας λειτουργείτε θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια υπόρρητη παραδοχή πως οι άνθρωποι για να προσφέρουν κάτι πρέπει και να έχουν κάτι να κερδίσουν;
Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι πρέπει να εμπορευματοποιηθεί λίγο η διαδικασία του εθελοντισμού για να ενισχυθεί οικονομικά;
Αντώνης: Νομίζω ότι αυτή η πλατφόρμα απευθύνεται σε ανθρώπους με ευαισθησίες. Κάποιος που δεν έχει ευαισθησίες θα μας προσπεράσει, δεν θα μπει καν στη διαδικασία να κάνει αυτό το απλό κλικ. Το έχω συναντήσει και σε γνωστούς, κάποιοι δεν θα ενδιαφερθούν καθόλου. Νομίζω ότι έχει να κάνει με το timing που θα πετύχεις τον άλλο. Όχι, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια παραδοχή τέτοιου τύπου, είμαστε απλά ένα επιπλέον εργαλείο προσφοράς. Ίσως είναι απλά μια καλή δικαιολογία για να ψωνίσεις (γέλια).
Βασίλης: Ναι, ίσως απενοχοποιεί την αγορά προϊόντων αυτό το μοντέλο. Ας το σκεφτούμε ως εξής: έχεις ένα παιδάκι που δεν θέλει να φάει ένα φαγητό που θέλει αλλά πρέπει. Μπορεί να του πεις μια ιστοριούλα, να το φάει και μετά να του αρέσει. Εγώ βλέπω το YouBeHero ως έναν τρόπο να πείσεις κάποιον να μπει σε μια διαδικασία και στη συνέχεια, να εκπαιδευτεί σε αυτό. Πολλές φορές άλλωστε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ίσως εν δυνάμει να θέλουν να στηρίξουν μια οργάνωση αλλά να μην έχουν ούτε τον χρόνο να το σκεφτούν ούτε το χρήμα για να το κάνουν και το YouBeHero να τους δίνει εύκολα αυτή την δυνατότητα και να τους εκπαιδεύει.