Οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο έχουν τη μοίρα του Σον Μπιν: πάντα πεθαίνουν. Ο τελευταίος χρονικά «θάνατος» ήρθε στην Ελλάδα και στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας που μετά την ανάκτησή του, τον σώριασε στο πάτωμα και τον ανέσυρε με γυμνά χέρια.
Αυτή η πτώση πήρε γρήγορα διεθνή μορφή, με ξένα Μέσα να το κάνουν θέμα. Δύσκολα όμως θα φτάσει σε «δόξα» την πτώση που είχε ένας άλλος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο πριν από 23 χρόνια.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1998, ένα αεροπλάνο της SwissAir έκανε την συνηθισμένη διαδρομή από τη Νέα Υόρκη προς τη Γενεύη, σε μια πτήση που χρησίμευε για μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, ομολόγων, κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και γενικώς αντικειμένων μεγάλης αξίας που φυλάσσονταν σε τραπεζικές θυρίδες.
Κάποια στιγμή, πάνω από τη Νόβα Σκόσια του Καναδά, στην επαρχία του Χάλιφαξ όπου θα σταματούσε για αναγκαστική προσεδάφιση, το αεροπλάνο έπιασε φωτιά στο ένα φτερό και έπεσε στο νερό με ταχύτητα 500 χλμ/ώρα. Οι 229 επιβάτες (μεταξύ των οποίων και 2 Έλληνες) και το πλήρωμα πέθαναν όλοι, αλλά ένα άλλο μυστήριο είχε «τυλίξει» όπως η φωτιά, αυτή την πτώση.
Εκτός των ανθρώπων, στο αεροπλάνο υπήρχαν μέσα σε χρηματοκιβώτιο κοσμήματα και διαμάντια ανεκτίμητης χρηματικής αξίας (υπήρξαν αναφορές για αξία ως και 300 εκατομμυρίων δολαρίων) με συνολικό βάρος κοντά στα 50 κιλά που είχε αποστείλει αμερικανική τράπεζα σε παράρτημα της στην Ελβετία, ένα κιβώτιο με εκατομμύρια δολάρια και ράβδους χρυσού ενώ υπήρχε και ο «Ζωγράφος», ένας αυτοαναφορικός πίνακας που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο το 1963.
Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε αποσταλεί από άγνωστο αποστολέα σε άγνωστο παραλήπτη-αγοραστή και για την διαδικασία είχε τηρηθεί όλο το πρωτόκολλο προστασίας του.
Έχοντας μέγεθος 30Χ24, ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτιμηθεί στο 1.5 εκατομμύριο δολάρια, όμως καμία από τις αποστολές ανάσυρσης που ακολούθησαν στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν είχαν αποτέλεσμα και ο πίνακας χάθηκε στα βάθη της θάλασσας διαλυμένος.
Το πλοίο Grapple που διαθέτει «σκούπα» που μπορεί να ανασύρει ως και 300 τόνους από το νερό, δεν μπόρεσε παρά να φέρει στην επιφάνεια ένα μικρό κομμάτι 20 εκατοστών από τον Ζωγράφο που θεωρείται ως ένα από τα ακριβότερα έργα του Ισπανού καλλιτέχνη.
Εκτός από τον πίνακα του Πικάσο, στο αεροπλάνο ήταν κι άλλο ένα έργο τέχνης, για το οποίο η αστυνομία του Καναδά δεν είχε δώσει λεπτομέρειες τότε και δεδομένου ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν γίνει κοντά στα 10.000 ναυάγια, είναι σίγουρο πως στα επόμενα χρόνια θα ξεκίνησε ένα κυνήγι θησαυρού που μέχρι σήμερα απέβη άκαρπο.