Η στιγμή του πυροβολισμού: Ο πατέρας που σκότωσε σε live μετάδοση το βιαστή του γιου του και αθωώθηκε

Η απαγωγή που «πληρώθηκε» με μια σφαίρα

Λίγα βίντεο από καταβολής του είδους έχουν τόσο σοκαριστικό περιεχόμενο όσο εκείνο της δολοφονίας ενός παιδοβιαστή από τον πατέρα του γιου του θύματος.

Η δραματική σκηνή εκτυλίχθηκε μπροστά στις κάμερες στις 16 Μαρτίου 1983 στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, με θύτη τον Γκάρι Πλασέ, που αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του και εκτέλεσε εξ’ επαφής με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Τζεφ Ντουσέτ.

Τι είχε συμβεί; Ο Ντουσέτ ήταν προπονητής καράτε σε σχολή δικής του ιδιοκτησίας. Το 1983, εγγράφηκε σε αυτήν ο γιος του Πλασέ, Τζόντι, που ήταν τότε 10 ετών. Εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους νεαρούς αθλητές της σχολής. Συμμετείχε σε τουρνουά, κέρδιζε αγώνες και έδειχνε ενθουσιασμένος με τη νέα δραστηριότητά του. Δεν έχανε προπόνηση και οι γονείς του ήταν πολύ ικανοποιημένοι για ένα ακόμα λόγο. Ο Ντουσέτ είχε την εικόνα και τη συμπεριφορά ενός ιδανικού προπονητή. Το ενδιαφέρον για τους μαθητές του μεταφραζόταν σε επισκέψεις στα σπίτια των μαθητών του προκειμένου να ενημερώνει τους γονείς τους για την εξέλιξή τους. Με τον Τζόντι όμως επεδίωξε και κατάφερε να αναπτύξει μια «ιδιαίτερη» σχέση. Το κίνητρό του δεν ήταν άλλο από την παιδοφιλία.

Τζεφ Ντουσέτ και Τζόντι Πλασέ το 1983

Ο Ντούσετ κέρδισε βήμα-βήμα την καθολική εμπιστοσύνη του παιδιού και από ένα σημείο κι έπειτα πέτυχε να τον βλέπει και εκτός προπονήσεων. Διεκδικούσε όλο και μεγαλύτερη επαφή σε κάθε συνάντηση τους, με πρώτη τέτοια ένα ραντεβού στο οποίο θα του μάθαινε τάχα οδήγηση. Εκεί, όπως του εξηγούσε τι έπρεπε να κάνει, επιχείρησε την πρώτη απόπειρα παρενόχλησης, πιάνοντάς του τα γόνατα. Ο μικρός είχε πει στους γονείς του ότι «είναι ο καλύτερος φίλος μου» και τελικά εκ της αφέλειας του κράτησε το στόμα του κλειστό όταν άρχισε να πέφτει συστηματικά θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Φοβόταν ότι θα στεναχωρήσει τους γονείς του και θα χάσει το φίλο του και όσα με κόπο είχε καταφέρει στο καράτε.

Ο προπονητής του όμως δεν μπορούσε να «στριμώξει» τις διαστροφικές του τάσεις σε αυτές τις ολιγόωρες συναντήσεις. Αποδείχτηκε ότι ήταν ψυχικά άρρωστος σε σημείο αυτοκαταστροφής. Στις αρχές Μαρτίου του ’84 ο Ντουσέτ επισκέφτηκε τη μητέρα του Τζόντι και της ζήτησε να τον πάρει για λίγο μαζί του, ώστε να συνδυάσουν μια βόλτα με μια αγορά που ήθελε να κάνει. Στον ίδιο είχε πει ότι ήθελε να πάνε μαζί ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια. Έχοντας κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη και των γονιών του, ο Ντουσέτ πήρε το ΟΚ από τη μητέρα του μικρού. Αρχικά προπονητής και μαθητής πήγαν σε ένα μοτέλ, όπου ο πρώτος ξυρίστηκε, κουρεύτηκε και έβαψε τα μαλλιά του, προκειμένου να μην είναι αναγνωρίσιμος. Ακολούθως έφυγαν για την Καλιφόρνια και έμειναν σε ένα μοτέλ κοντά στη Disneyland.

Όταν είχαν περάσει κάποιες ώρες και ο Τζόντι ήταν άφαντος, οι γονείς του ενημέρωσαν τις Αρχές και η αστυνομία ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού.

Μετά από 10 μέρες αγωνίας, ο απαχθέντας Τζόντι ζήτησε από τον Ντουσέτ να επικοινωνήσει με τους γονείς του. Εκείνος, όχι μόνο του το επέτρεψε, αλλά μίλησε και ο ίδιος μαζί τους, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν υποπτευθεί. Η αστυνομία εντόπισε την τοποθεσία της κλήσης και μέσα σε λίγη ώρα ο 25χρονος προπονητής είχε συλληφθεί. Το 11χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση του.

Πατέρας και γιος μετά το τέλος της περιπέτειας απαγωγής

Παρότι είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα και το παιδί ήταν ζωντανό, ο πατέρας του, Γκάρι, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Ένιωθε χρέος να εκδικηθεί τον Ντουσέτ για όσα έκανε στο γιο του. Έσπαγε το κεφάλι του να βρει ένα τρόπο, καθώς ο βιαστής είχε τεθεί υπό κράτηση. Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου, καθώς έπινε το ποτό του σε ένα γειτονικό μπαρ, άκουσε στην τηλεόραση ότι ο θύτης θα επέστρεφε εκείνη την ημέρα στη Λουϊζιάνα για να δικαστεί. Αφού ενημερώθηκε για την ώρα άφιξης της πτήσης, πήγε σπίτι του, πήρε το 38αρι περίστροφό του και έσπευσε για το αεροδρόμιο.

Μεσολάβησε το τηλεφώνημα σε έναν καλό φίλο του, τον οποίο ενημέρωσε ότι «απόψε είτε θα πεθάνει ο βιαστής του γιου μου ή εγώ». Τον προειδοποίησε παράλληλα ότι μπορεί να ακούσει στην τηλεόραση ένα πυροβολισμό. Πράγματι, οι κάμερες των τοπικών Μ.Μ.Ε. είχαν στηθεί στην πύλη άφιξης του αεροδρομίου όταν ξεπρόβαλε ο Ντουσέτ, παρουσία αστυνομικών. Ο Γκάρι αναμείχθηκε αρχικά με τους εκπροσώπους του Τύπου και στη συνέχεια έστησε καρτέρι σε ένα από τα σημεία απ’ όπου θα περνούσε ο παιδόφιλος, υποκρινόμενος ότι τηλεφωνεί από ένα καρτοτηλέφωνο. Όταν ο Ντουσέτ έφτασε στο σημείο, ο Γκάρι έβγαλε το περίστροφο και τον πυροβόλησε στο κεφάλι, σκοτώνοντας τον ακαριαία.

Προφανώς ο πατέρας – τιμωρός οδηγήθηκε στη φυλακή, περιμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεση του. Κατά τη διάρκεια της κράτησης του δέχτηκε ένα αμέριστο κύμα συμπαράστασης, έχοντας στο πλευρό του σχεδόν το σύνολο της κοινής γνώμης. Την περίοδο της δίκης, έβγαιναν διάφοροι γονείς στις τηλεοπτικές κάμερες δηλώνοντας ότι «κι εγώ το ίδιο θα έκανα». Κάποιοι υπερθεμάτιζαν: «Το μόνο λάθος του είναι ότι του φύτεψε μόνο μία σφαίρα».

Ένας από τους λίγους που στάθηκαν απέναντι στον Γκάρι Πλασέ ήταν ο ίδιος ο γιος του, όπως δήλωσε χρόνια αργότερα: «Δεν ήθελα να σκοτωθεί ο Τζεφ, ήμουν πολύ θυμωμένος με τον πατέρα μου. Ένιωθα ότι ήταν αρκετό να πάει φυλακή».

Ο δικαστής συντάχθηκε με το κοινό αίσθημα. Έκρινε ότι ο Γκάρι δεν αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και αποφάσισε την απελευθέρωση του. Καταδικάστηκε σε 7 χρόνια με αναστολή, 5 χρόνια επιτήρηση και 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Γκάρι και Τζόντι Πλασέ σε φωτογραφία τους το 2012

Μετά από χρόνια ο Τζόντι «συγχώρεσε» τον πατέρα του, όπως γράφει στο βιβλίο που εξέδωσε το 2019 με τον τίτλο «Why Gary, Why? The Jody Plauche Story». Σε αυτό παρουσιάζει την ιστορία του, αναφέρεται στην αποκατάσταση της σχέσης με τον πατέρα του (ο οποίος απεβίωσε το 2014) και εφιστά στους γονείς την προσοχή, περιγράφοντας τρόπους για να προστατέψουν τα παιδιά τους από ανθρώπους σαν τον Ντουσέτ. «Αν κάποιος θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας απ’ ότι εσείς, τότε έχετε ακούσει το καμπανάκι του συναγερμού…».