Μπέκαμ, Τομ Κρουζ και Όπρα τον αποθεώνουν: Το αδιανόητο πρόγραμμα του «Ανθρώπου των πάγων» που νίκησε το ψύχος

«Έχω νικήσει το φόβο του θανάτου. Τώρα πια δεν φοβάμαι να πεθάνω. Φοβάμαι να μην ζήσω...»

Την επόμενη φορά που θα βγεις έξω, θα φυσάει και θα κάνει ένα κάποιο κρύο, όταν σηκώσεις το φερμουάρ του μπουφάν για να πάψεις να τουρτουρίζεις, σκέψου πως ίσως το ‘χεις πάρει λάθος. Ότι δεν πρέπει να αποστρέφεσαι το κρύο. Αλλά να το αγκαλιάσεις, να το νιώσεις δικό σου. Ω, μην ανησυχείτε. Είμαστε στα συγκαλά μας (ακόμα, τουλάχιστον). Απλά μπήκαμε σε σκέψεις. Εμφανίζονται ενίοτε άνθρωποι που σου δείχνουν πως ένας άλλος τρόπος είναι εφικτός. Να ο κύριος Βιμ Χοφ. Ή «Iceman», «Άνθρωπος των Πάγων» στην ντοπιολαλιά!

Ένας 63χρονος Ολλανδός, κάθε άλλο παρά «μέσος όρος». Κομματάκι… παλαβιάρης; Ναι, με την καλή έννοια. Τομ Κρουζ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ματ Ντέιμον, Τζάστιν Μπίμπερ και Όπρα Γουίνφρεϊ είναι μερικοί μόνο, οι πιο γνωστοί ενδεχομένως, από τους πολλούς που πίνουν νερό στο όνομα του. Γιατί φροντίζει για το δικό τους «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Wim Hof — Secrets of the Iceman » Wing Chun Origins

Μέσω μιας μεθόδου που φέρει το όνομά του (Wim Hof Method) και περιλαμβάνει μια μίξη τεχνικών αναπνοής, κρυοθεραπείας, γιόγκα και διαλογισμού. Βασικά και για να το θέσουμε ολίγον ποιητικά, ο τύπος βλέπει πάγο και φλέγεται από χαρά. Κέρδισε το παρατσούκλι του «Iceman» με το σπαθί του και 26 σχετικά αντικειμένου ρεκόρ Γκίνες ως παράσημα. Όπως αυτό της συνεχόμενης παραμονής μέσα σε παγωμένο νερό, άντεξε 1 ώρα και 52 λεπτά. Έχει, επίσης, τρέξει ημιμαραθώνιο ξυπόλητος πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Και έχει ανεβεί στο όρος Κιλιμάντζαρο, σε υψόμετρο πάνω από 5.500 μέτρα, φορώντας μόνο σορτς και σανδάλια…

Πώς όμως… έσπασε τον πάγο; Ήταν 17 ετών όταν του ήρθε η επιφοίτηση. Ήδη ανήσυχος έφηβος, του άρεσε να φιλοσοφεί και να ψάχνεται. Ώσπου ξαφνικά αισθάνθηκε κάτι εντελώς καινούριο. Μια ακατανίκητη έλξη. Περπατούσε στο Άμστερνταμ σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, δίπλα στα κανάλια, όταν ένιωσε έντονη την παρόρμηση να βουτήξει στο παγωμένο νερό. Το έκανε και τίποτε δεν ήταν το ίδιο, δεν ήταν ο ίδιος. Τα επόμενα 46 χρόνια και του ευχόμαστε πολλά ακόμη, τα έχει περάσει μες στο κρύο. Όντας καλύτερα από ποτέ.

Με μια τεράστια, σκοτεινή, εξαίρεση. Το 1995, αυτοκτόνησε η πρώτη του γυναίκα, Ολάγια. Να τι συνέβη όπως το έχει διηγηθεί: «Υπέφερε από κατάθλιψη λόγω σχιζοφρένειας και μια μέρα πήδηξε από το μπαλκόνι και χάθηκε. Δεν ήξερα αυτά που γνωρίζω τώρα κι έτσι δεν μπόρεσα να τη σώσω. Έμεινα μόνος μου με τέσσερα παιδιά και σχεδόν άφραγκος. Να πρέπει να αντέξω την απώλεια και παράλληλα να είμαι δυνατός. Χάρη στα παιδιά μου κατάφερα να επιβιώσω, αλλά ήταν το κρύο που με έφερε πραγματικά ξανά στη ζωή. Αυτό με θεράπευσε. Αυτό είναι συνεπώς το μήνυμα που θέλω να περάσω, για να μην μένει κανείς παγιδευμένος στην ίδια στρεσογόνο κατάσταση που ήμουν εγώ παλιά». Μπόρεσε να φτιάξει εκ νέου τη ζωή του. Παντρεύτηκε ξανά. Έριν το όνομα της δεύτερης συζύγου του, με την οποία τους χωρίζουν 29 χρόνια, αλλά τους ενώνει «αγάπη μέχρι θανάτου» για να δανειστούμε τα λόγια του. Έκαναν μαζί δύο παιδιά, άρα έχει φτάσει τα 6, δεν του αρκούν πάντως, θέλει και 7ο! Το μικρότερο είναι 4 ετών και 39 το μεγαλύτερο, 35 χρόνια διαφορά δηλαδή, πρόσφατα μάλιστα έγινε και παππούς.

Στα 5.685 μέτρα του Κιλιμάντζαρο, μαζί με συντρόφους

Προϊόντος του χρόνου, κατάλαβε πως μπορούσε να ζήσει μέσα από τη μέθοδό του και παράτησε τη δουλειά του ως οδηγός φορτηγού. Έτσι από εκεί που έβγαζε 7 ευρώ την ώρα, έφτασε σήμερα να κερδίζει χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Αλλά… δεν δίνει δεκάρα! «Το σημαντικό είναι η υγεία, ψυχική και σωματική, η δική μου και των παιδιών μου. Κι αυτό δεν το αγοράζουν τα λεφτά. Δεν ξέρω καν πόσα έχω στην τράπεζα», λέει. Ο μεγάλος του γιος είναι αυτός που ασχολείται με τα οικονομικά και του οργανώνει το φορτωμένο καλαντάρι.

Ολοένα κερδίζει πελατεία. Οι άνθρωποι, ειδικά μετά τον COVID, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να παραμείνουν υγιείς, να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους. Να έχουν καλύτερο έλεγχο του μυαλού και του σώματός τους. Τα lockdown και ο φόβος του ιού προκάλεσαν κατάθλιψη και κρίσεις άγχους σε μεγάλη μερίδα κόσμου, οι οποίοι απεγνωσμένα ψάχνουν τρόπους για να βρουν ξανά τη ψυχική τους ισορροπία. «Μια παράλληλη πανδημία», την έχει αποκαλέσει ο Βιμ και πώς να τον πεις υπερβολικό; Ο ίδιος επιμένει πως ό,τι κάνει δεν το κάνει μόνο για τον εαυτό του ή την προβολή του. Αλλά για «να κάνω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Σύμφωνα με όσα διδάσκει, το κρύο εκπαιδεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ρίχνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, «μπουστάροντας» παράλληλα αυτά της ενέργειας. Οι βαθιές και αργές ανάσες επίσης, μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση. «Πρέπει να επανασυνδεθούμε με τη φύση. Η κοινωνία έχει χάσει την επαφή της με το μυαλό, το σώμα, τη φύση. Αγνοούμε τα συναισθήματά μας, παραμελούμε τον εαυτό μας», υποστηρίζει. Η σχολή του βρίσκεται στο Στρου, ένα γαλήνιο χωριουδάκι μια ώρα από το Άμστερνταμ. Έχει ιδρύσει και παραρτήματα σε Πολωνία, Μεξικό και Γαλλία. Προσπαθεί να κοιμάται όσο το δυνατόν περισσότερο, τρώει λιτά και μόνο ένα πλήρες γεύμα τη μέρα, ενώ είναι vegetarian. Γιόρτασε πρόσφατα τα 63α γενέθλιά του μένοντας 63 λεπτά σε παγωμένο νερό, το κάνει κάθε χρόνο αναλογικά, θέλοντας να δείξει πως όσο μεγαλώνει τόσο πιο δυνατός γίνεται. «Είμαι 63 χρονών, αλλά ευλύγιστος σαν μπαλαρίνα!», λέει.

Έχει εξελιχθεί σε motivational speaker παγκοσμίου φήμης, ένας γκουρού του ευ ζην. Η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε πέρυσι, όταν έγινε σταρ στη βρετανική τηλεόραση. Ως frontman της σειράς Freeze the Fear With Wim Hof, που προβλήθηκε στο BBC και ως κόνσεπτ είχε το να θέσει οκτώ διάσημους σε δοκιμασία, τεστάροντας τις αντοχές τους στο κρύο. Μεταξύ αυτών και ο Γάλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Πατρίς Εβρά. Ο ρόλος του Χοφ ήταν να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στην εσωτερική και εξωτερική μάχη τους με τον πάγο. Κι έπεται κι άλλο γι’ αυτόν, πιο γκράντε. Η ζωή του πρόκειται να γίνει ταινία, τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει. Τον υποδύεται ο Τζόζεφ Φάινς, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κέβιν ΜακΝτόναλντ, το σημειώσαμε ήδη στα «must watch».

Σας φαίνεται μήπως ένας μακρινός influencer διάσημων, έξω από τον κόσμο σας; Είναι όντως ακριβές οι υπηρεσίες του, χαρακτηριστικά το διήμερο μαθημάτων στη σχολή του κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι βασικές πτυχές της φιλοσοφίας του είναι προσιτές σε όλους. Θεωρεί πως μέσα από την επαφή με το κρύο βγαίνουν στην επιφάνεια οι μεγαλύτεροι φόβοι μας, ακόμα και αυτοί που έχουμε κρύψει βαθιά στο υποσυνείδητό μας. Δεν μοιάζει καλό σε πρώτο άκουσμα, όμως μπορεί και να είναι, αφού σε τελική ανάλυση μας φέρνει αντιμέτωπους με τις φοβίες μας και μας δίνει τη δυνατότητα να τις νικήσουμε. «Το άγχος έρχεται από τις φλεγμονές που προκαλούν τα άγχη της κοινωνίας μας. Το κρύο έχει θεραπευτικές ιδιότητες», φωνάζει με λόγια και με πράξεις,.

Και μας προτείνει το εξής: «Ένα κρύο ντους την ημέρα κρατάει το γιατρό μακριά!». Ωραίο τσιτάτο, ειδικά στα αγγλικά («A cold shower a day keeps the doctor away»), αλλά πώς στα κομμάτια το κάνεις πράξη; «Ξεκινήστε λίγο – λίγο. Αρχικά για μισό λεπτό, ας πούμε. Και σταδιακά αυξήστε το χρόνο έκθεσης στο κρύο νερό. Σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο εθιστικό είναι, καθώς αυξάνει την ενέργειά σας και πυροδοτεί ορμόνες που σας κάνουν να νιώθετε καλά». Ίσως αξίζει τον κόπο μια δοκιμή. Στη χειρότερη θα κάνουμε οικονομία στο θερμοσίφωνα. Σε αυτούς τους δύσκολους ενεργειακά καιρούς, μόνο κακό δεν είναι…

Η μέθοδος του Βιμ Χοφ δεν είναι για όλους, αναντίρρητα. Θέλει τεράστια προσοχή, καθοδήγηση και γνώση των ορίων του καθενός, καθώς είναι επικίνδυνη αν δεν εκτελεστεί σωστά. Αλλά αυτός ο περίεργος Ολλανδός είναι σίγουρα ένας ιδιαίτερος, χαρισματικός άνθρωπος. Κάτι που θαρρείς ορίστηκε με το που ήρθε σε αυτόν τον κόσμο. Γεννήθηκε αρκετά λεπτά μετά το δίδυμο αδελφό του, Αντρέ. Η μητέρα του είχε βγει από την αίθουσα τοκετού, καθώς κανείς δεν ήξερε πως ένα ακόμη μωρό ήταν καθ’ οδόν – η ιατρική ήταν πολύ πίσω τότε. Σχεδόν πνίγηκε, βγήκε έξω όντας εντελώς μωβ. Η μητέρα του, πιστή καθολικός, φώναξε τότε δυνατά: «Θεέ μου, κάνε αυτό το παιδί να ζήσει! Και θα τον κάνω ιεραπόστολο». Υπό μια έννοια, έγινε. Φτάνοντας στο σημείο να λέει πλέον πως «έχω νικήσει το φόβο του θανάτου. Τώρα πια δεν φοβάμαι να πεθάνω. Φοβάμαι να μην ζήσω…».