16 νεκροί για ένα σκληρό μαρκάρισμα: Το καταραμένο ματς που το πιο αδίστακτο καρτέλ του κόσμου έπνιξε στο αίμα
Βρείτε μας στο

Είναι ένα φιλικό ματς στο πλαίσιο των εορτασμών για την άφιξη του νέου έτους. Σε μια ανύποπτη φάση στη μεσαία γραμμή, δύο παίκτες διεκδικούν την μπάλα, όμως ένα σκληρό μαρκάρισμα αρκεί για να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα. Κυριολεκτικά. Πολλοί από τους κρατούμενους βγάζουν όπλο και αρχίζουν να «γαζώνουν». Οι δύο αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο είναι το καρτέλ του Κόλπου και εκείνο των Los Zetas και η ιστορία που ακολουθεί, η πιο αιματοβαμένη στο βιβλίο των φυλακών του Μεξικού.

Τα δύο καρτέλ έχουν κοινό παρελθόν. Αυτό του Κόλπου [cartel del Golfo] αποτελεί την πιο παλιά εγκληματική οργάνωση της χώρας και από το 1990 οι ηγέτες του, είχαν ως ομάδα ασφαλείας τους Los Zetas. Οι τελευταίοι είναι λιποτάκτες του στρατού και των ειδικών δυνάμεων με πολεμική εκπαίδευση, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη θέση τους και ξεκίνησαν μια άλλη εντελώς καριέρα.

Οπως περιγράφεται και στη σειρά «El Chapo» στο Netflix, οι Los Zetas το 2010 αποσπάστηκαν, δημιούργησαν τη δική τους εγκληματική οργάνωση και αφού έγιναν άμεσα γνωστοί για τις ακραία βίαιες μεθόδους τους, όπως αποκεφαλισμοί και ομαδικές δολοφονίες, έγιναν και ανταγωνιστές με το καρτέλ του Κόλπου. Η δομή, η εγκληματική δραστηριότητα, ο τρόπος διοίκησης, όλα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με κανένα άλλο καρτέλ μέχρι τη δική τους εμφάνιση.

16 νεκροί για ένα σκληρό μαρκάρισμα: Το καταραμένο ματς που το πιο αδίστακτο καρτέλ του κόσμου έπνιξε στο αίμα

Στις 31 Ιανουαρίου του 2019, μέλη αυτών των δύο αντίπαλων καρτέλ, αποφάσισαν να τεθούν αντιμέτωπα σε ποδοσφαιρικό αγώνα, στις φυλακές της πόλης Cieneguillas στην πολιτεία Zacatecas. Παρότι στις φυλακές υπάρχει μόνο διαφθορά και παρότι η πλειοψηφία των κρατούμενων ανήκει σε συμμορίες ναρκωτικών, εκείνο το μεσημέρι το κλίμα ήταν οικογενειακό αφού παρόντες ήταν οι συγγενείς των φυλακισμένων.

Ηταν εκεί καθώς δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν ότι αντί να ζήσουν μερικές στιγμές που θα έπαιρναν το μυαλό τους μακριά από τη δύσκολη πραγματικότητα, θα γίνονταν αυτόπτες μάρτυρες σε ένα συγκλονιστικό γεγονός. Μετά τη μοιραία φάση και τους πρώτους πυροβολισμούς, οι κρατούμενοι άρχισαν να μάχονται με ό,τι είχαν, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, υπήρξε και απόπειρα απόδρασης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Το όλο σκηνικό δημιούργησε εντυπωσιακή κινητοποίηση των Δυνάμεων Ασφαλείας. Αστυνομία πρόληψης, μητροπολιτικη αστυνομία, κρατική οδική ασφάλεια, ενώθηκαν με την Εθνική Φρουρά και τον Στρατό. Ολοι αυτοί πήγαν στη φυλακή που βρίσκεται 5 χλμ. έξω από την πόλη Zacatecas.

«Το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε, υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους φυλακισμένους και ακούστηκαν εκρήξεις» ήταν τα λόγια του γενικού γραμματέα δημόσιας ασφάλειας, Ισμαελ Ερνάντες. Η πρόσβαση απαγορεύτηκε και στήθηκε ειδική επιχείρηση για να φτάσουν στο προαύλιο 20 ασθενοφόρα έτσι ώστε να μεταφέρουν άμεσα τους τραυματίες.

Επειτα από 2.5 ώρες με πυροβολισμούς, μαχαιριές και ρίψη αντικειμένων, ο «πόλεμος» ανάμεσα στα μέλη των καρτέλ τελείωσε με σοκαριστικό απολογισμό 15 νεκρούς στη φυλακή και έναν που έχασε τη μάχη αργότερα. Οι Αρχές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης συνελήφθη μόνο ένας κρατούμενος με όπλο και πως έγινε κατάσχεση μόλις σε μερικά από τα οποία διαπράχθηκαν οι δολοφονίες μέσα στη φυλακή.

16 νεκροί για ένα σκληρό μαρκάρισμα: Το καταραμένο ματς που το πιο αδίστακτο καρτέλ του κόσμου έπνιξε στο αίμα

Δυστυχώς, ένα τόσο πρωτοφανές περιστατικό όσο αυτό, δεν έμελλε να αλλάξει σε τίποτα τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών στο Μεξικό. Ο τότε Κυβερνήτης, Αλεχάντρο Τέγιο, θρήνησε τον χαμό των θυμάτων και διέταξε απλά την ενίσχυση της επιτήρησης και των ελέγχων.

Τραγική ειρωνεία στην πονεμένη ιστορία του σοφρωνιστικού συστήματος της χώρας είναι ότι δύο μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2019, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εξέγερση στην κεντρική πολιτεία, Morelos. Μάλιστα, μια μέρα πριν το «μακελειό» στην Cieneguillas, οι Αρχές είχαν ελέγξει τον χώρο και είχαν βρει ολόκληρες αποθήκες ναρκωτικών και όπλων…