Τον «γάζωσαν» μπροστά στην κόρη του: Ο διεφθαρμένος πρόεδρος ομάδας που ξέπλυνε 1.5 δισ. το πλήρωσε με την ζωή του
Βρείτε μας στο

23 Σεπτεμβρίου του 2023. Απόγευμα Σαββάτου. Ένα Mazda2 κινείται στη λεωφόρο Αμέρικας στην περιοχή Ορτεσάλ της Μπογκοτά. Μια μηχανή το ακολουθεί, ένας άνδρας κατεβαίνει, πλησιάζει το αυτοκίνητο και παρότι στο διπλανό κάθισμα βρίσκεται ένα κορίτσι, πυροβολεί τον οδηγό στο στήθος, τον λαιμό και το κεφάλι. Ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Τίγκρες, Έντγκαρ Πάες, υποκύπτει στα τραύματά του.

Το ποδόσφαιρο της Κολομβίας δυστυχώς είναι συνηθισμένο στις δολοφονίες από τη δεκαετία του ’80, όταν τα μισά club ανήκαν σε καρτέλ και τα «χτυπήματα» συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο 62χρονος ήταν αφεντικό της ομάδας που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία και μόλις είχε φύγει από γήπεδο, Metropolitano de Techo, μαζί με την κόρη του έπειτα από την εντός έδρας ήττα με 2-3 από την Ατλέτικο ντε Κάλι.

Δύο πρόεδροι άλλων συλλόγων, που κράτησαν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν ότι η εκτέλεση του Πάες σχετίζεται με στοιχηματισμό. Το σενάριο αυτό έχει μια βάση, δεδομένου ότι έγινε σε μια περίοδο που υπήρξαν ουκ ολίγες καταγγελίες από παίκτες και προπονητές για δωροδοκίες και στημένα ματς, όμως όπως υποστηρίζεται σε Μέσα Ενημέρωσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε narcos.

Γιατί ο Πάες, πριν αναλάβει τη διοίκηση της Τίγκρες, ήταν στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, μια ομάδα που είχε τραβήξει τα βλέμματα για τους λάθος λόγους.

Τον «γάζωσαν» μπροστά στην κόρη του: Ο διεφθαρμένος πρόεδρος ομάδας που ξέπλυνε 1.5 δισ. το πλήρωσε με την ζωή του

Στο παρελθόν «έπαιξε» και στις δύο πλευρές. Ήταν στο DAS, το Διοικητικό Τμήμα Ασφαλείας, είχε θέση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, όμως την ίδια στιγμή τού είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Όλα αυτά πριν καν μπει στον κόσμο του ποδοσφαίρου της Κολομβίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τον Πάες προσέγγισε με σκοπό να τον πάρει με το μέρος του ως επενδυτή ο Εντουάρδο Μέντες, πρόεδρος της Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε από το 2003 μέχρι το 2007, ο οποίος επέστρεψε το 2019. Μια εποχή η οποία είχε όχι απλά «σκιές» για τον σύλλογο, αλλά σαφείς αναφορές από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας για το ότι στα ταμεία του συλλόγου μπήκαν χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

«Είναι γνωστό πως ο Λουίς Εντουάρο Μέντες Μπούστος ήταν το άτομο που άρχισε να κάνει επαφές με διάφορους επιχειρηματίες για να ενισχύσει τα οικονομικά του συλλόγου. Αρκετοί από αυτούς που προσέφεραν ή συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν» αναφέρεται σε δημοσίευμα της ‘el espectador’.

«Όπως ο Έντγκαρ Χεσούς Πάες Κορτές, πρώην ντεντέκτιβ και ερευνητής του DAS για την Εισαγγελία. Ένας άνθρωπος που είχε ποινικό μητρώο καθώς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 μηνών για το αδίκημα του τραυματισμού από αμέλεια».

Το 2021 η ‘el tiempo’ είχε αποκαλύψει τη σχέση της Σάντα Φε με χρήματα που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών. «Από τις ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι ο Χούλιο Λοσάνο Πιρατέκε, ο Κλαούντιο Χαβιέρ Σίλβα Οτάλορα και ο Λουίς Καϊσέδο Βελάντια είχαν σχέσεις με τον σύλλογο της πρωτεύουσας. Μέσω της ομάδας ξέπλυναν 1,5 δισ. δολάρια με μηχανισμό την εικονική πώληση σμαραγδιών και τις επενδύσεις ‘μπροστινών’ που μπήκαν στον σύλλογο».

Οι τρεις άνδρες που αναφέρονταν στο δημοσίευμα της εφημερίδας, είχαν ένα κοινό: ήταν και οι τρεις ναρκέμποροι. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, Alejandro Pino Calad, που φαίνεται πως γνωρίζει πολλά για τα καρτέλ της Κολομβίας, μαζί με τον Πάες είχαν τα πόστα στην Σάντα Φε. Εκτός από τον Λοσάνο που φυλακίστηκε και πλέον ζει στο Ντουμπάι, οι άλλοι δύο, ο Σίλβα και ο Καϊσέδο δολοφονήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Εγκλήματα σαν και αυτό, πιθανολογείται ότι αποτελούν μέρος μιας βεντέτας από την Μαφία της Κολομβίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους. Και μπορεί ο Πάες να έχασε τη ζωή του σε μια εποχή που η διαφθορά χτυπά ξανά «κόκκινο», όμως δεδομένης και της κατάληξης των δύο πρώην συνεργατών του, ίσως η εκτέλεσή του να μην ήταν και τόσο μεγάλο σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου της Κολομβίας…