Τα πέντε 9άρια: Η απίστευτη συμπαντική συνωμοσία στο πιο σημαντικό γκολ του Παναθηναϊκού καθ’ οδόν προς το «Γουέμπλεϊ»
Βρείτε μας στο

Είναι πρόσφατο, πολύ. Το είδαμε στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του φετινού Champions League. Ο Ιβάν Προβεντέλ ισοφάρισε για λογαριασμό της Λάτσιο την Ατλέτικο Μαδρίτης στην τελευταία φάση του αγώνα. Με την εξής… λεπτομέρεια να το κάνει πραγματικά γκράντε: Ο Ιβάν Προβεντέλ είναι τερματοφύλακας!

Οι λάτρεις των συμπτώσεων στάθηκαν και σε ένα άλλο σκαμπρόζικο, αριθμητικής φύσης αυτό. Ο Ιταλός γκολκίπερ είναι γεννημένος το 1994, έχει ύψος 1.94μ., φοράει τη φανέλα με τον αριθμό «94» και σκόραρε στο 94’! Στην πραγματικότητα στο 95’ (90’+4’:19’’ έδειχνε το χρονόμετρο) αλλά ΟΚ, ας μην αφήσουμε μια τόση δα λεπτομέρεια να μας χαλάσει μια ωραία ιστορία.

Το μακρινό 1970 οι τηλεοπτικές μεταδόσεις δεν είχαν κατά διάνοια ρολόγια ακριβείας. Ούτε υπήρχαν… Opta τύποι, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανακαλύψουν την παραμικρή σύμπτωση ή παραδοξότητα. Γι’ αυτό και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να εντοπιστεί πως ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής είχε υπάρξει πρωτοπόρος στην ποδοσφαιρική «αριθμολογία». Ακόμα πιο δυνατός μάλιστα από τον Προβεντέλ για να το θέσουμε συγκριτικά.

Και όχι όποιος κι όποιος (Έλληνας ποδοσφαιριστής) και όχι σε μια αδιάφορη στιγμή. Κάθε άλλο. Ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο θρυλικός «Ψηλός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, που πρωταγωνίστησε σε αυτό που μπορούμε να συνοψίσουμε ως «η μαγική στιγμή των πέντε 9αριών».

Καθ’ οδόν για το «Γουέμπλεϊ», στο δρόμο για το best of της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Έβερτον για την προημιτελική φάση του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τα «Ζαχαρωτά» εκείνης της εποχής ήταν μια εξαιρετική ομάδα. Με πολλούς διεθνείς σταρ όπως ο Τζο Ρόιλ και ο Αλάν Μπολ.

Στο πρώτο μέρος το «Τριφύλλι» δέχτηκε ισχυρή πίεση. Άντεξε. Μετά την ανάπαυλα, οι παίκτες της ελληνικής ομάδας έδειχναν όλο και πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, τις δυνάμεις τους.

Και τότε συνέβη. Στις 9 του μήνα (Μάρτιος), στις 9 το βράδυ, 9 λεπτά πριν από τη λήξη, το Νο9 του Παναθηναϊκού (Αντωνιάδης) έβαζε το 9ο προσωπικό του γκολ στα κύπελλα Ευρώπης, ανοίγοντας το σκορ. Μια συνομωσία του «9» με πρωταγωνιστή τον «Ψηλό», ο οποίος εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης με 10 γκολ.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Η στιγμή απαθανατίστηκε από τον φακό του αείμνηστου Ανδρέα Καλογερόπουλου, που έφυγε από τη ζωή το 2013 στην ηλικία των 83 ετών και αποτελεί μέγα ντοκουμέντο. Χρόνια εκείνος κυνηγούσε ένα μεγάλο ενσταντανέ και έλεγε πάντα πως εκείνη τη μέρα ο Θεός τον αξίωσε να κάνει πράξη την επιθυμία του.

Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε στο «Γκούντισον Παρκ». Ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις (1-1) με ένα γκολ που δεν έπρεπε ποτέ να μετρήσει (είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ). Μικρό το κακό. Στη ρεβάνς η ομαδάρα του Φέρεντς Πούσκας πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε (0-0) για να περάσει στα ημιτελικά χάρη στον φρέσκο τότε κανονισμό του εκτός έδρας γκολ. Εκεί απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα σε ακόμα μια σειρά παιχνιδιών που γράφτηκαν στην ιστορία, πριν πάει στο «Γουέμπλεϊ», όπου και υποτάχθηκε στον αχτύπητο Άγιαξ της εποχής (2-0).

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, από όλη αυτή τη μαγική και ανεπανάληπτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο πορεία, αυτή τη στιγμή στο «Γκούντισον Παρκ» ξεχώριζε πάντα ως προσωπικό του top. Φαίνεται και από το ότι παρήγγειλε και μεγάλωσαν το φωτογραφικό καρέ που τον δείχνει να πανηγυρίζει εκείνο το γκολ του. Για να έχει τη φωτογραφία και να την καμαρώνει στο γραφείο του. Τη στιγμή που πέντε 9άρια έμειναν για πάντα στην ιστορία…