Ακριβώς πριν από το Maestro: Η στιγμή που η Χάρις Αλεξίου έκανε ειρήνη με το πιο δύσκολο πράγμα…
Βρείτε μας στο

Η Χαρούλα της ψυχής. Η Χαρούλα της καρδιάς. Η φωνή της Ελλάδας. Συγκλονιστική, ανατριχιαστική… Όταν τραγουδάει το «Δι’ ευχών» περνούν από μπροστά σου τα υποσιτισμένα παιδιά της Αφρικής και της φαβέλας, οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι του πλανήτη όλου. Ακούγοντας την «Προσευχή», γεμίζεις ελπίδα και αισιοδοξία.

Άρα ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αυτή η φωνή δεν έχει σβήσει και δεν θα σβήσει ποτέ. Όσο υπάρχει ελληνισμός, θα υπάρχει και η Χαρούλα της. Μια Καρυάτιδα της εποχής μας.

Και τι δεν έχει ερμηνεύσει. Στιχουργικά και μουσικά δεν υπήρξε το παραμικρό που να γράφτηκε στα γόνατα, κατά τα κοινώς λεγόμενα. Σεβάστηκε τα τραγούδια του παρελθόντος που είχε την τιμή να επαναφέρει στον «αφρό» με το μοναδικό της ηχόχρωμα. Και άνοιξε νέους δρόμους, ολόκληρες λεωφόρους, στο εγχώριο πεντάγραμμο.

Το απόγευμα της 3ης Ιουνίου 2020, η Χάρις Αλεξίου παραχώρησε μία ιστορική συνέντευξη στην εκπομπή «Η κατάλληλη ώρα» του Φώτη Απέργη στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Ήταν η στιγμή που αποκάλυψε ότι αποσύρεται. Πενήντα χρόνια μετά την παρθενική της εμφάνιση στη δισκογραφία με το «Όταν πίνει μια γυναίκα».

«Έχω απομακρυνθεί από το τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω, όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δε μπορώ να το κάνω καλά. Δεν πάει η φωνή μου πια, δεν με ακούει η φωνή μου και είπα ότι είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό», αποκάλυψε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, η Χαρούλα εξομολογήθηκε: «Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα “δεν τραγουδάω Θάνο μου, αλλά θα είμαι εκεί για σένα”. Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο, στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση, ότι “δεν σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα. Βεβαίως τα έβαλα κάτω, είπα “εσύ τραγουδάς 50 χρόνια τώρα, τα έζησες όλα, επιτυχίες, πήρες χαρά“».

Με απόλυτο σεβασμό στην κυρία Αλεξίου, αυτό το «πένθος» δεν αφορά μόνο εκείνη. Αφορά όλους όσοι λατρεύουν τη φωνή της. Πάντα όταν λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση, η στεναχώρια είναι μεγάλη. Υπερισχύει ο πόνος της απώλειας. Κάτι που δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν. Μία φωνή, όμως, που θα ακούγεται εις τον αιώνα τον άπαντα.

20 χρόνια μετά: Ο Καλυβάτσης κάνει ξανά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο να τα χώνει στον Ανδρουλάκη και κλαίνε όλοι απ' τα γέλια (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 20 χρόνια μετά: Ο Καλυβάτσης κάνει ξανά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο να τα χώνει στον Ανδρουλάκη και κλαίνε όλοι απ’ τα γέλι

Στην ίδια συνέντευξη δεν παρέλειψε να παραδεχθεί: «Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα ότι δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να της έσκαψα λίγο παραπάνω το έδαφος. Έκανα και μαθήματα. Δεν είπα θα το παλέψω, θα αγωνιστώ. Είπα ότι υπάρχει μια φυσική φθορά σε όλα τα πράγματα. Μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δεν μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα».

Βέβαια, όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Τη χρονιά που η Χαρούλα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το τραγούδι, μία σειρά έκανε κάστινγκ. Το όνομα αυτής; “Μaestro”. Στη σκηνοθεσία οι Χριστόφορος Παπακαλιάτης-Άκης Πολύζος, στο σενάριο ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Τα γυρίσματα άρχισαν τον Ιούλιο του 2021, έγιναν σε Παξούς, Κέρκυρα και Αθήνα, ενώ ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Η σειρά αποτέλεσε την δεύτερη πιο ακριβή ανά επεισόδιο στο Mega Channel, με προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 2.318.570 ευρώ και έκανε πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου 2022.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου 2022, το Netflix απέκτησε τα δικαιώματά της και τον Δεκέμβριο ήταν διαθέσιμη για προβολή υπό τον τίτλο “Maestro in Blue”.

H πρώτη ελληνική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε από την παγκόσμια συνδρομητική πλατφόρμα είχε μέσα τη Χαρούλα. Και μέσα από αυτήν την υπέροχη σκηνή, περίπου 200 χώρες άκουσαν ένα τραγούδι που η ίδια συνέθεσε, έγραψε, ερμήνευσε και κυκλοφόρησε το 1995. Περίπου 200 χώρες άκουσαν τη φωνή της. Τη φωνή της Ελλάδας. Μία από τις κορυφαίες φωνές που έβγαλε ο πλανήτης. Χωρίς υπερβολή.