Το έκανε να μοιάζει απλό: Η μέθοδος του απίθανου φυσικού που έφτασε ως το τέλος στον «Εκατομμυριούχο»

Αυτό το χαρακτηριστικό ξεχωρίζει τους καλούς από τους σπουδαίους
Το έκανε να μοιάζει απλό: Η μέθοδος του απίθανου φυσικού που έφτασε ως το τέλος στον «Εκατομμυριούχο»
29 Ιουλίου 2024 | 23:24

Το πόσο καλά θα πας ως παίκτης στον «Εκατομμυριούχο», πολλά και απρόβλεπτα το καθορίζουν. Ακόμα και οι πιο δυνατοί κινδυνεύουν να λυγίσουν υπό την πίεση του εν δυνάμει χρηματικού επάθλου, τα φώτα, τις κάμερες, τη γνώση πως χιλιάδες ζευγάρια μάτια είναι πάνω σου. Δεν είναι καθόλου απλό πράγμα, σίγουρα είναι απείρως πιο δύσκολο από όσο φαίνεται από την άνεση του καναπέ του σπιτιού σου

Ποια είναι η μοναδική άμυνα σε αυτό; Η ικανότητα κάποιου να διατηρεί την ηρεμία του, την πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, no matter what. Δεν είναι εγγύηση επιτυχίας, αλλά είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει στο «θα τα πάω καλά και αν συμβεί κάτι κακό μετά τύψεις δεν θα ‘χω».

Η περίπτωση του Ντέιβιντ Έντουαρντς, του πρώτου άνδρα που κέρδισε στον βρετανικό «Εκατομμυριούχο» και δεύτερου συνολικά (είχε προηγηθεί η Τζούντιθ Κέπελ) συνοψίζει την άνωθεν συνθήκη. Το επεισόδιο του θριάμβου του προβλήθηκε στις 21 Απριλίου του 2001. Ο Ουαλός φυσικός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με μια ηρεμία και άνεση που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Πώς το έκανε να μοιάζει τόσο απλό; Πως δεν άφησε στιγμή το σαράκι της αμφιβολίας και το άγχος να τον κυριεύσει; Ήταν πραγματικά… ένας στο εκατομμύριο ως παίκτης! Και το μεγαλύτερο των έργων του ήρθε στο γκραν φινάλε. Στην τελευταία ερώτηση. Για να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, για το «μέχρι τέλους». Επειδή, πάνω από όλα, έμεινε πιστός στον εαυτό του, στις γνώσεις του.

Με το που άκουσε αρχικά την εκφώνηση της τελευταίας ερώτησης ένιωσε μια ασφάλεια, μια βεβαιότητα. Αυτό το ‘ξερε… Ωστόσο, όταν είδε το multiple choice να του δίνει τις πιθανές απαντήσεις, η σιγουριά που είχε ελάχιστα νωρίτερα δέχτηκε ένα πλήγμα. Όχι για το λόγο που θα φανταζόταν κανείς. Αλλά επειδή οι 4 εκδοχές ήταν πιο… απλές από αυτό που (θα) περίμενε!

Η όποια ταραχή ήταν παροδική. Γρήγορα ανέκτησε την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση που τον είχαν χαρακτηρίσει καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Και όπως θα εξηγούσε χρόνια μετά, ένιωσε να τον κατακλύζει η σιγουριά της θετικής ενέργειας που αισθάνεται κανείς όταν παίζει σε ένα σημαντικό αθλητικό παιχνίδι.

Ποια ήταν, όμως, η ερώτηση; Ιδού:

«Αν φύτευες σπόρους από Quercus Robor σε τι θα μεγάλωναν;»

Α) Δέντρα

Β) Λουλούδια

Γ) Λαχανικά

Δ) Δημητριακά

Βοήθεια άλλη ο 77χρονος φυσικός δεν είχε. Τις είχε νωρίτερα χρησιμοποιήσει όλες καθόδον προς το μέγιστο χρηματικό έπαθλο. Δεν κλονίστηκε. Με τη μία λοιπόν, ο 77χρονος σήμερα φυσικός απάντησε πως γνώριζε ότι το Quercus είναι είδος δέντρου. Και ότι η λογική του έλεγε πως αυτή ήταν και η σωστή απάντηση. Τα 3 υπόλοιπα συνεπώς, το ένα μετά το άλλο, τα απέρριψε σκεπτόμενος δυνατά. «Θα παίξω» είπε, ενώ η γυναίκα του, στο πλατό, έλιωνε από την αγωνία όπως η κάμερα έσπευσε να καταγράψει.

Ρίσκαρε κοντά στο μισό εκατομμύριο λίρες. Ο παρουσιαστής το πήγε δια της «εις άτοπον». «Αν είχες πει λουλούδια θα είχες χάσει 468.000 λίρες», είπε αρχικά. Το πρώτο «τσεκ» μόλις είχε γίνει. «Αν είχες πει λαχανικά θα είχες χάσει 468.000 λίρες», συνέχισε για το δεύτερο τσεκ. Ήταν πια η στιγμή της μεγάλης αποκάλυψης: «Αν είχε πει δημητριακά, και είπες πως αποκλείεται να είναι, τότε θα… είχες χάσει 468.00 λίρες», φώναξε δυνατά. Αυτό ήταν. Ο Ντέιβιντ Έντουαρντς μόλις είχε γίνει Εκατομμυριούχος. Με απαράμιλλη σιγουριά, με ζηλευτή αυτοκυριαρχία.

Έχοντας τη γνωστική επάρκεια να θυμηθεί πως το Quercus Robor είναι δέντρο. Για να μάθουμε και εμείς κάτι παραπάνω, πρόκειται για την επιστημονική ονομασία της βρετανικής βελανιδιάς. Ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 30μ. ύψος και περίμετρο κορμού περί τα 2 μέτρα. Η λέξη βγαίνει από το Quercus (Κβέρκος) = Δρυς. Ο Ουαλός φυσικός δεν είχε προφανώς εξαντλήσει τη φιλομάθεια του στο αντικείμενό του. Και ως σωστός homo universalis έκανε τη διαφορά όταν έπρεπε, γεμίζοντας τις τσέπες του και φουσκώνοντας δικαίως από περηφάνια για τον άθλο του!

Όπως θα έλεγε μετά, αυτή η επιτυχία άλλαξε εντελώς τη ζωή του. «Θα έπρεπε να δουλέψω 14 χρόνια σερί για να βγάλω αυτά τα λεφτά», έκανε τους υπολογισμούς με το μαθηματικό και κοφτερό μυαλό του. Σημειωτέον πως όταν νωρίτερα είχε χρησιμοποίησει τη βοήθεια του τηλεφώνου, είχε πάρει το γιο του. Και το εξίσου ωραίο είναι πως μερικά χρόνια μετά ήταν αυτός η βοήθεια του τηλεφώνου στο γιο του, δίνοντάς του τη σωστή απάντηση στο δρόμο για να κερδίσει εκείνος 125.000 λίρες παίζοντας στον «Εκατομμυριούχο». Σόι πάει το βασίλειο…

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved