Στον κινηματογράφο διεκδικούσε ρόλους δυναμικών και γοητευτικών χαρακτήρων από άλλους ηθοποιούς με ανάλογο προφίλ, από την δεκαετία του 1960 και μετά. Πριν στραφεί, όμως, στην υποκριτική ο ανταγωνιστής του ήταν άλλος και οι μάχες τους έμειναν στην ιστορία. Ο λόγος για τον Κώστα Πρέκα και το εν πολλοίς άγνωστο παρελθόν του στον αθλητισμό.
Στο σινεμά η πρώτη παρουσία του καταγράφεται το 1960, με τη συμμετοχή του στην ταινία «Νύχτες της Μιραμάρε». Άρχισε ωστόσο να σπουδάζει υποκριτική τέσσερα χρόνια αργότερα στη Σχολή Θεάτρου του Κωστή Μιχαηλίδη. Την ίδια χρονιά πραγματοποιεί και το ντεμπούτο του στο θέατρο, με την παράσταση «Οι τρεις αδελφές» του Άντον Τσέχοφ, την οποία ανέβασε ο θίασος του Κώστα Μουσούρη.
Ευρύτερα γνωστός έγινε πάντως μέσω του κινηματογράφου, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε 20 φιλμ. Στα περισσότερα εξ αυτών ενσάρκωσε ρόλους δυναμικούς και πατριωτικούς, σε ταινίες που είχαν –τρόπον τινά- εθνικό περιεχόμενο. Μάλιστα, τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1968 για την ερμηνεία του στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα, «Στα σύνορα της προδοσίας». Μια παραγωγή που έγινε με τις ευλογίες της χούντας. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κώστας Πρέκας δεν έκρυψε ποτέ την συμπάθειά του για εκείνη την εποχή…
Το παρελθόν στον αθλητισμό
Για τους ρόλους τους οποίους είχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του προφανώς σημασία είχε και το παρουσιαστικό του. Γοητευτικός, με «σκληρό» πρόσωπο και γυμνασμένο σώμα, θεωρήθηκε ιδανικός για να ενσαρκώσει στρατιωτικούς κυρίως αλλά όχι μόνο, ως πρότυπο λεβεντιάς.
Και υπό αυτή την έννοια οφείλει ένα κομμάτι της επιτυχίας του στο αθλητικό παρελθόν του. Αν και δεν το γνωρίζουν πολλοί, ο Κώστας Πρέκας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον υγρό στίβο και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο! Υπήρξε αθλητής του Ολυμπιακού, με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε στην υδατοσφαίριση, αν και το φόρτε του ήταν άλλο. Οι καταδύσεις!
Περίπου την ίδια περίοδο που άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική ήταν ήδη ένας φτασμένος αθλητής, με πολλούς τίτλους στην κατοχή του. Όταν εκείνος έκανε τα πρώτα του βήματα και τις πρώτες… βουτιές του, μεσουρανούσε ο Γιώργος Καναρέλης.
Ο Πρέκας, ως νεότερος, θαύμαζε τον αθλητή του Παναθηναϊκού από τον οποίο ήθελε να πάρει τα σκήπτρα. Το γεγονός ότι οι δύο τους εκπροσωπούσαν τους «αιώνιους» ήταν και μία από τις αιτίες που πλήθος κόσμου μαζευόταν στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο για να παρακολουθήσει τις μάχες τους, την εποχή που συνυπήρξαν οι δύο τους.
Ο Καναρέλης κατάφερε να κατακτήσει συνολικά 7 τίτλους (τραμπολίνο τριών μέτρων και βατήρα 10 μέτρων) και συγκεκριμένα τα έτη 1952, 1955, 1956, 1958, 1959, 1961 και 1962. Κάποιες από αυτές τις φορές σε άλλο σκαλί του βάθρου ανέβαινε και ο Κώστας Πρέκας ο οποίος όμως στη συνέχεια έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος.
Εκπροσωπώντας τους ερυθρόλευκους ο Πρέκας πανηγύρισε 7 σερί πρωταθλήματα από το τραμπολίνο τριών μέτρων (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966 και 1967) επικρατώντας και του Καναρέλη, ενώ κατέκτησε άλλους 5 τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους στον βατήρα 10 μέτρων, από το 1963 μέχρι το 1967!
Εξωτερική φωτό από paowatersports