bitcoin

Το Bitcoin έκανε την αρχή: Τα cryptocurrencies τρομοκρατούν τις τράπεζες

Το 2018 ξημερώνει το έτος τρόμου του τραπεζικού συστήματος.

Ομολογώ ότι το κομμάτι της οικονομίας δεν είναι και το καλύτερο μου. Ίσως και να νιώθω πιο αμοιβάδα από ποτέ όταν ασχολούμαι με τέτοια θέματα. Εσχάτως όμως νιώθω να με κυκλώνει ένα ζήτημα οικονομίας. Μεσαίας στο τώρα, αλλά πανίσχυρης στο μέλλον. Αυτό το τελευταίο δεν το λέω με πάσα βεβαιότητα. Αλλά για να καταδείξω το πόσο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται η ιδέα των cryptocurrencies γύρω μας. Μια ιδέα που ξεκίνησε από το Bitcoin.

Bitcoin. Μια λέξη που πρέπει να έχω ακούσει πάνω από εκατό φορές το τελευταίο δίμηνο. Το Bitcoin είναι το πρώτο μιας σειράς κρυφονομισμάτων, ψηφιακών δηλαδή μέσων ανταλλαγής χρημάτων, μετοχών και ποσοστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις και αγοράς αγαθών. Προς το παρόν η χρήση του είναι σαν τις μετοχές. Όσοι τα διαθέτουν, οι περίφημοι miners, προσδοκούν τη στιγμή που θα φτάσει σε μια τρελή ισοτιμία με τα κανονικά νομίσματα, για να τα απελευθερώσουν στον ωκεανό και να απολαύσουν την επένδυση τους. Τούτο αφορά τους ιδιώτες. Γιατί από κει και πέρα υπάρχει μια ολόκληρη digital κοινωνία εταιρειών-κολοσσών, που βλέπουν στα cryptocurrencies τον τρόπο να ξεφύγουν μια για πάντα από τα δίχτυα του οικονομικού ελέγχου.

Σίγουρα οι offshore μπορούν να δώσουν ένα καλό οικονομικό καταφύγιο, αλλά έχουν κι αυτές το ρίσκο τους (βλ. Panama Papers). Αντιθέτως, η ψηφιακή οικονομία δεν έχει κανένα. Δεν απαιτεί μεσάζοντες, δεν ελέγχεται από κανένα τραπεζικό σύστημα και της αρκεί μόνο μια παγκόσμια συναίνεση για να καταργηθεί η ισχύς του χρυσού και της ανταπόκρισης του σε νομίσματα και χαρτονομίσματα στην παγκόσμια αγορά. Το Bitcoin έφτασε την Παρασκευή να κοστίζει 16.000 και κάτι δολάρια.

Αυτός ο αριθμός είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακός και ελάχιστα ενδεικτικός. Όπως σημειώνει το Forbes, τα cryptocurrencies είναι αυτή τη στιγμή 99% θόρυβος και 1% ουσία. Ας είναι. Ούτως ή άλλως μιλάμε για τα baby steps μιας νέας δύναμης. Μέχρι να στηθεί σωστά ολόκληρο το περιβάλλον, πρέπει να γίνουν πολλά πειράματα και να δημιουργηθούν άπειρες start ups με βάση τα cryptocurrencies. Αρκεί να σκεφτούμε ότι 9 χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη εμφάνιση του Bitcoin, έχουν ξεμυτίσει τα εξής: JGenCoin, Litecoin, Ethereum, NEM, Siacoin, Bytecoin, Namecoin, Dogecoin, Titcoin, Potcoin, το spin off του Bitcoin, το Bitcoin Cash και φυσικά το Ripple.

Το Ripple μάλιστα ερίζει με το Ethereum για να γίνει το δεύτερο καλύτερο cryptocurrency μετά τον πατέρα Bitcoin. Στο τέλος του Δεκέμβρη βρισκόταν στα 2.29 δολάρια. Την περασμένη Τρίτη κατάφερε να φτάσει σε αξία τα 3.47. Αύξηση 51.5%. Το XRP, όπως είναι γνωστό, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι το πιο γρήγορο σε επίπεδο συναλλαγών και ήδη φαίνεται στους miners του.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα, με πτώση 11.2% για το Bitcoin και 20% για το Cash, τα cryptocurrencies αντιμετωπίζονται με την λογική μιας χρηματιστηριακής αγοράς. Οριστικά κι αμετάκλητα. Όταν ακόμα και το Dogecoin, ένα underdog έχει πολλαπλασιάσει την αξία του το 2018 κατά 533%, τότε καταλαβαίνει κανείς πως δημιουργείται ένα βαθύ ρήγμα στον κόσμο της απτής οικονομίας όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Το ερώτημα είναι πότε θα ξεσπάσει αυτό το ρήγμα.

Τα ICOs

Γιατί όμως το 2018 συγκεκριμένα είναι η απαρχή αυτής της ρηξικέλευθης και κοσμογονικής αλλαγής. Ακόμα κι αν αυτή η αλλαγή δεν ολοκληρωθεί ποτέ, ακόμα κι αν οι κραταιές εξουσίες σηκώσουν αναχώματα, το πρώτο τέταρτο του 2018 θα στιγματιστεί από επενδύσεις. Όχι απλών εταιρειών. Αλλά των λεγόμενων ICOs. Για να το πω όσο πιο απλά γίνεται, πρόκειται για εικονικές πλατφόρμες, της μορφής blockchain (εξ ου και το ICO), με τα αρχικά να σημαίνουν Initial Coin Offering. Όσες start up επένδυσαν το περασμένο έτος στο blockchain, είχαν συνολικά ένα μερίδιο 4 δισεκατομμυρίων στην αγορά.

Συγκεκριμένα, όσες ICOs ανέπτυξαν το οικοσύστημα τους, έχουν πλέον 500 εκατομμύρια δολάρια για επένδυση. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες που επενδύουν σε τέτοιες start ups το κάνουν για να εξαγοράζουν νέα features στο κομμάτι των ψηφιακών τους υπηρεσιών, δημιουργούν ένα τεράστιο απόθεμα συναλλαγών. Ένα απόθεμα που θα φανεί πρώτα και κύρια σε υπολογιστικά συστήματα, στην λογιστική, στα social media και τις πληρωμές.

Ήδη η Telegram ετοιμάζει την πρώτη της κίνηση. Ο Ρώσος Pavel Durov, ιδιοκτήτης της Telegram, έχοντας πληγεί από προηγούμενη προσπάθεια του με άλλη εταιρεία, που τελικά έχασε, στήνει το δικό του blockchain περιβάλλον και ένα σύστημα πληρωμών με firewall απέναντι στον κυβερνητικό και τραπεζικό έλεγχο. Αν συμβεί όπως ακριβώς περιγράφεται, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη ήττα των τραπεζών. Τα 500 εκατομμύρια που πρόκειται να διαθέσει θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη επένδυση (cap σε όρους οικονομίας), μετά τα 230 εκατομμύρια δολάρια της Tezos τον περασμένο Ιούλιο. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος της κίνησης θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων!

Στον τομέα των cryptocurrencies και στην αγορά μαρκών (TokenMarket) αυτή η κίνηση λέγεται pre-Ico sale και στοχεύει στην μόχλευση επενδυτών, των λεγόμενων whales. Για να γίνει πιο αντιληπτό, στο περιβάλλον του Blockchain ICO, ένα Ethereum προσφέρει πάνω από 11.000 tokens. Αν αυτός ο αριθμός πολλαπλασιαστεί με τα 20 εκατομμύρια που ζητάει για κάθε token ο Durov, τότε βγαίνουν μαθηματικά που προκαλούν ίλιγγο!

Πώς μεταφράζεται πρακτικά το παραπάνω; Όσοι miners βρίσκονται στο blockchain της Telegram θα μπορούν να παρακάμπτουν τα τέλη εμβασμάτων κατά την αποστολή κεφαλαίων πέρα ​​από τα διεθνή σύνορα. Θα κάνουν μη ανιχνεύσιμη μεταφορά χρημάτων χάρις στην κρυπτογράφηση της εφαρμογής. Θα γλιτώνουν από τα πρόσθετα χρέη των πιστωτικών καρτών κατά την παραλαβή μικροπληρωμών. Απλό και συνάμα περίπλοκο.

Η θέση των χωρών-δυνάμεων

Το άλλο ερώτημα που ενσκήπτει είναι τι θα κάνουν μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και φυσικά οι ΗΠΑ. Οι δύο τελευταίες εσχάτως απαντούν στα ίδια σημαινόμενα (βλ. σκάνδαλο ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές) και σε συνδυασμό με το ότι η Ρωσία είναι πάντοτε φιλόξενος τόπος για παράνομους μεγιστάνες, την αφήνουν προς το παρόν έξω από το κάδρο. Άλλωστε, ο Durov είναι Ρώσος.

Η Κίνα λοιπόν, σε μια κοινή γραμμή με τη Νότιο Κορέα, ετοιμάζει ρυθμίσεις ελέγχου για τους miners και το σύστημα των cryptocurrencies. Στις 3 Ιανουαρίου αποφασίστηκε σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στην People’s Bank of China να δημιουργηθούν «μπάρες περιορισμού».

Η Νότιος Κορέα ερευνά 6 τράπεζες που προσφέρουν εικονικούς λογαριασμούς σε εταιρείες για να κινηθούν στο περιβάλλον της ψηφιακής οικονομίας και ίσως να ξεπλύνουν αρκετό χρήμα. Η Κορέα κιόλας είναι μια χώρα που προκαλεί ζητήματα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, μιας και εκεί τα cryptocurrencies είναι στην πιο ανθηρή τους μορφή. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το Ripple εκεί έχει το υψηλότερο σημείο ισοτιμίας με το δολάριο (4 δολάρια το XRP).

Στις ΗΠΑ, την κατ΄εξοχή χώρα όπου το Bitcoin και τα παιδιά του προκαλούν τρόμο, η επιτροπή U.S. Securities and Exchange ξεκίνησε έρευνες πάνω στη σύνδεση των tokens που συνδέουν την κορεάτικη αγορά με την αμερικάνικη. Παρά το γεγονός ότι από το 2015 υπάρχουν ομοσπονδιακές πιέσεις για προϋποθέσεις ελέγχου, εναπόκειται στην κάθε πολιτεία το πως θα αντιμετωπίσει τα κρυφονομίσματα. Η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη πολιτεία που καθιστούσε το Bitcoin ισάξιο με παραδοσιακές οικονομικές συναλλαγές. Το 2017 ακολούθησαν άλλες 8 πολιτείες με νομοσχέδια για το Bitcoin. Αριζόνα, Βερμόντ, Σικάγο και Ντελαγουέρ είναι οι πιο ιδιάζουσες. [1]

Η Ευρώπη συνολικά είναι ένας τεράστιος θεσμός που κλείνει ευνοϊκά το μάτι. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε βγει ανακοίνωση θετικά διακείμενη στην λεγόμενη Distributed Ledger Techology (DLT). Την αγορά δηλαδή των καινοτόμων τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως είναι η ψηφιακή οικονομία. Μάλιστα, η ανακοίνωση ανέφερε την πρόθεση για φιλοξενία πιλοτικών και αποκεντρωμένων οικοσυστημάτων blockchain και dlt developments. Σκοπός η αναδιαμόρφωση της διάδρασης καταναλωτών, παραγωγών, επιχειρήσεων, πολιτών και διακυβερνήσεων!

(Για να δεις αναλυτικά την στάση χωρών μπες στο marketwatch.com)

Τι χρειάζεται να ξέρεις για το Bitcoin και τα άλλα cryptocurrencies

1. Η Κρυπτογράφηση είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σου εξασφαλίζει. Αν γνωρίζεις μαθηματικούς κανόνες που αφορούν την μετάδοση και πρόσληψη δεδομένων που διαβάζονται μονάχα από τον αποστολέα και τον παραλήπτη, τότε έχεις τη βάση για cryptocurrency.

2. Blockchain Coding: Η κωδικοποίηση του blockchain απαιτεί γλώσσα προγραμματισμού που θα δίνει το πλεονέκτημα. Η C++, η Javascript, η Python και η Solidity προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και «κενά αέρος». [2]

3. Η ασφάλεια του συστήματος είναι ό,τι πιο σημαντικό έχεις. Αν χακαριστεί, τότε το εκάστοτε cryptocurrency θα βυθιστεί. Όπως συνέβη το 2011 με το Bitcoin που έπεσε στην αξία του ενός σεντ!

4. Transactional Malleability. Ελάττωμα συναλλαγών. Σε περίπτωση που η αλλοίωση των συνδιαλλαγών από δύο μέρη συμβεί πριν τοποθετηθούν τα δεδομένα στο blockchain, δημιουργείται αυτή η ανωμαλία που δεν μπορεί να ανατραπεί. Αν λοιπόν έχουμε έναν τύπο Α που θέλει να στείλει 5 Bitcoins σε ένα τύπο Β, θα πρέπει να κάνει πρώτα input data και να περιμένει την έγκριση από τους miners.

Όσο βρίσκεται στην «ουρά» το αίτημα μεταφοράς, ο Β μπορεί να αντιγράψει την υπογραφή του Α και να κάνει αίτημα ως Α για να του πιστωθούν τα 5 Bitcoins. Έτσι όμως έχει αλλάξει το ID της συναλλαγής. Αν το δικό του αίτημα εγκριθεί πρώτο, τότε ο τύπος Α θα δει ότι η μεταφορά δεν επετεύχθη και θα ξανακάνει τη διαδικασία. Οπότε στο τέλος ο τύπος Β θα έχει 10 Bitcoins αντί για 5. [3]

5. Neo Blockchain

Ένα νέο input στην αγορά των blockchains. Ξεκίνησε το 2014 και προσφέρει ψηφιακά πλεονεκτήματα μοναδικά, ψηφιακή ταυτότητα και «ευέλικτη οικονομία». [4]

Μέσα σε όλον αυτό τον ορυμαγδό πληροφοριών και όρων, είναι πολλά αυτά που θα εισέλθουν στο κεφάλι σου και ελάχιστα που θα κατακάτσουν. Αν υπάρχει ένα επιμύθιο σε όλο αυτό είναι το εξής: το 2018 θα δείξει αν μιλάμε για μια επικείμενη φούσκα ή για το ορατό μέλλον της οικονομίας. Αν θα έρθει η στιγμή που η τράπεζα θα θεωρείται για τους επόμενους ότι για εμάς η ανταλλακτική οικονομία!

Πηγές: www.ft.com/content, www.forbes.com, techcrunch.com,