Τζένιφερ Λόπεζ, Φρανσουά Ολάντ, Κέητ Μίντλετον. Αυτά είναι μόλις τρία από τα ονόματα διασημοτήτων που αποθέωναν κάποτε τον διαιτολόγο Πιέρ Ντουκάν, φωνάζοντας σε όλους τους τόνους ότι αδυνάτισαν χάρη στις συμβουλές του.
Υπήρξε τόσο διάσημη η δίαιτά του, που για ένα διάστημα δεν πρέπει να υπήρχε ούτε ένας που να μην ήξερε πως αν θες να αδυνατίσεις πρέπει κάθε Πέμπτη έπρεπε να τρως ένα σκληρό αυγό, ένα κομμάτι κοτόπουλο και ένα παξιμάδι βρώμης. Ο Ντουκάν, εμπνευστής αυτής της ιδιαίτερης δίαιτας, ήταν κάτι σαν γκουρού και έτσι άπαντες ακολουθούσαν τις συμβουλές του.
Φυσικά, όλα αυτά είναι πλέον περασμένα μεγαλεία.
Ο Αλγερινός πάντως ήταν διαλλακτικός: όποιος ήθελε, έτσι για αλλαγή, θα μπορούσε κάθε Πέμπτη αντί για κοτόπουλο να φάει μερικές φέτες άπαχο ζαμπόν ή ένα κομμάτι φρέσκο σολομό. Η μέθοδός του έμοιαζε πρωτοποριακή: το να αδυνατίζεις τρώγοντας πρωτεΐνες φάνταζε εντελώς παράλογο πριν από αυτόν. Αρκεί να μην έτρωγες ούτε μια μπουκιά παραπάνω την Πέμπτη!
Ο ίδιος σήμερα είναι ξεπεσμένος και τίποτα δεν θυμίζει στη ζωή του τις εποχές της δόξας του: «Η ιστορία μου είναι ένα απίστευτο success story. Παρότι με έσυραν στη λάσπη. Στη Γαλλία αυτό το πράγμα είναι απίστευτο, όταν κάποιος πετυχαίνει πέφτουν να τον φάνε. Είναι το τίμημα της επιτυχίας», λέει σήμερα.
Μέχρι το 2011 ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους στον κόσμο. Ισχυρός άντρας μιας τεράστιας επιχείρησης, σύμβουλος δίαιτας σε όλο τον πλανήτη, καθημερινός θαμώνας τηλεοπτικών προγραμμάτων, συγγραφέας βιβλίων με διαιτητικές συμβουλές που ήταν παγκόσμιες επιτυχίες, μεταφραζόντουσαν σε όλο τον κόσμο και πουλούσαν εκατομμύρια αντίτυπα, ο Ντουκάν ζούσε μια ονειρική ζωή.
Ειδικά, τα βιβλία «Je ne sais pas maigrir – Δεν ξέρω πώς να χάσω βάρος» και «Τι κάνουν οι Γάλλοι και παραμένουν λεπτοί» ήταν φαινόμενα σε πωλήσεις. Λέγεται μάλιστα πως η Κέιτ Μίντλετον διάβασε το πρώτο για να καταφέρει να να χωρέσει στο νυφικό της.
Σήμερα έχει ένα ιατρείο σε ένα προάστιο του Παρισιού και η αλήθεια είναι πως η εκκωφαντική πτώση του δεν τον βοηθάει στο να προσελκύει πελάτες με ευκολία. Και να φανταστεί κανείς πως Ντουκάν έγινε διαιτολόγος σχεδόν κατά λάθος. Ο ίδιος σπούδαζε νευρολόγος όταν έγραψε για πλάκα μια δίαιτα σ’ έναν φίλο του. Εκείνος έχασε τρία κιλά μέσα σε μια εβδομάδα και ο Ντουκάν εντυπωσιάστηκε και σπούδασε διαιτολόγος.
Το 2011 ήταν ο πιο διάσημος διαιτολόγος του κόσμου και όμως έχασε την άδειά του μετά από απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, καθώς η «δίαιτα Dukan» και κάποια από τα βοηθήματα της, όπως το φάρμακο Mediator, πιθανότατα ήταν υπαίτια για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που το πήραν, στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος.
Φυσικά, πρόβλημα διαβίωσης δεν θα έχει ο ίδιος. Άλλωστε μόνο από πωλήσεις των βιβλίων του θα έχουν λεφτά μέχρι και τα εγγόνια του: μόνο το πρώτο του βιβλίο, αυτό στο οποίο παρουσίαζε την δίαιτα-σήμα κατατεθέν του, από το 2000 που εκδόθηκε μέχρι σήμερα, έχει πουλήσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το πρεστίζ, όμως, είναι μια χαμένη υπόθεση για τον πάλαι ποτέ μεγάλο και τρανό Ντουκάν.
Η Ζακί Λόουντον, εκπρόσωπος των Βρετανών διατολόγων, σχολίασε λίγο μετά την αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος του Ντουκάν και εν μέσω της ντροπιαστικής, για τον ίδιο, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε: «Είναι μεγάλο πρόβλημα οι δίαιτες που κάνουν οι διάφορες διασημότητες, γιατί επηρεάζουν πολύ τον κόσμο και τον κάνουν να ακολουθεί διαιτολόγια που ίσως βλάπτουν την υγεία του, χωρίς όσα εισηγούνται να είναι και ιδιαίτερα τεκμηριωμένα ότι πράγματι αποδίδουν.
Όταν εμφανίζεται κάποιος με μια νέα ιδέα, όμως, ο κόσμος αρπάζεται από αυτήν, επειδή πιστεύει ότι θα είναι σαν μαγικό ραβδί. Δεν είναι. Για να χάσει κάποιος κιλά, πρέπει να τρώει σωστά και να αθλείται. Αν δεν κάψεις παραπάνω θερμίδες από αυτές που εισάγεις, δεν μπορείς να αδυνατίσεις. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δίαιτα Dukan, έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη τρώμε παραπάνω πρωτεΐνες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αν, λοιπόν, σε αυτή την ήδη πολύ πρωτεϊνούχα διατροφή προστεθεί και μία μέρα την εβδομάδα στην οποία τρώμε αποκλειστικά πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος π.χ. για αρθρίτιδα.
Ο κόσμος ίσως μπερδευτεί, επίσης, με την περιγραφή της δίαιτας και ίσως καταλήξει άθελά του να υπερβάλλει στις πρωτεΐνες. Οι διαιτολόγοι είμαστε στην πλειοψηφία μας υπέρ του ισορροπημένου διαιτολογίου, ώστε να μην απειλείται η υγεία κανενός. Καλό είναι, επίσης, ο υπέρβαρος να στοχεύει να χάνει το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα, και όχι 2-3 που εισηγείται η συγκεκριμένη δίαιτα».
Ο τέλειος απιχαιρετιστήριος λόγος για την απώλεια της χλιδής και της δόξας για τον Ντουκάν.
Η αλήθεια είναι πως άπειροι διαιτολόγοι τον είχαν άχτι…