XRP: Το κρυπτονόμισμα που θα «αλλάξει τον κόσμο» το 2020
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

XRP: Το κρυπτονόμισμα που θα «αλλάξει τον κόσμο» το 2020

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2020 ίσως γίνουν το μέρος όπου θα γραφτεί η πρώτη σελίδα κυριαρχίας των κρυπτονομισμάτων.

Τον Δεκέμβριο του 2017 το Bitcoin έπιασε τιμή-ρεκόρ στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Ένα Bitcoin ήταν αντίστοιχο 20 χιλιάδων δολαρίων. Κάποιος που είχε «εξορύξει» 20 για παράδειγμα όταν ήταν χαμηλά, τώρα θα είχε 400.000 δολάρια. Ήταν μια εποχή μεγάλου παροξυσμού γύρω από τα κρυπτονομίσματα εκείνος ο μήνας.

Τα κρυπτονομίσματα απέκτησαν τότε μια προοπτική που τρομοκράτησε το υπάρχον οικονομικό σύστημα. Τραπεζικοί μηχανισμοί, κυβερνήσεις προσπαθούσαν να προβλέψουν το πως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. Όχι βέβαια με τόσο δραματικό τρόπο όσο φαίνεται από την περιγραφή. Άλλα σε κάθε περίπτωση υπήρξε μια κινητοποίηση. Τα είχαμε αναλύσει και εδώ.

Το ερώτημα που είχαν και έχουν όλοι στο μυαλό τους από τη στιγμή της ανάδυσης των κρυπτονομισμάτων ήταν πως θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τον έλεγχο σε κάτι τόσο ανεξέλεγκτο. Η ιδέα δεν ήρθε βέβαια από κάποιον κυβερνητικό μηχανισμό ή κάποια τράπεζα, αλλά η λύση που εμφανίστηκε ήταν σίγουρα βολική.

Λένε πως η επανάσταση δεν ανακόπτεται παρά με έναν μόνο τρόπο. Ανακατεύθυνση. Η λύση – έστω και προσωρινή – ώστε να κερδηθεί χρόνος ήταν να στραφούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Ένα σύστημα, ένα κρυπτονόμισμα που έχει από τη μία μια ελευθερία, αλλά από την άλλη γίνεται μέρος του συστήματος. 

XRP: Το κρυπτονόμισμα που θα «αλλάξει τον κόσμο» το 2020

Το Ripple είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με στόχο να κάνει πάναπλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών. Παρέχει στην ουσία μια μεγάλη διευκόλυνση σε επίπεδο συναλλαγών με διαφορετικά νομίσματα, δίνοντας την ευκαιρία στις τράπεζες να κάνουν μεταφορά χρημάτων από χώρα σε χώρα, παρακάμπτοντας την «απαίτηση» του υπάρχοντος συστήματος, του SWIFT, να δημιουργούν λογαριασμό στην χώρα-παραλήπτη.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2012 και το κρυπτονόμισμα της είναι το XRP, ένα νόμισμα το οποίο στην πορεία των πραγμάτων ημι-αυτονομήθηκε. Το Ripple σήμερα εξυπηρετεί 120 τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες η ισπανική Santander, η American Express, αλλά και εταιρείες όπως η WesternUnion και η Moneygram. Αντιλαμβάνεται κανείς την δυναμική του «προϊόντος» με πελάτες τέτοιους κολοσσούς.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Κι όμως αυτή η δυναμική δεν ήταν ικανή να ανατρέψει την κατρακύλα που πήρε στις αρχές του καλοκαιριού το XRP. Με «stock» 100 δισεκατομμύρια tokens, το XRP έπιασε πάτωμα, αλλά οι άνθρωποι του δεν ίδρωναν από άγχος. Πολύ γρήγορα ανέβηκε και έφτασε στο τέλος του Σεπτεμβρίου να ξεπεράσει το Ethereum σε συνολική αξία, υπερβαίνοντας τα 26 δισεκατομμύρια. Πάνω του είναι μόνο το Bitcoin.

Το θετικό στο Ripple είναι ότι η συναλλαγή δεν αφορά υποχρεωτικά κρυπτονομίσματα όπως το XRP. Μπορεί να αφορά μέχρι και ταξιδιωτικά μίλια. Είναι σαν μια ψηφιακή ανταλλακτική οικονομία. Για παράδειγμα ο ένας μπορεί να εισάγει ευρώ και η άλλη πλευρά να πάρει 200 αεροπορικά μίλια.

Η διαδικασία συναλλαγής μέσα από το Ripple διαρκεί το πολύ 3.5 δευτερόλεπτα και βασίζεται στην έννοια του liability. Του πόσο αξιόπιστο είναι το gateway μέσα από το οποίο γίνεται η συναλλαγή. Αυτή η παράμετρος δεν εξαρτάται μόνο από τις δύο πλευρές της συναλλαγής. Εξαρτάται κι από τους μεσάζοντες που ορίζει η κάθε πλευρά. Δημιουργούνται έτσι πολλαπλοί κόμβοι σχέσεων. Κι αν αυτό ισχύει για ατομικότητες, φανταστείτε πως απλώνεται ως δίκτυο μεταξύ εταιρειών και τραπεζών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μιλούσαμε για μια πλατφόρμα που είτε θα κρασάρει είτε θα καθυστερεί πάρα πολύ. Όμως το Ripple έχει τη δυνατότητα για ως και 1.500 συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Το Bitcoin επιτρέπει από 3 ως 6. Χαώδης διαφορά.

Το XRP είναι με λίγα λόγια ένα υβρίδιο κρυπτονομίσματος που θωρακίζει τη θέση του για την επόμενη πίστα. Η επόμενη πίστα είναι αυτό που στην ορολογία λέγεται Adoption & Acceptance. Υιοθέτηση και αποδοχή. Η στιγμή που τράπεζες και καταστήματα θα αποδεχτούν για πρώτη φορά την πληρωμή τους σε κρυπτονόμισμα θα έχει κάνει το XRP μια αναδυόμενη αυτοκρατορία. 

Αυτή η στιγμή μπορεί και να μην είναι ένα υποθετικό σενάριο. Το 2020 είναι μια χρονιά-ορόσημο από κάθε άποψη και σε αμέτρητα επίπεδα σε όλον τον πλανήτη. Το Τόκιο είναι μια πόλη που μπορεί να εισάγει καινά δαιμόνια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα είναι μόνο ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός. Η οργανωτική επιτροπή προετοιμάζεται για να εντυπωσιάσει τον κόσμο και να ανοίξει νέα μονοπάτια.

Σε τεχνολογικό επίπεδο τα πλάνα τους περιλαμβάνουν σημαντικά πράγματα γύρω από το περιβάλλον. Σε οικονομικό επίπεδο ίσως δούμε το στάδιο της Υιοθέτησης και Αποδοχής του XRP.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εγείρουν αρκετές δυσκολίες και ταλαιπωρία σε επίπεδο συναλλαγών. Τόσο στους τουρίστες όσο και στους αθλητές και γενικότερα όποιον κινείται εντός και στα πέριξ αυτής της αθλητικής βιομηχανίας. Το Ripple και το XRP ίσως αποτελέσουν τη λύση του προβλήματος.

Μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών που θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Κεν Τακαχάσι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με τον στόχο των 10.000 να απέχει μόλις 270 υπογραφές τη στιγμή που γράφεται τούτο το κείμενο. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ως τις αρχές του 2019 θα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο αριθμός και η Επιτροπή θα κληθεί να πάρει την απόφαση.

Οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι το XRP θα γίνει επίσημο νόμισμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να τον διαθέσουν ως επιλογή προς τους τουρίστες, έστω και σε ένα στάδιο περιορισμένων δυνατοτήτων.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το Bitcoin και το Dash ήδη εποφθαλμιούν την παρουσία τους εκεί σε επίπεδο μη τραπεζικών συναλλαγών, σε αγορές προϊόντων δηλαδή, τότε το Τόκιο μπορεί να μην είναι απλά η συνάντηση των καλύτερων αθλητών. Μπορεί να είναι το συναπάντημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορεί να είναι το μέρος που θα αλλάξει ριζικά την οικονομία του κόσμου!