Βρέθηκε στις ζωές των τηλεθεατών της Ελλάδας σε δύο χρονικές περιόδους. Η αρχή έγινε το 1994 με παρουσιάστρια τη Μαίρη Μηλιαρέση και η συνέχεια δόθηκε το 2017 με τη Ζέτα Μακρυπούλια. Ο λόγος για το περίφημο «Ρουκ Ζουκ», το οποίο είχε διακοπεί το 1997 για μια ολόκληρη 20ετία.
Η μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα 90s’ και τα τελευταία χρόνια είναι φυσικά η τηλεοπτική στέγη. Παλιά φιλοξενούνταν από το MEGA, ενώ στις μέρες μας από τον ΑΝΤ1. Η ίδια μεταγραφή είχε γίνει και με το ΑΜΑΝ, εν αντιθέσει με ένα άλλο περίφημο τηλεπαιχνίδι («Ο τροχός της τύχης») που είχε ακολουθήσει το ανάποδο δρομολόγιο, προτού καθιερωθεί στο Star.
Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν από πού μεταφέρθηκε το «Ρουκ Ζουκ» στην ελληνική TV;
Το “Bruce Forsyth’s Hot Streak“ σας λέει κάτι; Στην πλειοψηφία, σίγουρα τίποτα. Ήταν ένα αμερικανικό τηλεπαιχνίδι του ABC. Προβλήθηκε για λιγότερο από τρεις μήνες, συγκεκριμένα από τις 6 Ιανουαρίου έως τις 4 Απριλίου 1986. Παρουσιαστής ήταν ο Μπρους Φόρσαϊθ.
Μία πολυεθνική με έδρα την Αυστραλία, ονόματι Reg Grundy Productions, είχε αναλάβει την παραγωγή. Ήταν το πρώτο καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα της εταιρείας ΜΜΕ για ένα δίκτυο διαφορετικό του NBC. Και το τελευταίο της στις ΗΠΑ, που έκανε πρεμιέρα μέχρι το 1993.
Αυτό που γνωρίζουν ακόμα λιγότεροι είναι ότι είχε προηγηθεί πιλοτική εκπομπή, εν έτει 1983, με όνομα “Party Line” και παρουσιαστή τον Τζιν Ρέιμπερν.
Επί της ουσίας, το “Bruce Forsyth’s Hot Streak” αποτέλεσε μια συνέχεια. Οι διαφορές ήταν μικρές. Οι δύο πιο σημαντικές ήταν η αλλαγή σε τίτλο και πρόσωπο (Μπρους Φόρσαϊθ).
Η προβολή του τηλεπαιχνιδιού γινόταν το πρωί, ενώ σκοπός ήταν να «χτυπήσει» τα “The Price Is Right” του CBS και “Wheel of Fortune” του NBC.
Το γεγονός ότι συνήθως το “Hot Streak” καταλάμβανε την τρίτη θέση, είχε ως αποτέλεσμα να πέσει «μαύρο» μετά το πέρας των 13 εβδομάδων της συμφωνίας για τη μετάδοσή του.
Η δεύτερη χώρα που μετέδωσε το τηλεπαιχνίδι, εν έτει 1988, ήταν η Γερμανία. Με τίτλο; “Ruck Zuck“. Σημαίνει «μονομιάς», κάτι που συμβαίνει πολύ γρήγορα.
Έξι χρόνια αργότερα, το πρωτότυπο αυτό τηλεοπτικό πρόγραμμα συστήθηκε στο ελληνικό κοινό και απέκτησε… μονομιάς ένθερμους οπαδούς.
Να αναφερθεί μία μικρή διαφοροποίηση. Στη Γερμανία το “zuck” προφέρεται «τσουκ» και όχι «ζουκ». Λεπτομέρειες… Παρεμπιπτόντως, με τον ίδιο τίτλο προβλήθηκε και στη γειτονική Αυστρία, αλλά μόνο για λίγους μήνες (2004-2005).
Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, στο κράτος της Κεντρικής Ευρώπης το τηλεπαιχνίδι είχε επιτυχία. Επομένως, φτιάχτηκε και μία παιδική εκδοχή που ονομάστηκε “Kinder Ruck Zuck“. Η ιδέα έγινε πράξη το 1992 από το Tele 5, οι κανόνες ήταν ίδιοι με τη version των ενηλίκων, ενώ οι νικητές κέρδιζαν ταξίδι στην Disneyland του Παρισιού. Παράλληλα, το 1990, η Mattel κυκλοφόρησε σχετικό επιτραπέζιο στη χώρα.
Ειδικότερα, στη Γερμανία προβλήθηκε από το 1988 μέχρι το 1992, από το 1993 ως το 2000, τη σεζόν 2004-2005 και από το 2016 μέχρι το 2018, ενώ υπήρξαν τέσσερα διαφορετικά κανάλια και άλλοι τόσοι παρουσιαστές.
Η τρίτη χώρα που δελεάστηκε από το πρόγραμμα ήταν το Βέλγιο (1990-1991) με το παρεμφερές “Rap Klap“, ακολούθησε το Ισραήλ (1993-1994) και εν συνεχεία η Ελλάδα.
Η χάρη του τηλεπαιχνιδιού έφτασε επίσης σε Γαλλία, Ρωσία, Αυστραλία, Ινδονησία, Πολωνία, Σερβία και Καζακστάν.
Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έγινε «μπραφ». Δεν προβλήθηκε ξαφνικά παντού στα τέλη 80s’ ή αρχές 90s’ για παράδειγμα. Τουναντίον, αυτό συνέβη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Σημειώνεται ότι από τις 13 χώρες, μόνο στις δύο βαλκανικές, δηλαδή την Ελλάδα και τη Σερβία, συνεχίζεται το τηλεπαιχνίδι κατά το διάστημα που ετοιμαζόταν αυτό το αφιέρωμα (σ.σ. Μάρτιος 2024).
Πιθανότατα να μην γνωρίζει ούτε η ίδια η Ζέτα Μακρυπούλια την προέλευση του «Ρουκ Ζουκ». Τούτο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι αποτελεί την πιο εντυπωσιακή παρουσιάστρια ever στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι η Μαίρη Μηλιαρέση υστερούσε. Ειδικά οι περισσότεροι που μεγάλωσαν στα 90s’, λογικά θα ψηφίζουν Μ.Μ. δαγκωτό. Τέλος πάντων, σε αυτά δεν χωράνε… οπαδικά.