Εκθέτει και καθηγητές: Η ερώτηση ορθογραφίας που έπεσε στον Εκατομμυριούχο κάνει 9/10 να κολλήσουν

Και της… έπεσε μόλις στην 3η ερώτηση!

Η αλήθεια είναι πως ίσως ούτε η ίδια δεν περίμενε αυτή την ερώτηση. Τουλάχιστον όχι να… πέσει τόσο νωρίς στον Εκατομμυριούχο και να αφορά ορθογραφίας μιας λέξης. Θα μπορούσε κάποιος να πει, μάλιστα, ότι η Σέβη πιάστηκε… εξαπίνης και κόλλησε, πριν απαντήσει!

Και πριν το παίξετε… ξερόλες, αναλογιστείτε ότι μέχρι κοτζάμ «google» άρχισε να λέει τα δικά τους. Κάνοντας ένα απλό search, η μηχανή αναζήτησης έρχεται και σε ρωτάει «μήπως εννοείται: εξ απήνης»; Κάνοντας, βέβαια, τους φιλόλογους να… φρίξουν από το διπλό λάθος.

Φυσικά καταλάβατε ότι η ερώτηση-παγίδα αφορούσε το «εξαπίνης». Μία λέξη. Με ένα «γιώτα» και ένα «ήτα». Όλα τα άλλα είναι να ‘χαμε να λέγαμε… Επιπλέον, όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο: Τα λεξικά δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας για τη λέξη «εξαπίνης». Είναι αρχαιοπρεπές επίρρημα, σημαίνει «ξαφνικά» και ορθογραφείται ως μία λέξη με ιώτα στην παραλήγουσα και ήτα στη λήγουσα. Παρά ταύτα, είναι τόσο πολλοί αυτοί που νομίζουν ότι αποτελείται από δύο λέξεις και τη γράφουν «εξ απήνης» (εκ του απηνής), ώστε η λανθασμένη γραφή έχει επικρατήσει και (ως… «επικρατήσασα επανάστασις», που «δημιουργεί δίκαιον») ευλόγως έχει εκτοπίσει την ορθή γραφή.

Όλα αυτά πιθανότατα να πέρασαν από το μυαλό της Σέβης, της παίκτριας του γνωστού τηλεπαιχνιδιού Εκατομμυριούχος του ΑΝΤ1. Και μάλιστα πολύ νωρίς, μόλις στην ερώτηση για τα 300 ευρώ…

Ήδη είχε περάσει με ευκολία τα πρώτα δύο εμπόδια και μάλλον περίμενε κάτι ανάλογο. Η πρώτη ερώτηση ήταν μια φράση που την έχουμε όλοι… ψωμοτύρι. Η παίκτρια κλήθηκε να συμπληρώσει την φράση του Αριστοτέλη, «Τα αγαθά…»… Και φυσικά λέγοντας «κόποις κτώνται» κέρδισε 100 ευρώ.

Η δεύτερη ερώτηση μάλλον ήταν ακόμη πιο εύκολο. «Ποιο μουσικό όργανο δεν περιλαμβάνεται στα έγχορδα μιας ορχήστρας;» ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Οι πιθανές απαντήσεις ήταν: Α: Βιολί. Β: Κοντραμπάσο. Γ: Άρπα. Δ: Μαράκες. Η Σέβη απάντησε το προφανές (Δ) και προχώρησε για να δει την επόμενη

Το λόγιο επίρρημα που σημαίνει «απροσδόκητα» πώς ορθογραφείται;

Οι απαντήσεις ήταν οι παρακάτω:

Α: Εξαπείνης

Β: Εξαπίνης

Γ: Επαπείνεις

Δ: Εξαπίνις

Εκείνη, αφού το σκέφτηκε, έδωσε την απάντησή της και περίμενε. Η αλήθεια είναι ότι το χάρηκε ιδιαίτερα όταν είδε να πρασινίζει το Β, το οποίο είχε επιλέξει κι εκείνη!