Η γεωμετρία μπορεί να φαίνεται δύσκολη στις ερωτήσεις των τηλεπαιχνιδιών για διάφορους λόγους. Το είδαμε και με την αριθμητική σε τηλεπαιχνίδια γνώσεων, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολη θα μοιάζει η γεωμετρία. Τετράγωνη πυραμίδα, κύβος, τραπέζια, ρόμβοι, ισοσκελή τρίγωνα κτλ, τι να πρωτοθυμάσαι; Οι συμμετέχοντες έχουν ελάχιστα δευτερόλεπτα να απαντήσουν, και η γεωμετρία απαιτεί συχνά οπτικοποίηση και αναλυτική σκέψη. Αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με τη διαδικασία, μπορεί εύκολα να μπερδευτεί.
Αλλά η ζημιά μπορεί να γίνει και σε παιχνίδια χωρίς πίεση χρόνου. Όροι όπως “έδρες”, “ακμές”, “κορυφές” ή η περιγραφή ενός σχήματος μπορεί να είναι μπερδεμένοι αν κάποιος δεν έχει εξάσκηση. Επιπλέον, χωρίς διάγραμμα, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το σχήμα. Οι ερωτήσεις συχνά είναι διατυπωμένες με τρόπο που μοιάζει “παγίδα”. Για παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσουν: «Πόσες πλευρές έχει μια τετράγωνη πυραμίδα;». Μερικοί ίσως σκεφτούν τις ακμές και όχι τις έδρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τη γεωμετρία στην καθημερινότητά τους, οπότε η ανάκληση γνώσεων από το σχολείο γίνεται δύσκολη. Η πίεση του να είσαι μπροστά σε κοινό ή κάμερες μπορεί να δυσκολέψει ακόμα και την απλούστερη ερώτηση.
Το παράδειγμα με την τετράγωνη πυραμίδα δεν είναι τυχαίο. Είναι ερώτηση που έπεσε σε παίκτη του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και είχε πιθανές απαντήσεις Α. 4, Β. 5, Γ. 6, Δ. 9. Ήταν η έκτη ερώτηση του παιχνιδιού με τον παίκτη να έχει εξασφαλίσει τα 500 ευρώ και να παίζει για τα 1.000€. Όμως μόνο εύκολη δεν του φάνηκε η ερώτηση.
Ξεκίνησε απαντώντας 4 πλευρές παρότι μετρούσε σωστά τις πλευρές-τρίγωνα, ξεχνώντας όμως την τετράγωνη βάση. Στη συνέχει πέρασε σε άλλο επίπεδο μπερδέματος μην καταλαβαίνοντας τι είναι η τετράγωνη πυραμίδα και πώς μπορεί να υπάρχει και άλλο είδος, αυτό της τρίγωνης. Όσο περνούσε η ώρα ο παίκτης μπερδευόταν και άλλο αφού απάντησε κάποια στιγμή 6, θεωρώντας ότι στο γεωμετρικό σχήμα της τετράγωνης πυραμίδας υπάρχει και πλευρά στην κορυφή, ένα «καπάκι» όπως το είπε χαρακτηριστικά, μικρότερη από την τετράγωνη βάση.
Ευτυχώς με τη βοήθεια του Γρηγόρη Αρναούτογλου που τον επανέφερε στη λογική, δείχνοντάς του με τα χέρια το σχήμα, κατάφερε να απαντήσει. Γιατί όμως μπορεί να μπερδεύτηκε ο παίκτης;
Τετράγωνη πυραμίδα vs τρίγωνη πυραμίδα
Μια τετράγωνη πυραμίδα έχει 5 πλευρές συνολικά, αν μετρήσουμε τις έδρες της.
Μία βάση (το τετράγωνο). Τέσσερα τρίγωνα που ενώνονται στις κορυφές της βάσης και καταλήγουν στην κορυφή της πυραμίδας.
Άρα, έχει 5 έδρες, 8 ακμές (4 από τη βάση και 4 από τις πλευρικές έδρες), και 5 κορυφές (4 από τη βάση και 1 η κορυφή).
Η τρίγωνη πυραμίδα (ή τετραέδρο) διαφέρει ως εξής:
Έχει 4 έδρες, όλες τρίγωνα (1 βάση + 3 πλευρικές).
Έχει 6 ακμές και 4 κορυφές.
Η τετράγωνη πυραμίδα έχει μία τετράγωνη βάση, ενώ η τρίγωνη πυραμίδα έχει τριγωνική βάση. Οπτικά, η τετράγωνη πυραμίδα φαίνεται πιο “πλατιά”, ενώ η τρίγωνη πυραμίδα είναι πιο “συμπαγής” και συμμετρική.
Δείτε την ερώτηση μετά το 12ο λεπτό: