«Παναντόλ γκόλντεν φλου»: 5 λέξεις που 9/10 Έλληνες λένε λάθος και δεν τον ‘χουν καταλάβει
Βρείτε μας στο

Το ρεμπέτικο είναι μια ιστορία γραμμένη στο χρόνο. Το ρεμπέτικο είναι ένα παρελθόν που μέχρι και σήμερα προκαλεί ρίγος, δημιουργεί μια ψυχική εκτόνωση. Ένα από τα στοιχεία που του δίνει αυτή τη διάσταση, είναι η κατάργηση των γλωσσικών κανόνων.

Είναι αυτό το άγνωστο στην γλωσσική καταγωγή. Καθώς το ρεμπέτικο προέρχεται από τη Μικρά Ασία, είναι γεμάτο με ανατολίτικα ιδιώματα. Κατά την παρουσία του στο ελλαδικό χώρο όμως, εξελίχθηκε σε μια νέα διάλεκτο, καθώς οι ρεμπετάδες ήθελαν να καμουφλαριστούν από τους μπάτσους και εφηύραν δικές τους λέξεις.

Κάποιες απ΄αυτές μπορέσαμε να τις ανιχνεύσουμε στο ταξίδι τους και να καταλάβουμε τι σημαίνουν. Άλλες πάλι, ακόμα το παλεύουμε και άκρη δε βγάζουμε. Εσύ ξέρεις τι σημαίνουν αυτές οι βγαλμένες από κάποιο ρεμπέτικο τραγούδι λέξεις;

Φελάχες Γλυκές

Τι είναι: Αγρότισσα κυρίως της Αιγύπτου αλλά και της Μέσης Ανατολής. Συναντάται περισσότερο στο αρσενικό «φελάχος».

Τι θα μπορούσε να είναι: Θυμίζει κάτι από φελούκα, αλλά και κάτι από φαλάφελ. Θα μπορούσε να είναι μικρή βάρκα, αλλά θα μπορούσε να είναι και αραβικό μαστιχωτό γλυκό.

Καραντουζένι

Τι είναι: Προέρχεται από τη λέξη «ντουζένι» και είναι κάτι σαν τον υπερθετικό. Στα ντουζένια μας και σήμερα…

Τι θα μπορούσε να είναι: Θα μπορούσε να είναι ένα καλό ντουζ. «Καλά ε, έκανα ένα καραντουζένι, νιώθω άλλος άνθρωπος». Θα μπορούσε όμως να είναι και είδος νομίσματος. Σαν υποδεέστερο για το ριάλι. Κάνει δύο ριάλια. Δεν έχω μάνα μου. Έχω μόνο τούτα δα να, 12 καραντουζένια.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Μπιλαντέρια

Τι είναι: Δεν έχει κανείς ιδέα τι είναι

Τι θα μπορούσε να είναι: Θα μπορούσε να είναι κάποια προσφώνηση, ίσως κάποιος πρόγονος της ατάκας «μπραδέρι». Θα μπορούσε να είναι κάποιος τσιμεντένιος στόκος σε κάποιο ταβάνι για να στερεοποιηθεί η πόρτα. Τύπου «φέρε μου τώρα ένα μπιλαντέρι για να βάλω εκεί απάνω κι άλλο ένα για το δωμάτιο της μικρής μέσα». Τέλος, θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το μποντιμπιλντέρι. Αυτός είναι πολύ φουσκωμένος, κάνει body building, είναι μπιλαντέρι.

Κουρμπάν (Μπαρμπαγιαννακάκης)

Τι είναι: Μοιρασιά, φιλανθρωπία στην ανατολίτικη διάλεκτο, πιθανώς κάποιο οθωμανικό δάνειο

Τι θα μπορούσε να είναι: Η Λοκομοτίβ Κουρμπάν. Οκ, πετάξτε μας ντομάτες. Θα μπορούσε να είναι κάποιο σιροπιαστό γλυκό σαν το κουρκουμπίνι. Κουρκουρμπάν. Θα μπορούσε να είναι το κουρμπανίζμ σαν το urbanism. Σταματάμε εδώ.

Ραβαΐσι (Στου Λινάρδου την ταβέρνα)

Τι είναι: Διασκέδαση, γλέντι, θόρυβος, φασαρία

Τι θα μπορούσε να είναι: Αρχικά, ήταν ένα ξακουστό σουβλατζίδικο στου Ζωγράφου, που έκανε τα καλύτερα τυλιχτά της περιοχής. Θα μπορούσε όμως να είναι κάτι σαν το ραβασάκι. Θα μπορούσε να είναι κάτι σαν τον δερβίση ή κάποιος θρησκευτικός εκπρόσωπος. Κοίτα, βγήκε ο ραβαΐσης για να ψάλλει.

* Φωτογραφία: Artivere.gr