Klavdia
Longdocs

Η Klavdia είναι η φωνή πίσω από το τραγούδι Lonely Heart που άκουσες στο ράδιο και νόμιζες είναι αμερικάνικο

Μια 19χρονη Ελληνίδα τραγουδίστρια έφτιαξε αυτό το κομμάτι που άνετα το άκουγες στο εξωτερικό και δεν πίστευες πως είναι ελληνικής δημιουργίας

Αν ακούς ράδιο, σταθμούς που παίζουν ελληνικά, θα παραξενεύτηκες σίγουρα που κάποια στιγμή μετά τον Αργυρό και πριν από Φουρέιρα, έπαιξε ένα τραγούδι που λέγεται Lonely Heart και θα αναρωτήθηκες. Η απάντηση ήρθε όταν έμαθες πως το τραγουδάει η Klavdia.

Πρόκειται για μια 19χρονη Ελληνίδα τραγουδίστρια με μπόλικο ταλέντο, που μάλιστα θέλει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, πατώντας πάνω στο μοτίβο των πρωτόβγαλτων κοριτσιών που έχουν μια αγγλόφωνη κατεύθυνση, η οποία κατάφερε να μας κολλήσει στο μυαλό το Lonely Heart.

Περισσότερο από το να θεωρήσουμε πως πρόκειται για Αμερικανίδα, προσωπικά με γύρισε στην εποχή του 2009, τότε που χόρευα 18χρονος στα κλαμπ με Morandi και Akcent. Έχει μια κλαμπίστικη-dance λογική και για να μην παιδευόμαστε με τις ξενόφωνες αναλογίες, η Klavdia είπε να το βγάλει και με ελληνικό στίχο. Και σαρώνει.

Στο TikTok, που πια είναι το μέτρο για την επιτυχία ενός κομματιού, έχει ξεπεράσει τα 2.000.000 προβολές και συνεχίζει. Σε αυτή την πορεία, είπαμε όσο είναι νωρίς να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη γιατί σε μερικά χρόνια, αν το πάει έτσι το εργάκι, δύσκολα θα έχει χώρο και χρόνο.

Πώς ξεκινάει η σχέση σου με τη μουσική και ποια είναι τα ακούσματα που είχες μικρή;

Η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε πολύ πολύ νωρίς θα έλεγε κανείς, καθώς η μητέρα μου ισχυρίζεται πως πρώτα ξεκίνησα να τραγουδάω και μετά να μιλάω. Όταν άρχισα να ανακαλύπτω ποιο είδος μουσικής μου αρέσει περισσότερο, το μόνο σίγουρο ήταν πως όποιο και να ήταν αυτό, ήταν σε αγγλικό στίχο.

Ωστόσο αρχικά ξεκίνησα να ακούω pop και ιδιαίτερα Beyoncé και Michael Jackson. Αργότερα ανακάλυψα πως μου αρέσουν διάφορα είδη όπως blues, soul ακόμα και rnb.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Η Klavdia είναι η φωνή πίσω από το τραγούδι Lonely Heart που άκουσες στο ράδιο και νόμιζες είναι αμερικάνικο

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Lonely Heart; Από που αρχίζει η δημιουργία του για να φτάσει να γίνει τέτοια επιτυχία;

Το Lonely Heart μου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο στούντιο, όπου δουλεύω με τους Arcade, την επιτυχημένη ομάδα δημιουργών και παραγωγών που έχουν υπογράψει δεκάδες hits. Το Lonely Heart ήταν μια ιδέα των παιδιών και του Παντελή Λουπασάκη ( Padé ) και με ενθουσίασε από το πρώτο άκουσμα.

Το πιστέψαμε όλοι από την αρχή αυτό το κομμάτι, τόσο οι δημιουργοί του κι εγώ, όσο και η δισκογραφική μου οικογένεια, Arcade Music και Panik Records, κι αυτό πιστεύω έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να γίνει επιτυχία. Φυσικά, ευχαριστώ τον κόσμο που αγκάλιασε το τραγούδι μου – εξάλλου, ο κόσμος είναι αυτός που καθιερώνει τις επιτυχίες.

Στα 19 σου αποπνέεις μια ωριμότητα, μια εμπειρία στις επιλογές σου, στον τρόπο που μιλάς, στον τρόπο που τραγουδάς…Κι όταν μπαίνεις σε έναν τόσο απαιτητικό κόσμο, είναι κάπως σαν να πιέζεις τον χρόνο πάνω σου. Νιώθεις ότι είσαι μεγαλύτερη από αυτό που λέει η ηλικία σου με βάση τα βιώματά σου;

Νιώθω σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από ότι πραγματικά είμαι και θεωρώ πως οφείλεται και στα βιώματα μου αυτό αλλά όχι αποκλειστικά. Είναι και στον άνθρωπο πιστεύω. Ωστόσο θεωρώ ότι με έχει βοηθήσει περισσότερο από ό,τι με έχει «παιδέψει» το γεγονός ότι δεν μπορώ να χαρώ το νεαρό της ηλικίας μου όπως όλα τα υπόλοιπα 20χρονα. Blessing and a curse at the same time, θα έλεγα.

Πώς αντιμετωπίζεις όλο αυτό που συμβαίνει με τη μουσική που έχει περάσει στο πεδίο του TikTok και είναι ένα μέσο που κάνει ένα κομμάτι επιτυχία και δίνει το βήμα στους καλλιτέχνες;

Προσπαθούσα πολύ καιρό να δουλέψω τον λογαριασμό μου στο TikTok έτσι ώστε να χτίσω ένα κοινό και εκεί και τώρα που έχει αρχίσει και συμβαίνει, νιώθω μια δικαίωση, ότι οι κόποι μου πιάνουν τόπο. Είμαι πολύ χαρούμενη και αυτό με κάνει να θέλω να δουλεύω ακόμα πιο πολύ. Πιστεύω ότι η πλατφόρμα του TikTok στις μέρες μας είναι πολύ χρήσιμη από πολλές απόψεις, εάν την εκμεταλλευτείς σωστά.

Η Klavdia είναι η φωνή πίσω από το τραγούδι Lonely Heart που άκουσες στο ράδιο και νόμιζες είναι αμερικάνικο

Κάθε επιτυχία στη ζωή μας, φέρνει απαιτήσεις. Άλλοι τις αποδέχονται, άλλοι λυγίζουν. Εσύ μόλις κατέθεσες πρόταση για να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στη Eurovision, άρα να υποθέσω πως γουστάρεις τις απαιτήσεις…

Σίγουρα το να καταθέσεις μια πρόταση στη Eurovision και πόσο μάλλον να φτάσεις στο σημείο να εκπροσωπείς μια χώρα είναι πολύ απαιτητικό, οπότε θα έλεγα πως είμαι των απαιτήσεων και των προκλήσεων… cause why not? Μια ζωή έχουμε, για να πραγματοποιούμε αυτά που ονειρευόμαστε.

Πόσο χρόνο αφιερώνεις μες στην ημέρα στη μουσική, σε πρόβες, σε δημιουργία κλπ;

Υπάρχουν μέρες που μπορώ να ακούω όλη μέρα μουσική, να τραγουδάω, να πειραματίζομαι, να ψάχνομαι και να ανακαλύπτω νέα μουσική και νέους καλλιτέχνες. Υπάρχουν και άλλες που παίρνω ένα break και δεν ασχολούμαι με οτιδήποτε μουσικό.

Σίγουρα μια φορά την εβδομάδα συναντιόμαστε με τους Arcade για περίπου 6 ώρες δοκιμάζοντας πράγματα, γράφοντας και τραγουδώντας. Τις υπόλοιπες είναι ανάλογα με την όρεξη και το mood που έχω. Δεν έχω συγκεκριμένο χρόνο που αφιερώνω μέσα στη μέρα.

Η Klavdia είναι η φωνή πίσω από το τραγούδι Lonely Heart που άκουσες στο ράδιο και νόμιζες είναι αμερικάνικο

Νομίζω πως λόγος της επιτυχίας του Lonely Heart είναι και ότι η ερμηνεία σου πείθει τον ακροατή ότι το νιώθεις. Σε κάποιον που δίνει προσοχή, φαίνεται η δουλειά που έχεις κάνει με τη φωνή σου πάνω σε κάθε στίχο. Πώς πετυχαίνεις αυτό το συναίσθημα; Πώς τοποθετείσαι σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση που περιγράφουν οι στίχοι;

Αγαπώ τόσο πολύ τη μουσική και το τραγούδι που δεν το επιδιώκω, μου βγαίνει από μόνο του. Βέβαια, δε συμβαίνει σε όλα τα κομμάτια αυτό. Σε ένα τραγούδι που πραγματικά μου αρέσει και ίσως και να ταυτίζομαι φαίνεται πως βάζω τη ψυχή μου την ώρα που το τραγουδάω. Σε κομμάτια που δεν μου αρέσουν και τόσο, έχω παρατηρήσει πως δε συμβαίνει το ίδιο.

Υπάρχουν περιπτώσεις καλλιτεχνών που έκαναν νωρίς μεγάλη επιτυχία και μετά δε μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν κι άλλοι που έκαναν ολόκληρες καριέρες. Υπάρχει κάποια σκέψη να σε φοβίζει με όλη αυτή την απήχηση;

Δε με φοβίζει τίποτα. Το μόνο που με φοβίζει είναι να συμβεί κάτι σοβαρό που θα μου κοστίσει και δε θα μου επιτρέψει να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου, ό,τι κι αν είναι αυτό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μου φόβος. Όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται.

Η σημερινή εποχή είναι και μια εποχή που όλα αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα, ώστε ένας μουσικός καλείται να βρει την επόμενη επιτυχία, το επόμενο τραγούδι, πριν περάσει η μπογιά του προηγούμενου. Είναι αυτό κάπως καταπιεστικό για σένα ως καλλιτέχνιδα;

Θα έλεγα πως είναι καταπιεστικό κάτι τέτοιο διότι κάνουμε τέχνη και η τέχνη πρέπει να δημιουργείται αβίαστα και όχι σκόπιμα, κατά τη γνώμη μου. Το να κάνουμε κάτι γιατί πρέπει να το κάνουμε, σίγουρα είναι κάτι που πολλές φορές μπορεί και να μη φέρει καλό αποτέλεσμα και σίγουρα δεν το θελουμε αυτό. Ωστόσο εάν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, προφανώς θα πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε όλες τις συνθήκες είτε είναι καταπιεστικό είτε όχι.

Η Klavdia είναι η φωνή πίσω από το τραγούδι Lonely Heart που άκουσες στο ράδιο και νόμιζες είναι αμερικάνικο

Είσαι γενικά άτομο που δεν απολαμβάνεις την επιτυχία και απλά στρέφεις το βλέμμα σου στο επόμενο βήμα θέλοντας να κάνεις κάτι καλύτερο;

Ναι, δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι αυτό το άτομο που δε θα απολαύσει την επιτυχία αλλά θα σπεύσει να βρει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Πάντα θέλω κι άλλο, πάντα θέλω να γίνομαι καλύτερη και το ένα φέρνει το άλλο. Δε θεωρώ πως είναι απαραίτητα κακό αυτό, απλά πολλές φορές πρέπει να δίνεις ένα break στον εαυτό σου και να τον επιβραβεύεις.

Ποια είναι η Klavdia έξω από τη μουσική; Τι άλλα ενδιαφέροντα έχεις, τι σου αρέσει να κάνεις εκτός από το να τραγουδάς;

Πιο γρήγορα θα απαντούσα στην ερώτηση τι ΔΕΝ μου αρέσει να κάνω γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που μου αρέσουν να κάνω (γέλια). Μου αρέσει πολύ ο αθλητισμός, τρελαίνομαι για πάντελ – είναι το νεότερο μου χομπυ – έπαιζα 6 χρόνια βόλεϊ, μου αρέσουν οι ρακέτες παραλίας και μου αρέσει παρά πολύ να χορεύω επίσης. Λίγα πράγματα γενικά (γέλια).

Είναι η μουσική για τις lonely hearts;

Η μουσική είναι για όλες τις καρδιές του κόσμου.

Εσύ θα έλεγες ότι είσαι πιο μοναχική ή αποζητάς να είσαι με παρέα διαρκώς;

Ενώ είμαι πολύ κοινωνικό άτομο, μου αρέσει και η μοναξιά μου. Τα βρίσκω πολύ καλά με τον εαυτό μου. Βέβαια, εννοείται πως απολαμβάνω και τη παρέα των φίλων μου.