Γιάννης Γρόσης
Βρείτε μας στο

Βγήκε από το X-Factor πριν 3 χρόνια και από τότε έχει ανέβει τα σκαλιά πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, αλλά όχι βιαστικά. Ο Γιάννης Γρόσης εξελίσσεται μουσικά σε έναν πολύ ελπιδοφόρο λαϊκό καλλιτέχνη και η φωνή του είναι απ΄αυτές που σου γεννούν συναίσθημα.

Η κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού από την Panik Records ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Γιάννη που στα live του στο Carretta Athens κάθε Δευτέρα γίνεται ένας χαμός και ο κόσμος έχει να λέει για το πρόγραμμά του.

Σε πολλά χαρακτηριστικά της πορείας του μου θυμίζει τον Νίκο Απέργη που αυτή τη στιγμή είναι πρώτο όνομα σε νυχτερινό κέντρο. Ε, σε 3-4 χρόνια αυτό θα είναι και ο Γιάννης Γρόσης.

-Τα όσα σου έχουν συμβεί μετά το X-Factor σε επίπεδο μουσικής, είναι κοντά σε αυτό που φανταζόσουν;

Όχι, με τίποτα. Το X-Factor ήταν μία όμορφη εμπειρία μέσα από την οποία παρουσιάστηκα στο ευρύ κοινό, αλλά η πραγματική δουλειά είναι αυτή που γίνεται κάθε μέρα πίσω από τα φώτα! Νιώθω ευγνώμων γι’ αυτό που μου συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

– Πώς βλέπεις όλη αυτή την μετάβαση της μουσικής βιομηχανίας στις πλατφόρμες και τον ορισμό της επιτυχίας ή της αποτυχίας μέσα από το TikTok για παράδειγμα;

Κάθε εποχή θεωρώ έχει την δίκη της νότα. Στη μουσική δεν υπάρχει επιτυχία και αποτυχία ωστόσο, θεωρώ πως δεν κάνουμε μουσική με μοναδικό γνώμονα την επιτυχία.. θα χανόταν η ουσία…

Η αλήθεια είναι πως ίσως υπάρχει μία πιο αξιοκρατική αντιμετώπιση μέσα από τις ιντερνετικές πλατφόρμες μιας και ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει το έργο του, αλλά μου λείπει πολύ που δεν υπάρχουν πλέον cd και άλμπουμ όπως υπήρχαν κάποτε.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Ο Γιάννης Γρόσης είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους λαϊκούς τραγουδιστές

– Πώς τα πας με τις μουσικές ταμπέλες; Σε περιορίζει το να σε αποκαλεί κάποιος λαϊκό τραγουδιστή για παράδειγμα;

Αν θεωρεί κανείς πως ο λαϊκός τραγουδιστής είναι ταμπέλα δεν με πειράζει καθόλου να με «ταμπελώσουν». (γέλια)

Ναι είμαι λαϊκός τραγουδιστής και είμαι παραπάνω από εντάξει με αυτό.

– Το να είσαι τραγουδιστής είναι το σύνολο της καλλιτεχνικής σου έκφρασης ή απλώς το κύριο κομμάτι; Έχεις δηλαδή άλλους τρόπους να εκφράζεσαι που μπορεί να τους κρατάς για τον εαυτό σου και τους φίλους σου;

Το τραγούδι ήταν από πάντα το μέσο επικοινωνίας και μετάδοσης των συναισθημάτων μου. Με ηρεμεί και με ισορροπεί στο έπακρο. Τραγουδάω πρώτα για τη δίκη μου ψυχή και μετά για τον υπόλοιπο κόσμο. Όχι, λοιπόν, δεν έχω κάποιον άλλο καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης.

– Τι θεωρείς ότι πρέπει να βελτιώσεις μουσικά;

Τα πάντα. Ζώντας το μουσικό όνειρο και λόγω της τριβής μου με συναδέλφους και μουσικούς τα νέα ερεθίσματα είναι αμέτρητα. Όταν έχεις ανοιχτά το μυαλό και τα αυτιά σου, μένεις για πάντα μαθητής.

-Πώς φαντάζεσαι την πορεία σου στα επόμενα 10 χρόνια;

Είναι πολλά τα 10 χρόνια. Δεν ζω στο μέλλον… Βιώνω στο παρόν τις ευτυχίες και τις δυστυχίες μου, τις νίκες και τις ήττες μου. Το θεωρώ λίγο ματαιόδοξο να πω κάτι για 10 χρόνια μετά. Θέλω μόνο να είμαι καλά και να έχω εξελιχθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Γιάννης Γρόσης είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους λαϊκούς τραγουδιστές

– Με ποιους Έλληνες καλλιτέχνες θες να συνεργαστείς οπωσδήποτε; 

Αρχικά, είναι όνειρο και μόνο να γνωρίσω από κοντά τα μουσικά μου πρότυπα, τον κύριο Πάριο, τον κύριο Τερζή, τον κύριο Σφακιανάκη και τον κύριο Ρέμο.

Η τιμή θα ήταν τεράστια αν κάποια στιγμή  μοιραζόμουν ένα τραγούδι ή την ίδια σκηνή μαζί τους.

– Αν θαυμάζεις έναν τραγουδιστή για τη φωνή του αλλά ο χαρακτήρας του δεν είναι καλός, μπορείς να συνεργαστείς μαζί του;

Ο χαρακτήρας είναι το Α και το Ω σε μία προσωπικότητα. Δεν θα ήθελα να γνωρίσω κάποιον που θαυμάζω και να απογοητευτώ. Θα προτιμούσα να τον έχω στο μυαλό μου όπως θέλω και ας μην συνεργαζόμουν μαζί του.

– Κρατάς ζωντανές τις έντονες αναμνήσεις στο μυαλό σου; Έχεις δηλαδή ορόσημα της διαδρομής σου π.χ. την πρώτη φορά που βίωσες κάτι ή είναι για σένα όλα εξίσου σημαντικά;

Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην ξεχωρίζει κάτι ή να μην του έχει μείνει χαραγμένη μία στιγμή της ζωής του. Δυστυχώς, οι έντονες αναμνήσεις συνήθως είναι άσχημες αλλά η ζωή βρίσκει τον τρόπο να σε γιατρέψει και να σε δυναμώσει.

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες και γιατί;

Στα γενέθλια μου. Είναι και η μόνη ημέρα που με συγκινεί πολύ. Δεν ξέρω τι παθαίνω εκείνη την ημέρα, πάντως δεν περνάω καλά. Είναι ημέρα εσωτερικής μάχης.

-Η τελευταία φορά που αισθάνθηκες έντονα χαρούμενος;

Πριν λίγες ημέρες που κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι «Δεν Είσαι Αγάπη». Στην καθημερινότητα μου είμαι όσο χαρουμενος μπορεί να ειναι κάποιος στην σημερινή κοινωνία.  Δεχόμαστε τεράστιο αρνητισμό με όλα όσα συμβαίνουν, ωστόσο στην προσωπική μου ζωή περνάω υπέροχα παρόλο που δεν το δείχνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί δεν είναι ο τύπος μου.