Ματίνα Ζάρα
Βρείτε μας στο

Έχω γεννηθεί και πορευτεί με ονοματεπώνυμο που πάντοτε δυσκόλευε/παραξένευε τους ανθρώπους. Αρκετοί έχουν αναρωτηθεί αν υπάρχω ή είναι ψευδώνυμο. Γι΄αυτό και όταν ακούω για τραγουδίστρια Ματίνα Ζάρα, με ιντριγκάρει να δω το πρόσωπο πίσω απ΄αυτό το όνομα.

Θεωρώ πως το όνομα και το επώνυμο μας, με κάποιον τρόπο, δημιουργούν τις συνθήκες για την πορεία που θα ακολουθήσουμε. Το «Ματίνα Ζάρα» έχει μια ηχητική καλλιτεχνία που ή τραγουδίστρια θα ήταν ή θα έκανε κάποιο περφόρμανς. Τελικά, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στον Καναδά, πήρε της μελωδίας το στρατί και έφτασε στην Ελλάδα.

Ποιος ο λόγος να κάνει αυτή την απόσταση; Η απάντηση έρχεται λίγο πιο μετά. Μέχρι να φτάσεις εκεί, απλώς να πω ότι μετά από ένα διάστημα που είχε μόνο αγγλικό στίχο, πριν μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε το πρώτο της ελληνικό τραγούδι που φέρει το όνομά της. Κι αυτή ήταν η αφορμή για αυτή τη συνέντευξη.

– Από τον Καναδά στην Ελλάδα και σε μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Πώς είναι για σένα αυτό το ταξίδι; Πώς ξεκινάει, πώς εξελίσσεται, πώς καταλήγει στο σήμερα που είσαι στην ομπρέλα της Panik και έχεις εξασφαλίσει πως οι ευκαιρίες θα εμφανίζονται και αρκεί εσύ απλά να τις εκμεταλλεύεσαι σωστά;

Η απόφαση να γυρίσω στην πατρίδα μου ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ. Μου άλλαξε όλη τη ζωή και είναι ένα τοσο όμορφο και απρόβλεπτο ταξίδι. Στα 18 μου ένα ανεξήγητο πράγμα με έπιασε και ένιωσα την ανάγκη να έρθω στην Ελλάδα μόνιμα και να δημιουργήσω στη χώρα μου.

Με την στήριξη της οικογένειας μου, επιστρέψαμε όλοι μαζί. Ξεκίνησα να κάνω live εμφανίσεις μόνη μου με την κιθάρα μου σε ξενοδοχεία και μικρά μαγαζιά.

Μετά από ένα χρόνο ξεκίνησε η συνεργασία μου μαζί με τους 1550 στο Bourbon (μια ροκ μουσική σκηνή στη Γλυφάδα). Ύστερα, γνώρισα  μουσικούς και ξεκίνησα μόνη μου εμφανίσεις στο ίδιο μαγαζί με την μπάντα μου. Γνωρίστηκα εκείνη την περίοδο με τον CEO της Panik Records, τον Γιώργο Αρσενάκο, ο οποίος με πίστεψε από την πρώτη στιγμή.

Μέσα σε μία εβδομάδα έγινα και εγώ επίσημα μέλος της οικογένεια της Panik Records όπου από εκεί ξεκίνησα να κυκλοφορώ δικά μου τραγούδια και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με σπουδαίους καλλιτέχνες που θαύμαζα και συνεχίζω να θαυμάζω. Νιώθω πολύ τυχερή που η εταιρεία και οι συνεργάτες μου με στηρίζουν.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Δεν πιστεύω όμως ότι έχω εξασφαλίσει κάτι ακόμα ή ότι πρέπει να επαναπαυθώ σε αυτό. Όσες ευκαιρίες και να μας δωθούν στη ζωή, η σκληρή δουλειά του κάθε ένα είναι αυτή που τον κάνει να εξελίσσεται!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matina Zara (@matina.zara)

– Τι πρέπει να έχει ένα τραγούδι για να θες να το πεις;

Πρέπει ένα τραγούδι να με αγγίξει και να μπορέσω να ταυτιστώ με τον στίχο για να θέλω να το πω. Θεωρώ πως όταν ένας καλλιτέχνης μπορεί να ταυτιστεί με αυτά που λέει, βγαίνει πιο αληθινό και αυθεντικό το αποτέλεσμα και είναι πιο εύκολο να μεταφέρει το «μήνυμα» του τραγουδιού στο κοινό.

– Σηματοδοτεί κάτι το διαφορετικό καλλιτεχνικά για σένα που τον τελευταίο έναν χρόνο και κάτι έχεις μεταβεί σε ελληνικό στίχο;

Δεν σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό απλά ολοκληρώνεται η εικόνα που θέλω να έχω καλλιτεχνικά. Οι πρώτες μου κυκλοφορίες ήταν αγγλόφωνα τραγούδια που έγραψα εγώ γιατί τα πρώτα 4 χρόνια που ήμουν Ελλάδα είχα έντονη αμερικανική προφορά και χρειάστηκα λίγο χρόνο να βελτιώσω τη προφορά μου ώστε να βγει πιο σωστό το αποτέλεμα. Νιώθω τυχερή που έχω την δυνατότητα πλέον να κανω και τα δυο αξιοπρεπώς.

– Πόσο εύκολο είναι για μια τραγουδίστρια όπως εσύ, να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του μάρκετινγκ που διέπουν τη μουσική στο σήμερα και να αφιερώσει χρόνο και έξω απ΄αυτό καθαυτό το τραγούδι (π.χ. στην εμφάνιση, στην προώθηση κτλ);

Σίγουρα έχει τις δυσκολίες του γιατί σήμερα παίζουν όλα ρόλο για έναν καλλιτέχνη. Η μουσική, η προώθηση, η εμφάνιση, τα social media κλπ. Εμένα πάντως με βοηθάει πολύ ότι είμαι οργανωτική, ότι έχω ανθρώπους δίπλα μου και όσο μπορώ, προσπαθώ να έχω πρόγραμμα στη ζωή μου.

– Το να τραγουδάς πώς επιδρά στις συναισθηματικές καταστάσεις της προσωπικής σου ζωής;

Για εμένα η μουσική είναι μεγάλη εκτόνωση συναισθημάτων. Το να τραγουδάω, να παίζω μουσική και να γράφω έχει λειτουργήσει πολλές φορές ως ψυχοθεραπεία και με έχει βοηθήσει στην κατανόηση συναισθημάτων που ίσως και να μην ήξερα ότι έχω.

– Περίγραψε μια τυπική μέρα σου (πόσο εκπαιδεύεις τη φωνή σου, πόσο ασχολείσαι με τη μουσική και πόσο με άλλα ενδιαφέροντα)

Από πολύ μικρή οι μέρες μου ήταν γεμάτες με αθλητισμό και μουσική. Πλέον που ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική κάνω συστηματικά μαθήματα φωνητικής και χορού, γράφω τραγούδια, περνάω πολλές ώρες στο στούντιο, χαλαρώνω παίζοντας μουσική, εκτονώνομαι με τη γυμναστική και πάντα βρίσκω χρόνο για την οικογένεια και τους φιλους μου. Οπότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά! (γέλια)

– Ένα πράγμα που δεν θα άλλαζες με τίποτα στον χώρο που κινείσαι επαγγελματικά και ένα που θα μπορούσες να ζήσεις και χωρίς αυτό..;

Δεν θα άλλαζα ποτέ το συναίσθημα και την ζεστασιά που παίρνω από τον κόσμο όταν βγαίνω στη σκηνή και τραγουδάω. Αυτό που θα άλλαζα για εμένα και για όλες τις γυναίκες του επαγγέλματος μας θα ήταν το πόσο επικριτικός και μονοδιάστατος μπορεί να γίνει αυτός ο χώρος. Ευτυχώς παρατηρώ ότι σιγά σιγά αυτό αλλάζει.

– Τι μπορεί να σου χαλάσει την διάθεση και τι να σε κάνει πολύ χαρούμενη μέσα στην καθημερινότητα σου;

Όσο περίεργο και να σου φαίνεται, είναι δύσκολο να χαλάσει η διάθεση μου! Προσπαθώ κάθε μέρα να βλέπω την θετική πλευρά και να βάζω μπροστά το χαμόγελο. Παρόλα αυτά δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την κοροϊδία και το ψέμα. Με κάνει πολύ χαρούμενη το να συναναστρέφομαι με τους ανθρώπους που αγαπάω, να βλέπω ανταπόκριση στον κόπο και τη δουλειά μου και μου αρέσουν πολύ οι εκπλήξεις.

– Υπήρξε στιγμή που μια έντονη ενασχόληση των μίντια με πράγματα που σε αφορούν, αλλά είναι άσχετα με τη μουσική, να σε έκαναν να νιώσεις ότι μπορεί να χάσεις τον δρόμο σου;

Δεν είναι τόσο εύκολο να χάσω τον δρόμο μου γιατί η μουσική είναι ο στόχος μου. Φυσικά και θα προτιμούσα αν γραφτεί κάτι για εμένα, να γραφτεί για την δουλειά μου και όχι για την προσωπική μου ζωή. Δυστυχώς όμως δεν μπορείς πάντα να το αποφύγεις αυτό. Το καλό είναι ότι δεν με έχει καθορίσει ποτέ κάτι τέτοιο.

– Τι θα έλεγες σε κάποιον που μπορεί να επιμένει τόσο στην εξωτερική σου εμφάνιση και να σε αντιμετωπίζει απλώς ως “άλλη μια ωραία τύπισσα”;

Ειλικρινά δεν θα έλεγα απολύτως τίποτα γιατί όταν εμπιστεύεσαι και πιστεύεις στον εαυτό σου δεν έχεις την ανάγκη να αποδείξεις κάτι. Οι άνθρωποι που στέκονται μόνο στο αν είμαι απλά «μια ωραία κοπέλα» δεν έχουν καν την πρόθεση να με δουν ως κάτι περισσότερο. Πιστεύω ότι αποδεικνύω στο κοινό και στον εαυτό μου με τις εμφανίσεις μου τι αξίζω!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matina Zara (@matina.zara)

– Φλερτ-έρωτας/παρέα με φίλους/χρόνος με τον εαυτό σου: ποιο είναι σε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη ζωή σου και γιατί;

Προτεραιότητα μου είναι να κρατάω ισορροπία και στα τρία. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να μη χάνουν την επαφή τους τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους αγαπημένους τους.

– Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι το να χάσω κάποιον δικό μου.

– Ποιο το πράγμα που θα ευχόσουν να έχεις οπωσδήποτε στο μέλλον σου;

Ό,τι όνειρα και να έχω για την καριέρα μου, τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν είμαστε υγιείς, θετικοί και ήρεμοι. Οπότε εύχομαι πρώτα αυτά και τα υπόλοιπα με δουλειά, θέληση και υπομονή, θα έρθουν!