Σίγουρα ακούγοντας κι εσείς την «Ευλαμπία», την πρωταγωνίστρια του πιο γνωστού κομματιού του Γιάννη Γιοκαρίνη, θα έχετε αναρωτηθεί εάν επρόκειτο για κάποιο υπαρκτό πρόσωπο ή απλά για δημιούργημα της φαντασίας του Έλληνα καλλιτέχνη.
Αν και ασχολούνταν πολλά χρόνια με την μουσική, ο γεννημένος στην Κοκκινιά το 1955 τραγουδοποιός χρειάστηκε να φτάσει σχεδόν 30 χρονών προκειμένου να κυκλοφορήσει την πρώτη προσωπική δουλειά του. Μέχρι εκείνη την στιγμή η παρουσία του στην δισκογραφία εξαντλούνταν στη συμμετοχή του με το συγκρότημα «Σκορπιός» στο άλμπουμ «Ποπ Φέστιβαλ ’73». Στον χώρο είχε βρεθεί βέβαια από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 κι αφού από αντίδραση (όπως έχει πει ο ίδιος) δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του στο ωδείο.
Από αντίδραση πάντως είχε στραφεί νωρίτερα και στη μουσική, καθώς οι γονείς του δεν ήθελαν να ακολουθήσει ανάλογη καριέρα, αλλά ο πατέρας του τον πίεζε να ασχοληθεί με την ηλεκτρολογία και να γίνει εργοδηγός ηλεκτρολόγος.
Ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι του παίζοντας πλήκτρα αλλά πάντοτε ονειρευόταν να κάνει το παραπάνω βήμα το οποίο ήρθε στα μέσα των 80’ς. Τότε ήρθε το ντεμπούτο του στην δισκογραφία με τον δίσκο «Φόρα Παρτίδα». Στην Α’ πλευρά του άλμπουμ υπήρχαν 5 τραγούδια και άλλα τόσα στην Β’ πλευρά, όπου συναντάμε τις δύο μεγάλες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν, δηλαδή το «Κιθαρίστας ή ντράμερ» και την θρυλική «Ευλαμπία»!
Κι όμως, όπως είχε αποκαλύψει μιλώντας σε συνέντευξή του παλαιότερα, δεν είχε καμία όρεξη να συμπεριλάβει στον δίσκο το συγκεκριμένο τραγούδι! Όπως έλεγε, το είχε γράψει ουσιαστικά στο… γόνατο, περισσότερο για πλάκα και δεν περίμενε ποτέ ότι θα έχει επιτυχία ή ότι διέθετε τα προσόντα να μπει στο άλμπουμ.
Εκείνος που του άλλαξε εντελώς γνώμη και μυαλά και υπό μία έννοια τον βοήθησε με την επιμονή του ήταν ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης με την εμπειρία του διέκρινε ότι η «Ευλαμπία» είχε αυτό το… κάτι που χρειαζόταν για να γίνει σουξέ. «Είναι ένα εμπνευσμένο κομμάτι Γιάννη, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε» του είπε και τον προέτρεψε να το συμπεριλάβει στη δουλειά του που θα κυκλοφορούσε.
Ευτυχώς ο Γιάννης Γιοκαρίνης δέχτηκε την γνώμη του και έπραξε ανάλογα, γνωρίζοντας μας αυτήν την τύπισσα. Επόμενο μεγάλο ερώτημα ήταν το κατά πόσο οι στίχοι μιλάνε για υπαρκτό πρόσωπο και κατά πόσο είναι αληθινά τα περιστατικά που εξιστορεί ο καλλιτέχνης με την ουρά στο ΙΚΑ και τις… περιπέτειές της.
Αυτό που ξανά αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γιοκαρίνης, υπάρχουν ψήγματα αλήθειας, χωρίς η ιστορία να είναι εξ ολοκλήρου πραγματική. Για την ακρίβεια, η «Ευλαμπία» αποτελεί αποτέλεσμα της έμπνευσης που έλαβε από μια… θεία του! Είχε κι εκείνη το ίδιο όνομα με την πρωταγωνίστρια του κομματιού, με τον Έλληνα τραγουδιστή να την θαυμάζει για την μαγκιά της και να την… συστήνει μέσω του άλμπουμ του στο… πανελλήνιο!