Joanna Drigo
Βρείτε μας στο
Μουσική

Η Joanna Drigo εξακολουθεί να έχει αλλεργία στις δεσμεύσεις

13 χρόνια μετά, έχει αλλάξει, προφανώς, αλλά βλέπει τη μουσική με την ίδια ανάγκη

Το τραγούδι Αλλεργία Στις Δεσμεύσεις, αποτέλεσε για εκείνη τις συστάσεις της στο κοινό και κατάφερε να προκαλέσει την ταύτιση που αναζητά ο καλλιτέχνης με τον αποδέκτη του μηνύματος του. Η Joanna Drigo έχει ακόμα πολλά από εκείνο το κορίτσι.

Η ίδια ίσως να μην το ομολογεί ή να θεωρεί τον εαυτό της πιο επιφυλακτικό και καχύποπτο, όπως λέει, αλλά ακούγοντας την κάποιος να τραγουδάει, 13 χρόνια μετά από το ξεκίνημά της, με άπειρα να έχουν μεσολαβήσει και με τη μουσική να είναι το παράλληλο σύμπαν της, το νιώθει πως δεν απέχει τόσο από το κορίτσι το αλλεργικό στις δεσμεύσεις.

Σήμερα το βράδυ θα ανέβει στη σκηνή του Ίλιον Plus παρέα με τον Δημήτρη Μπαλογιάννη και θα αναζητήσει αυτή την άγνοια κινδύνου που είχε τότε. Την παρόρμηση της νιότης. Κι είναι πάντοτε όμορφο να βλέπεις έναν καλλιτέχνη να το κάνει αυτό.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή, η Joanna Drigo εξηγεί στο Menshouse που βρίσκεται η ζωή της τώρα που έχει βιώσει όλες τις μεγάλες αλλαγές που βιώνει ο άνθρωπος στην κάθε μετάβαση της ζωής του.

– Πώς έχει αλλάξει μουσικά εκείνο το κορίτσι που συστήθηκε στο κοινό με το Αλλεργία στις Δεσμεύσεις;

Έχει μεγαλώσει, έχει αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες που κάποιες την άλλαξαν προς το καλύτερο και άλλες προς το χειρότερο. Αναπολώ, παρόλα αυτά, την εποχή που είχα γράψει αυτό το τραγούδι. Νοσταλγώ την παρόρμηση της νιότης, την άγνοια κινδύνου και το ότι όλα ‘δείχναν να είναι πιο απλά. Αυτό βοηθάει και στο γράψιμο τραγουδιών. Όσο μεγαλώνεις προσπαθείς να γίνεις πιο εκλεπτυσμένος ή πιο politically correct και τελικά γίνεσαι θολός.

– Μπορεί η σχέση ενός καλλιτέχνη με την τέχνη του να είναι δεσμευτική; Ή μήπως η τέχνη έχει την μεγαλύτερη αλλεργία στις δεσμεύσεις:

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Νομίζω από την εμπειρία μου και με άλλους καλλιτέχνες, όταν πάρεις αυτόν τον δρόμο δεν υπάρχει επιστροφή. Αρχίζεις και σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζεις τα πράγματα αλλιώς. Τώρα βέβαια η ερώτηση είναι τι σημαινει καλλιτέχνης…Γιατί ο επαγγελματίας καλλιτέχνης καταλήγει να ασχολείται το 80% του χρόνου του με μη καλλιτεχνικά πράγματα που χρειάζονται φυσικά στην δουλειά αυτή και 20% με την καθαυτή δημιουργία. Άλλοι επίσης καλλιτέχνες περνάνε μεγάλες περιόδους παύσης επειδή το χρειάζονται. Υπάρχουν πολλά μοτίβα.

– Ένιωσες ποτέ υπόλογη απέναντι στο κοινό που, μαθαίνοντας σε, περίμενε από σένα περισσότερα ή διαφορετικά πράγματα;

Δεν πας με αυτόν τον γνώμονα, νομίζω. Το τί περιμένει το κοινό από σένα.. Νομίζω οτι αν το κάνεις, θα κάνεις λάθος. Σημασία έχει να είσαι συνδεδεμένος εσύ με το ψυχικό σου όργανο και να το ακούς ανά πάσα στιγμή, τι εχει πραγματικά ανάγκη. Μόνο έτσι είσαι καλός στην δουλειά σου.

Η Joanna Drigo εξακολουθεί να έχει αλλεργία στις δεσμεύσεις

– Για ποια πράγματα νιώθεις ικανοποιημένη ή, ακόμα περισσότερο, περήφανη που κατάφερες σε αυτά τα χρόνια της μουσικής σου πορείας;

Είμαι περήφανη που μοιράστηκα τα συναισθήματα μου με άλλους ανθρώπους και αναπτύξαμε μια όμορφη σχέση μέσω τον τραγουδιών και των λάιβ εμφανίσεων.

– Εκτός από τη μουσική, που αν έχω καταλάβει καλά δεν αποτέλεσε για σένα ποτέ βιοποριστικό μέσο αλλά ήταν σαν reunion με παλιούς συμμαθητές, με τι άλλο καταπιάνεσαι;

Στην αρχή είχα προσπαθήσει να το κάνω βιοποριστικά αλλά ήταν πολύ δύσκολο τελικά. Εργάζομαι παράλληλα στον τομέα της πληροφορικής.

– Υπήρξε ποτέ στιγμή που να ένιωσες ότι η Τζοάνα Ντρίγκο είναι καιρός να μπει στο ντουλάπι και πρέπει να εμφανιστεί η Ιωάννα Δριγκοπούλου;

Ναι βέβαια, μπαινοβγαίνει συνέχεια απ’ το ντουλάπι για την ακρίβεια. Στην πραγματικότητα είναι ένα.

– Αν υποθέσουμε ότι ανέβαινες αυτή τη στιγμή στη σκηνή για να παραλάβεις ένα Grammy, ποιους ανθρώπους θα μνημόνευες; Όχι μόνο για τη βοήθεια τους, αλλά και για τις συνεργασίες που είχατε.

Τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη και τους μουσικούς που με στήριξαν και παίζουμε μαζί τα τελευταία δύο χρόνια, τους Αντώνη Δούνια, Φώτη Καραογλάνη και Δημήτρη Πατρώνα.

– Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί/τρομάζει/ανησυχεί στον κόσμο μας σήμερα και τι αυτό που σου δίνει ελπίδα/κίνητρο/αισιοδοξία;

Η κακία και ο φόβος με ενοχλούν και η καλοσύνη στους ανθρώπους μου δίνει ελπίδα.

– Πότε ήταν η τελευταία φορά που συγκινήθηκες/έκλαψες και γιατί;

Πριν λίγες μέρες, έκλαψα γιατί συνειδητοποίησα ότι κάτι όμορφο τελείωσε.

– Πώς έχει αλλάξει ως άνθρωπος η Τζοάνα Ντρίγκο από εκείνο το κορίτσι του 2010;

Έχει δυναμώσει γιατί εχει τεσταριστεί σε αρκετές δοκιμασίες και έχει γίνει λίγο πιο επιφυλακτική, πράγμα που δεν της αρέσει ιδιαιτερα.

* Η Joanna Drigo θα ανέβει σήμερα στη σκηνή του Ίλιον Plus με τον Δημήτρη Μπαλογιάννη και τους μουσικούς τους συνοδοιπόρους για να πουν τα τραγούδια που τους ακολουθούν από το πρώτο τους βήμα στη μουσική.