Παρασκευή Δουρουκλάκη συνέντευξη
Βρείτε μας στο
Μουσική

Η Παρασκευή Δουρουκλάκη νιώθει ελεύθερη μόνο όταν ανήκει κάπου

Μια νέα ηθοποιός και εν γένει καλλιτέχνις αφού ασχολείται και με την μουσική

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, η Παρασκευή Δουρουκλάκη δεν δίνει ποτέ αυτή τη συνέντευξη γιατί είναι απλά μια δικηγόρος που αγορεύει σε κάποιο δικαστήριο. Σε ένα παράλληλο σύμπαν είναι ένα πλάσμα που δεν ανταποκρίθηκε στην ψυχή του.

Ζούμε όμως σε αυτό το σύμπαν και σε αυτό το σύμπαν η Παρασκευή Δουρουκλάκη άφησε τη νομική για την υποκριτική και εν γένει για τις τέχνες, αφού κάνει κάποια δειλά βήματα και στα μουσικά.

Ούσα ένα πολύ φρέσκο πρόσωπο, η Παρασκευή Δουρουκλάκη απαντά στα «πεταχτά» σε 13 βαθιές και όχι τόσο βαθιές ερωτήσεις που επιχειρούν να φανερώσουν το πρόσωπο του ιερού.

– Σκέφτηκα αρκετές φορές πώς να ξεκινήσω με οργανικό τρόπο τη συνέντευξη και να πάει με μια λογική, με έναν επαγωγικό τρόπο, αλλά θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Έχεις γράψει στο Documento ότι η αγαπημένη σου ατάκα είναι της Μερκούρη που λέει πως το τρυφερότερο όλων, είναι να ανήκει σε όλους. Είναι ατάκα με την οποία ταυτίζεσαι ή απλώς σε εντυπωσιάζει;

Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ πάρα πολύ για το «κατ’ ευθείαν ψητό»! Βρίσκω μια ταύτιση ναι! Το νόημα αυτής της φράσης για μένα βρίσκεται στο να είναι το μέσα μας ανοιχτό και αληθινά διαθέσιμο για όλους. Με γοητεύει η αίσθηση της υπέρβασης και της υπερβολής στη δοτικότητα ενώ με δυσκολεύουν πολύ τα στενά όρια μιας ανούσιας επιλεκτικότητας.

Η Παρασκευή Δουρουκλάκη νιώθει ελεύθερη μόνο όταν ανήκει κάπου

– Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι το να ανήκεις κάπου;

Μου δίνει την αίσθηση του «μαζί». Αντιλαμβάνομαι τη βαρύτητα της λέξης «ανήκω». Μπορεί εύκολα να συνδεθεί από τη μία πλευρά με εξουσιαστική κτητικότητα και από την άλλη με ανευθυνότητα και αβουλία. Ωστόσο, προσωπικά με το να «ανήκω» επιθυμώ την ένωση. Την ένωση που χωρίς την εξάλειψη της διαφορετικότητας με οδηγεί στη γέννα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

– Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι το να σου λέει κάποιος «σου ανήκω»;

Σε πρώτο επίπεδο αμήχανα. Εάν όμως υπάρχει ζωντανή σύνδεση με κάνει να νιώθω ελεύθερη και ευρύτερη σε χώρο μέσα μου.

– Τι ανακάλυψες για τον εαυτό σου όταν έκανες την πιο βαθιά καταβύθιση στο μέσα σου;

Ότι δεν δρω καθόλου διπλωματικά και ο ενθουσιασμός μου με κάνει να δημιουργώ εντυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια μου.

– Ποια ατάκα σε εκνευρίζει πάντοτε;

Σίγουρα η φράση «Δεν ανήκω πουθενά» και το «Ερωτεύσου τον εαυτό σου!»

– Ποιος είναι ο πιο μεγάλος σού φόβος;

Η αδράνεια.

– Η μεγαλύτερη σου υπέρβαση, η στιγμή που ένιωσες ότι πήγες τον εαυτό σου ένα βήμα πιο πέρα;

Όταν έφυγα για πάντα από το δικηγορικό γραφείο που εργαζόμουν και τα νομικά για να δώσω το χρόνο που είχα ανάγκη στη δραματική σχολή.

– Ποιο είναι το τραγούδι που ξέρεις σίγουρα ότι θα σε καλμάρει;

To “Noh ho l’ eta (Per amarti)” Gigliola Cinquetti
Lascia che io viva
un amore romantico
nell’attesa
che venga quel giorno
ma ora no.

Άσε με να ζω με μία ρομαντική αγάπη και να περιμένω
Μια μέρα θα ‘ρθει αλλά όχι τώρα.

Η Παρασκευή Δουρουκλάκη νιώθει ελεύθερη μόνο όταν ανήκει κάπου

– Ταινίες δράσης, ρομαντικές κομεντί, sci-fi ή θρίλερ;

Ρομαντικές Sci- Fi!

– Είσαι βίγκαν; Γιατί λες ότι θες να ανοίξεις βίγκαν ταβερνάκι στα Κουφονήσια. Αν ναι, τι σε έκανε να γίνεις;

Είχα κόψει τελείως το κρέας για 3,5 χρόνια. Μετά από συζητήσεις που είχα με ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή τη βιομηχανία. Δυστυχώς πλέον υποκύπτω ξανά σε στιγμές. Λατρεύω τη νόστιμη, υγιεινή τροφή και πιστεύω ότι υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που δεν έχουμε ανακαλύψει με πρώτες ύλες και σούπερ τροφές από τη φύση, χωρίς κρέας ή και ψάρι.

Θα ήθελα να ανοίξω ένα τέτοιο ταβερνάκι σε ένα μέρος που συνεπάγεται μια πιο «φυσική» καθημερινότητα (όπως ένα αγαπημένο μου νησί) για να αποδείξω πως η παρέα και το γλέντι και το καλό φαγητό ή η ηρεμία στην ταβέρνα μπορούν να γίνουν βίωμα και με άλλο μενού εξίσου δυνατό.

– Για να θες να γίνεις αστροναύτης, σημαίνει πως σηκώνεις το βλέμμα σου ψηλά στο τεράστιο, στο χαώδες και σου σηκώνεται η τρίχα. Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε έναν άλλο πλανήτη, σε άλλο ηλιακό σύστημα, σε άλλον γαλαξία;

Σίγουρα με φοβίζει όλο αυτό το ταξίδι στο άγνωστο και το τεράστιο αλλά ταυτόχρονα με ιντριγκάρει. Η βαρύτητα που νιώθω στο σώμα μου ζώντας στη Γη ώρες ώρες είναι απελπιστική.
Σε έναν άλλο γαλαξία θα ήθελα να μπορώ να πετάω. Η σκέψη αυτή με ακολουθεί από πολύ μικρή. Ζηλεύω πολύ τα πουλιά.

Η Παρασκευή Δουρουκλάκη νιώθει ελεύθερη μόνο όταν ανήκει κάπου

– Κι αν κοιτάς το χάος και σε πιάνει δέος, σημαίνει ότι αναζητάς την Ύψιστη Ύπαρξη. Θεό το λέμε οι άνθρωποι. Γιατί πιστεύεις ότι ένα άτομο που αμφισβητεί, έχει την ανάγκη να αναζητήσει την Παναγία ή να πάει σε μια εκκλησία;

Η Θρησκεία – όπως και η πολιτική αλλά και η αστρονομία και άλλες έννοιες- θέλει πολύ διάβασμα για να έχεις μια κάπως ολοκληρωμένη γνώμη. Ως πλάσμα έχω την τάση να εμπιστεύομαι. Θέλω να πιστεύω και σε κάτι που δεν μπορεί να μου αποδειχτεί ακόμα και αν μέσα μου το περνώ από την αμφισβήτηση.

Αγαπώ την αίσθηση του Θείου και του θαύματος ακόμα και επίτηδες. Παρατηρώ ανθρώπους τόσο εγκλωβισμένους σε δικούς τους «θεούς», τον ερωτικό σύντροφο, τις απολαύσεις, την εξουσία, το χρήμα και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει δούλο τον άνθρωπο στη ζωή του. Μου φαίνεται λοιπόν πολύ λογικό η Παναγία και η Εκκλησία να είναι μια εύκολη διέξοδος προς κάτι φωτεινό, όταν έχεις μπουχτίσει από το σκοτάδι της δικής σου ύπαρξης.

– Έχεις την απόλυτη δύναμη για μια μέρα. Έχεις δικαίωμα να αλλάξεις ένα πράγμα. Ποιο είναι αυτό;

Θα ήθελα να εξαλειφθεί η φτώχεια. Να σταματήσει για πάντα κάθε είδους θυσία ανθρώπων, ζώων και φύσης στο βωμό του χρήματος.

* Βρες την Παρασκευή Δουρουκλάκη στο Instagram.