Όλοι τους περνούσαν για ξένους: Η μυστηριώδης ελληνική μπάντα με το hit που ακουγόταν παντού έπαιζε με full face επί σκηνής
Βρείτε μας στο

Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν η μουσική σκηνή της Αθήνας χορεύει στους ρυθμούς ενός κομματιού με ξένο στίχο. Ως εδώ, τίποτα παράξενο… Εκείνο που τα αλλάζει όλα είναι το βίντεο κλιπ στο οποίο οι συντελεστές εμφανίζονται φορώντας κουκούλες, δημιουργώντας ένα μυστήριο γύρω από την ταυτότητά τους.

Το τραγούδι γίνεται αμέσως hit και ακούγεται δυνατά στις ντίσκο και στα κλαμπ της εποχής, όπου πλέον αρχίζουν να κυριαρχούν ήχοι που βασίζονται σε synth, pop, disco και new wave επιρροές. Κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του 1984, με τον αστικό μύθο να θέλει να παίζει για πρώτη φορά στην θρυλική «Αυτοκίνηση», και κάνει τους νέους να… τρελαθούν. Πολύ γρήγορα η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και ακούγεται και στο εξωτερικό, χωρίς μέχρι εκείνη την στιγμή να γνωρίζουν πολλοί ότι τα μέλη της μπάντας «Dreamer and the full moon» που ερμηνεύουν το «Sandrina» είναι και οι ίδιοι Έλληνες!

Οι κουκούλες για την απόκρυψη της ταυτότητας στο βίντεο κλιπ, μεγαλώνουν το μυστήριο, το οποίο θα λυθεί λίγο αργότερα. Ο ιθύνων νους πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα είναι ο Μάνος Ξυδούς… Πολλά χρόνια πριν τους Πυξ Λαξ, βρίσκεται με άλλους ταλαντούχους καλλιτέχνες και φτιάχνουν το συγκρότημα το οποίο «πατάει» πάνω στους ήχους της εποχής και στα μονοπάτια και άλλων μουσικών που έβγαλαν κομμάτια με αγγλικό στίχο όπως οι Sharp Ties και άλλοι.

Μαζί με τον Μάνο Ξυδού είναι οι Γιάννης Ευσταθίου, Γιάννης Πιπινέλης (μπάσο), Νίκος Πιπινέλης (κιθάρα), Γιώργος Γκικοδήμας (φωνητικά, ο οποίος αργότερα ήταν στους O.P.A), Τόλης Σκαμαντζούρας (ντραμς) και Σωτήρης Τσούκαλης (πλήκτρα), οι οποίοι πάντως στο εξώφυλλο εκείνου του πρώτου δίσκου τους εμφανίζονται με ψευδώνυμα!

Όλοι τους περνούσαν για ξένους: Η μυστηριώδης ελληνική μπάντα με το hit που ακουγόταν παντού έπαιζε με full face επί σκηνής

Για τους λόγους για τους οποίος υπήρξε όλη αυτή η μυστικοπάθεια έχουν γραφτεί διάφορες εκδοχές. Η πρώτη εξ αυτών ήθελε τους συντελεστές της μπάντας να είναι Έλληνες φοιτητές στην Ιταλία που δεν ήθελαν να το… μάθουν οι γονείς τους ότι αντί να σπουδάζουν, ασχολούνται με την μουσική ή τέλος πάντων να μην τους φέρουν σε δύσκολη θέση για τα… βλαστάρια τους.

Μια δεύτερη εκδοχή υποστήριζε ότι εκείνη την εποχή ο Μάνος Ξυδούς είχε σε ισχύ συμβόλαιο με άλλη δισκογραφική εταιρεία και για αυτόν τον λόγο πρότεινε την ιδέα με τα ψευδώνυμα και τις κουκούλες, αν και ο ίδιος ο συγχωρεμένος πια καλλιτέχνης, σε παλιότερη εξομολόγησή του, είχε πει μια πολύ πιο απλή ιστορία.

Η κορυφαία ερμηνεία στην καριέρα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: ERTflix, μην κατεβάσεις την ταινιάρα… (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κορυφαία ερμηνεία στην καριέρα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: ERTflix, μην κατεβάσεις το αριστούργημα... (Vid)

Όλοι τους περνούσαν για ξένους: Η μυστηριώδης ελληνική μπάντα με το hit που ακουγόταν παντού έπαιζε με full face επί σκηνής

Σύμφωνα με την δική του διήγηση, η ιδέα γύρω από την μυστική ταυτότητα είχε προέλθει από ένα άλλο συγκρότημα, τους «Residents», οι οποίοι εμφανίζονταν με διαφορετική μάσκα σε κάθε συναυλία, ανάλογα με τα… κέφια τους και το είδος της μουσικής που έπαιζαν.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, μετά το «Sandrina» αλλά και το single «Mosquito» που έφτασαν σχεδόν στις 50.000 πωλήσεις, ήρθε η μεγάλη αποκάλυψη για αυτούς στις επόμενες δουλειές τους. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο «Never Give It Up», στο εξώφυλλο του οποίου γίνονται και τα μεγάλα αποκαλυπτήρια, με τους «Dreamer and the full moon» να δείχνουν με περηφάνια, επιτέλους, τα πρόσωπά τους και να συμμετέχουν με τα πραγματικά ονόματά τους.

Όλοι τους περνούσαν για ξένους: Η μυστηριώδης ελληνική μπάντα με το hit που ακουγόταν παντού έπαιζε με full face επί σκηνής

Σύμφωνα μάλιστα με σημείωση που καταγράφεται στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ, στο κομμάτι «Dreaming in the Night», φωνητικά κάνουν 9 ακροατές του ερασιτεχνικού σταθμού Radio 23, γεγονός που επιβεβαιώνει ο –τότε- ερασιτέχνης Γιάννης Μουτσόπουλος, μετά από μια ιδέα που είχε ο ίδιος ο Μάνος Ξυδούς!

Την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσει κι ένα maxi single με τίτλο «Anne Frank» στο οποίο συνεργάζονται με τον David Cross, ενώ το 1987 καταγράφεται η τελευταία δουλειά τους με το «Movin’  On» και στη συνέχεια πέφτουν οι τίτλοι τέλους για τους «Dreamer and the full moon», με τους συντελεστές τους να ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές αλλά να συνδέονται για πάντα μεταξύ τους για εκείνη την ιδέα με τις κουκούλες, πολύ πριν τους Daft Punk ή τους Slipknot…