Το τραγουδάμε χωρίς να έχουμε ιδέα: Τι σημαίνουν τελικά οι στίχοι της «Μακαρένα» που χορεύαμε σαν τρελοί σαν 90s

Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η φράση «δεν είναι αυτό που νομίζεις» λέει την αλήθεια…

Δεν έχει σημασία τι μουσική ακούς. Αν γουστάρεις το ροκ, αν είσαι μεταλάς, αν σ’ αρέσει το έντεχνο ή τη βρίσκεις με σκυλάδικα. Υπάρχουν κάποιες σταθερές. Κάποια τραγούδια σχεδόν… οικουμενικά. Κάποια κομμάτια που είναι οικεία σε κάθε είδους αυτί. Και αν δεν έχεις λικνιστεί κι εσύ στους ρυθμούς τους (έστω υπό την επήρεια αλκοόλ), το λιγότερο που ισχύει είναι πως σου φέρνουν αναμνήσεις.

Ειδικά λοιπόν αν είσαι 35+ μπορείς να το επιβεβαιώσεις: Ένα από τα hit που έκαναν πάταγο, σημάδεψαν την εποχή τους και μύησε ανθρώπους κάθε εθνικότητας στο ιδιαίτερο χορευτικό του είναι το «Macarena». Κι ήταν τόσο σαγηνευτικό και catchy που το κατάφερε χωρίς να… προσέξει κανείς τους σκανδαλώδεις στίχους του!

Το περιβόητο ισπανικό τραγούδι ερμηνεύτηκε αρχικά από τους Antonio Romero Monge και Rafael Ruiz Perdigones: Το συγκρότημα που έγινε γνωστό ως «Los Del Rio». Παγκόσμια επιτυχία ωστόσο έγινε αργότερα: Ως remix από τους «Bayside Boys» με τη συμμετοχή και της κολομβιανής καταγωγής τραγουδίστριας, Carla Vanessa (η οποία τραγούδησε στα αγγλικά).

Σε χρόνο ρεκόρ λοιπόν (και σε βάθος δεκαετιών) άρχισε να παίζει παντού: Από παιδικά πάρτι και σχολικές γιορτές, μέχρι κλαμπ, εκδηλώσεις και γάμους! Πόσοι όμως απ’ αυτούς που έχουν χοροπηδήσει κατά καιρούς στον παιχνιδιάρικο ρυθμό του γνωρίζουν το πικάντικο νόημά του; Και ότι οι στίχοι του μιλούν για μια κοπέλα που κάνει… τρίο με δυο φίλους του αγοριού της, όταν εκείνος πάει φαντάρος;

Χαρακτηριστική είναι η στροφή που λέει: «Μην ανησυχείς για το αγόρι μου. Είναι ένα αγόρι που το όνομά του είναι Vitorino. Δεν τον θέλω, δεν τον άντεχα, δεν ήταν καλός, έτσι εγώ… χαχαχαχαχα! Τώρα, έλα τώρα, τι έπρεπε να κάνω; Ήταν εκτός πόλης και οι δύο φίλοι του ήταν τόσο ωραίοι».

Σε άλλο σημείο του τραγουδιού η Macarena παρουσιάζεται να περνά τα καλοκαίρια στη Marbella (γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο) και να «παρτάρει σαν τρελή». Να ονειρεύεται μοντέρνα ρούχα από το El Corte Inglés (ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Ισπανίας). Και να επιθυμεί ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου θα «αποπλανήσει έναν νέο φίλο».

Όσο για το ρεφρέν, αναφέρει επίσης με νόημα: «Δώσε λίγη χαρά στο σώμα σου, Μακαρένα! Γιατί το σώμα σου φτιάχτηκε για να του δίνεις χαρά και ωραία πράγματα. Δώσε λίγη χαρά στο σώμα σου, Μακαρένα»!

Κάπως έτσι, γενιές και γενιές μεγάλωσαν χωρίς να έχουν ιδέα του τι ακουγόταν ενώ χόρευαν. Δεν πήγαινε καν το μυαλό τους στα… Σόδομα και Γόμορρα (που θα ‘λεγε και η Σαπφώ Νοταρά) τα οποία εκτυλίσσονταν στο τραγούδι. Υπάρχουν πολλοί που ακόμα και σήμερα αγνοούν τον στίχο ή αποσπάται τόσο πολύ η προσοχή τους από τον καθηλωτικό ρυθμό, ώστε να μην τον καταλαβαίνουν.

Ενδεικτικά είναι video που κυκλοφορούν στα social media με παιδιά με ανθρώπους που μεγάλωσαν στα 90s να συνειδητοποιούν τι πραγματικά λέει η «Macarena». Και να παθαίνουν σοκ όταν διαπιστώνουν πως τόσα χρόνια λικνίζονταν στους ρυθμούς ενός… ύμνου στην απιστία!