Αν ζούσε, σήμερα θα ήταν 49 ετών. Αν υπολογίσεις πως πέρασαν κιόλας 24 χρόνια από τη μέρα που τέσσερις σφαίρες έβαλαν τέλος στη ζωή του, καταλαβαίνεις πως λίγοι έχουν προλάβει να κάνουν τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Μέχρι εκείνο το βράδυ της 9ης Μαρτίου 1997,ο Notorious B.I.G είχε βγάλει όλους κι όλους δύο προσωπικούς δίσκους. Το «Ready To Die» και το «Life After Death» (για την ακρίβεια, κυκλοφόρησε 16 μέρες μετά το θάνατό του) στο οποίο περιλαμβάνεται το κομμάτι «Hypnotize», που ήταν και το τελευταίο βίντεο κλιπ του ράπερ που αποτέλεσε την απάντηση της Ανατολικής Ακτής στην κυριαρχία της Δυτικής σε ό,τι αφορά την κουλτούρα της χιπ χοπ.
Ήταν η εποχή που οι MCs εννοούσαν όσα έγραφαν ή έλεγαν. Αυθεντικοί, ακόμη και στην αυτοκαταστροφή τους, σκαρφίζονταν ρίμες που αφορούσαν τα πραγματικά βιώματά τους και συμπεριφέρονταν ως γνήσιοι «bad motherfuckers». Γιατί αυτό ακριβώς είσαι όταν έχεις ξεκινήσει το εμπόριο ναρκωτικών στα 12 και η πρώτη σου καταδίκη για όπλα έρχεται πριν την ενηλικίωσή σου.
Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1972 ως Christopher George Latore Wallace, ο γνωστός και ως Biggie ή Biggie Smalls λόγω των 170 κιλών του, ποτέ δεν υποστήριξε πως είναι ένα καλό παιδί που έμπλεξε. Για την ακρίβεια, υπήρξε ο ίδιος κακή επιρροή για άλλους. Η διαμάχη του με τον κάποτε φίλο του Tupac Shakur ξέφυγε πολύ σύντομα από τους προσβλητικούς στίχους που ξεστόμιζε ο ένας για τον άλλον κι οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κόντρα μεταξύ των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος.
Έξι μήνες πριν το δικό του θάνατο, ο Tupac έπεφτε νεκρός κάτω από ανάλογες συνθήκες και όταν ο Notorious B.I.G γνώρισε αντίστοιχο τέλος, η σύνδεση μεταξύ των δύο ήταν αναπόφευκτες. Οι πρώτες θεωρίες, λοιπόν, έκαναν λόγο για την αιματοβαμμένη απάντηση της Δυτικής ακτής για τη δολοφονία του δικού της ειδώλου. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το σκίτσο του ανθρώπου που αφού έκλεισε με το αμάξι του εκείνο του Biggie, βγήκε έξω και τον πυροβόλησε 4 φορές με πιστόλι 9 χιλιοστών. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έγιναν δημόσια γνωστά το 2012 και σύμφωνα με αυτά, μόνο μία από τις σφαίρες ήταν θανατηφόρα. Ακόμη κι έτσι, ο άγνωστος δολοφόνος είχε κάνει τη δουλειά του, όποια κι αν ήταν τα κίνητρά του.
Από τις πολλές θεωρίες που αναπτύχθηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν, μία είναι εκείνη που δημιούργησε αίσθηση. Τραβηγμένο ή όχι, το σενάριο έμοιαζε να είναι κομμένο και ραμμένο στο «gangsta» προφίλ που το ίδιο το είδος προωθούσε. Σύμφωνα με αυτήν, ο Suge Knight, ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας «Death Row Records», διέταξε ο ίδιος τη δολοφονία του καλύτερου πελάτη του, του Tupac, επειδή εκείνος ετοιμαζόταν να βρει άλλη μουσική στέγη. Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει το ίδιο και με τον μεγάλο του αντίπαλο, ελπίζοντας πως έτσι και θα έστρεφε την αστυνομία προς την κατεύθυνση ενός υποτιθέμενου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και ταυτόχρονα θα κέρδιζε ακόμη περισσότερα χρήματα, αφού το πολεμικό κλίμα θα εκτόξευε τις πωλήσεις δίσκων άλλων ράπερ που εκπροσωπούσε.
Σ’ αυτή τη συνομωσία υποτίθεται πως ήταν αναμεμιγμένος ακόμη και ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες, γεγονός που οδήγησε την οικογένεια του Notorious B.I.G να υποβάλει αγωγή ύψους 500 εκατ. δολαρίων…
Κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ, όπως και καμία άλλη από τις θεωρίες που γράφτηκαν ή ακούστηκαν για τα πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη δολοφονία του ξακουστού ράπερ που ονομάστηκε «ο σωτήρας της Ανατολικής Ακτής». Αν έχει οποιαδήποτε αξία, εγκαταλείποντας την «Death Row», ο Snoop Dog άφησε κι εκείνος ξεκάθαρα υπονοούμενα για την ταυτότητα του δολοφόνου. Είκοσι τέσσεερα χρόνια μετά, εκείνος που «παραλίγο να σκοτώσει την ίδια τη ραπ» -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- ακόμη αναζητείται.