Active Member: Το low bap είναι και πάλι εδώ
Βρείτε μας στο
Μουσική

Active Member: Το low bap είναι και πάλι εδώ

Η θρυλική μπάντα επιστρέφει στην δισκογραφία και κάνει και πάλι αυτό που συνηθίζει εδώ και πάνω από 20 χρόνια: διχάζει.

Οι Active Member είναι οι πατριάρχες του ελληνικού hip-hop. Η ίδια η έννοια του ελληνικού hip-hop θα θεωρούταν ανέκδοτο αν δεν υπήρχαν αυτοί.

Δεν είναι υπερβολή αυτό: πριν το 1989, οπότε και μια ερασιτεχνική ηχογράφηση ενός τραγουδιού με το όνομα «Διαμαρτυρία» ξεκίνησε να διακινείται από εδώ κι από εκεί και από χέρι σε χέρι, το να ραπάρεις στα ελληνικά έμοιαζε με ιεροσυλία. Η μπάντα που δοκίμασε να κάνει το μεγάλο άλμα και που με την «Διαμαρτυρία» ξεκίνησε το ελληνικό hip-hop ήταν οι Active Member.

Πολλές μπάντες με ελληνικό στίχο ξεπήδησαν μετά από εκείνη την ιστορική, ερασιτεχνική κασέτα. Κάποιες εξ΄αυτών πρόλαβαν να βγάλουν δίσκο πρώτες- πριν δηλαδή οι Active Member κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο- αλλά η πρωτοποριακός τρόπος των τελευταίων τους έκανε πάντα να στέκονται μισό κλικ πάνω από τους υπόλοιπους.

Ο BD Foxmoor και o Νικήτας Κλιντ, τα δυο χαρακτηριστικά μέλη των πρώιμων Active Member, ίδρυσαν την υποκατηγορία του hip-hop με το όνομα “Low Bap”.

Active Member: Το low bap είναι και πάλι εδώ

Οι φίλοι τους έλεγαν ότι το Low Bap αποτελεί μια ουσιαστική διαφοροποίηση ορίων: ο αργός ήχος και η μακρόσυρτη μελωδία του έρχονταν να το διαχωρίσουν από την γρήγορη επιθετικότητα του υπόλοιπου hip-hop.

Οι εχθροί τους έλεγαν πως οι Active Member απλά ήθελαν να φτιάξουν μια φάση πιο δικιά τους λόγω ελιτισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ότι δεν άντεχαν το γεγονός ότι στο hip-hop υπήρχαν μπάντες το ίδιο, και πολλές φορές περισσότερο, δημοφιλείς από αυτούς και θέλησαν μ’ αυτό τον τρόπο να έχουν ένα εντελώς δικό τους «μαγαζί».

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Όπως τις περισσότερες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια βρισκόταν μάλλον κάπου στη μέση. Όπως και να έχει, οι Active Member χάρισαν κάποια αριστουργηματικά κομμάτια στους οπαδούς τους.

Όπως αυτό:

Ή αυτό:

Και ορισμένες ανατριχιαστικές στιγμές όπως αυτή:

Τα χρόνια πέρασαν, ο BD Foxmoor και o Νικήτας Κλιντ τσακώθηκαν και οι δρόμοι τους χώρισαν, η Sadahzinia πήρε την θέση του Κλιντ, το όνομα της μπάντας έφτασε να ταυτίζεται με το όνομα του «χοντρού», πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε ανάμεσα σε αυτόν και τον Νικήτα, η σκηνή χωρίστηκε στα δύο.

Το πέρασμα του χρόνου, όμως, πάντα ωριμάζει τα πράγματα. Η δολοφονία του Killah-P (κατά κόσμον Παύλου Φύσσα) ένωσε όλο το hip-hop. Μέχρι και ο «χοντρός» ξαναμίλησε με τον Νικήτα.

Και μάλιστα βρέθηκαν μαζί και στην σκηνή, ένα βράδυ που θα το θυμάται όλο το Low Bap:

Και το καλοκαίρι του 2015 οι Active Member είπαν αντίο. Με ένα μαζικό, επικό live στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ όλοι οι φαν του Low Bap τους αποχαιρέτησαν. Έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια για να ανακοινώσουν την επιστροφή τους.

Active Member: Το low bap είναι και πάλι εδώ

Ας είμαστε ειλικρινείς: το νέο δεν έφερε τον μαζικό ενθουσιασμό που θα έφερνε αν οι Active Member είχαν λείψει πραγματικά. Το δομικά underground κοινό τους που θα γελούσε αν άκουγε κάτι τέτοιο από τους Πυξ Λαξ, χωρίστηκε ξανά στα δυο: άλλοι ενθουσιάστηκαν, όπως συμβαίνει πάντα σε περιπτώσεις όπως αυτή, όμως άλλοι θεώρησαν πως ίσως η πάλαι ποτέ πρωτοποριακή μπάντα του ελληνικού hip-hop πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει τον δρόμο να ανοίξει για νέα ακούσματα.

Ο νέος δίσκος θα κυκλοφορήσει την 1η μέρα του Δεκεμβρίου, θα είναι διπλός και θα αποτελείται από 50 τραγούδια (!), δείγμα της χαρακτηριστικής δημιουργικότητας που διαχρονικά διακατέχει τον «χοντρό» (όχι ανάλογα εμπνευσμένης ωστόσο πάντα).

Όταν το πρώτο τραγούδι «έσκασε» στο internet, ένας νέος διχασμός ξεκίνησε με επίκεντρο τους Active Member. Οι στίχοι του, υποτιμητικοί προς την Αριστερά, τον πολιτικό χώρο που ταυτίστηκε μαζί τους και με τα τραγούδια τους, ξένισαν πάρα πολύ κόσμο. Το ίχνος «θεωρίας των δυο άκρων» που εντοπίστηκε στην λογική του τραγουδιού δεν άρεσε σε αρκετούς…

Όπως και να έχει, το Low Bap, η μουσική κοινότητα στο εσωτερικό της οποίας γαλουχήθηκαν τόσοι και τόσες, είναι και πάλι εδώ (αν υποθέσουμε φυσικά πως έφυγε ποτέ).

Διότι στην τελική, Low Bap σημαίνει Active Member και όσο αυτοί υπάρχουν εδώ τριγύρω η φωτιά του θα καίει ακόμα…