Οι 1000mods ζουν τη φαντασίωση τους 12 χρόνια τώρα
Βρείτε μας στο
Μουσική

Οι 1000mods ζουν τη φαντασίωση τους 12 χρόνια τώρα

Και ετοιμάζονται για ένα πολύ δυνατό goodbye στο φετινό καλοκαίρι.

Το φετινό καλοκαίρι τους προσέφερε μια σειρά από ευχάριστες και πολύ έντονες στιγμές. Οι 1000mods έδωσαν το παρών για άλλη μια χρονιά σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου. Και γύρισαν πίσω παραφουσκωμένοι από συγκινήσεις. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τον τρόπο που μιλάνε για την παρουσία τους έξω. Γαλλία, Πορτογαλία, Μεξικό και πολλοί ακόμα σταθμοί.

Όλο αυτό έφτασε στο τέλος του και μένει ακόμα μια συναυλία για να κλείσει ο καλοκαιρινός κύκλος τους. Στις 21 Σεπτεμβρίου το Θέατρο Βράχων θα υποδεχτεί το κοινό των 1000mods. Ένα κοινό που βρίσκεται πάντοτε εκεί, πάντοτε πιο αυξημένο σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά. Εκεί, στη «φθινοπωρινή» ισημερία.

Οι 1000mods αφήνουν για λίγο στην άκρη το headbanging της σκηνής και απαντούν για το πριν, το τώρα και όχι το μετά. Γιατί δεν έχει ιδιαίτερη αξία να το πολυσκέφτεσαι. Είναι καλύτερο να έρθει όπως έρθει!

– Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη σας συνάντηση και τον σχηματισμό της μπάντας, τι έχει αλλάξει στους 1000mods μουσικά, αλλά και σε επίπεδο θεώρησης της μουσικής σας;

Πολλά, διότι δεν παραμένεις ο ίδιος κι  αλίμονο αν παρέμενες. Εκεί κρύβεται και η όλη ουσιαστική μαγεία στο να προσαρμόζεσαι συνέχεια σε διαφορετικά περιβάλλοντα που ο ίδιος σου ο εαυτός τα διαμορφώνει, καθώς αλλάζεις συνεχώς αναπτύσσοντας διαφορετική σχέση με τη μουσική, το περιβάλλον και τα βιώματά σου και θεωρώ ότι στο τέλος αυτό σε οδηγεί και όχι εσύ με την αυστηρή έννοιά του.

Οι 1000mods ζουν τη φαντασίωση τους 12 χρόνια τώρα

– Υπάρχουν διαδρομές σε αυτή την πορεία που θα τις κάνατε διαφορετικά;

Σίγουρα υπάρχουν μονοπάτια διαφορετικά για να φτάσεις κάπου. Όμως,  στο τέλος,  έχει νόημα να το σκέφτεσαι; Ο,τι σκεφτείς μόνο  πριν το πράξεις, μετά απλά απολαμβάνεις το ταξίδι, γιατί είναι κι αυτό ένα ταξίδι  σαν όλα τα άλλα.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

– Σε τι προσδοκούσατε όταν ξεκινούσατε; Πώς φανταζόσασταν τότε την εξέλιξη της μπάντας και πόσο κοντά σε αυτή τη φαντασίωση βρίσκεται η τωρινή πραγματικότητα;

Όταν πρωτοπιάσαμε μια κιθάρα προσδοκούσαμε να μάθουμε να παίζουμε ένα κομμάτι, μετά να το μοιραστούμε. Έπειτα  να δημιουργήσουμε  ένα δικό μας κομμάτι και στη συνέχεια να το παίξουμε ζωντανά.  Αυτό. Και κάπως έτσι συνεχίζεται με αυτή την πρόοδο η φαντασίωσή μας.

– Μπορεί στην Ελλάδα η μουσική σας να μην έχει ανάγκη για διαρκή παραγωγή και να καλύπτεται από το συναυλιακό σας κομμάτι, αλλά γενικά υπάρχει πάντοτε η πίεση στους μουσικούς για να βγάζουν κάθε χρόνο νέο υλικό. Αυτή την πίεση θέλατε να αποφύγετε όταν αποφασίσατε μέσα σας να τα αναλάβετε όλα μόνοι σας χωρίς παραγωγό;

Κοίταξε έχουμε δουλέψει εν μέρει με παραγωγούς στο παρελθόν αλλά όχι ακριβώς με αυτήν την έννοια που ορίζεται και συνηθίζεται να λέγεται και να προβάλλεται η λέξη “παραγωγός”απ’ τη μουσική βιομηχανία. Γενικά, σίγουρα μια μπάντα χρειάζεται χρόνο για να δημιουργήσει και αν αυτό προσπαθείς να το έχεις σε μια ισορροπία ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό στην προκειμένη είναι ίσως το κλειδί στο να είσαι ελεύθερος και ανεξάρτητος να εκφραστείς δίχως πίεση κι άγχος, όσο βέβαια είναι εφικτό.

Οι 1000mods ζουν τη φαντασίωση τους 12 χρόνια τώρα

– Πώς διαμορφώνεται η μουσική των 1000mods στη σημερινή εποχή; Επηρεάζεται από τεκταινόμενα κοινωνικά, αναζητά έμπνευση εκεί που παλιότερα ίσως δεν κοιτούσε;

Προφανώς και επηρεάζεται διότι ανήκουμε και αναπνέουμε κι εμείς σε αυτή την κοινωνία και σε αυτόν τον κόσμο αν το δούμε και πιο “ανοικτά”. Η έμπνευση πάντα υπάρχει και εκφράζεται με διάφορους τρόπους όχι μόνο αποκλειστικά με τους στίχους ενός κομματιού αλλά και με την ίδια τη στάση και τις διάφορες κινήσεις που κάνει καθένας, εκφράζοντας το που θέλει να πάει ο ίδιος.

– Αν τύχαινε για κάποιο λόγο να αλλάξετε θέση επί σκηνής και ο καθένας να παίζει διαφορετικό όργανο, ποιο θα διαλέγατε;

Νομίζω οι έγχορδοι θα τσακωνόμαστε σίγουρα για την θέση των τυμπάνων μιας και είμαστε όλοι λάτρεις και κρύβουμε έναν μικρό πόθο και ένα απωθημένο, ας μου επιτραπεί. Αλλά μιας και έχω τώρα τη δύναμη του λόγου θα πάρω εγώ την θέση των τυμπάνων (γέλια)! Ο Δάνης  στην κιθάρα, ο Γιάννης στο μπάσο και ο Λάμπρος στα χαοτικά special ψυχεδελικά εφέ! Έχουμε υπάρξει έστω και για πλάκα σε πρόβα καθένας στις αντίστοιχες θέσεις  οπότε στέκει έστω κ λίγο αυτή η επιλογή !

– Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την περιοδεία σας το φετινό καλοκαίρι; Βρεθήκατε σε κάποιο μέρος που δεν είχατε βρεθεί πριν και αν ναι, πώς σας φάνηκε το εκεί κοινό;

Μας άρεσε πολύ στο Hellfest στην Κλισόν στη Γαλλία όπου ήταν τρομερό να συμμετέχουμε σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ! Ήταν πραγματικά μια τεράστια εμπειρία για μας! Επίσης, ήταν πολύ όμορφα στο  Μολέντο στο Sonic Blast στην Πορτογαλία όπως επίσης και στο Metal Days στη Σλοβενία! Βέβαια, δεν θα ξεχάσω την επίσκεψη, που ήταν σχετικά πρόσφατη, στο Μεξικό όπου εκεί ο κόσμος ήταν πραγματικά σε τρομερά καλή διάθεση!

Οι 1000mods ζουν τη φαντασίωση τους 12 χρόνια τώρα

– Έχω την εντύπωση ότι ο ψηφιακός κόσμος προκάλεσε μεταξύ άλλων ένα μεγάλο καλό στη μουσική γενικά. Έφερε τον κόσμο πιο κοντά της, του έδωσε να κατανοήσει πως λειτουργεί και τον έμαθε να έχει υπομονή και να ψάχνει σημαίνοντα και σημαινόμενα. Ακόμα και να αντιλαμβάνεται ότι η εμπορευματοποίηση της μουσικής την τραυματίζει σοβαρά. Είναι κάτι που το βλέπετε κι εσείς ως προς το κοινό σας;

Ισχύει και θα συμφωνήσω σε αυτό διότι στην αρχή του κυρίως με την τρομερή και ραγδαία άνθηση του ίντερνετ έφερε μιαν επαναστατικότητα ακόμα και στον τρόπο που πλέον κάποιος θα ακούει μουσική και θα αλληλεπιδρά με αυτήν καθεαυτή αλλά και με αυτούς που την δημιουργούν.

Έφερε μιαν αμεσότητα κι έδωσε τη δυνατότητα  διαμεσολάβησης, όπου ο καθένας μπορούσε να επιλέγει και να εξερευνά δίχως να παίρνει κάποιου είδους καθοδήγηση. Το ανεξάρτητο που ήδη προϋπήρχε απέκτησε μια φωνή και μια μεγαλύτερη δύναμη. Δυστυχώς στις μέρες μας έχει γίνει παίρνοντας μια διαφορετική τροπή κάπως πιο ελεγχόμενο όλο αυτό αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα παραμείνει, όπως αρχικά στο προσκήνιο και θα επικρατήσει.

– Αν ήσασταν ακροατές των 1000mods πώς θα περιγράφατε με μια λέξη/φράση τη μουσική σας και αν ήσασταν θεατές πως θα περιγράφατε με μια λέξη/φράση τις συναυλίες σας;

Θόρυβος για τους μεν, ηχορύπανση για τους δε, με την καλή έννοια πάντα (γέλια)!

* Περισσότερα για την επικείμενη συναυλία τους στο Θέατρο Βράχων στο facebook page τους εδώ.