Η απλή εξήγηση του ρεκόρ: Γι’ αυτό είχαμε την έκρηξη των 1259 κρουσμάτων χθες

Την άνοιξη θα επρόκειτο για «σοκ και δέος», τώρα δεν εξέπληξε κανέναν...

Το τετραψήφιο νούμερο νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ένα 24ωρο, που ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τις αρμόδιες αρχές, είναι δεδομένο (καιρό τώρα…) ότι δεν εξέπληξε κανέναν απ’ όσους, είτε στην επιστημονική επιτροπή, είτε στον κυβερνητικό μηχανισμό, ασχολούνται με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Τα πράγματα είναι απλά: τα νούμερα έχουν ξεφύγει εδώ και μέρες σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα ελληνικά δεδομένα και κατ’ επέκταση σε επίπεδα που εντάσσονται σε αυτό που αποκαλείται «εκθετική αύξηση». Όταν τα κρούσματα διπλασιάζονται μέσα σε 10 ημέρες – όπως συνέβη στην περίπτωση μας – το πιθανότερο είναι μέσα στις επόμενες να τριπλασιαστούν, έως ότου ανακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης από κάποιο νέο μέτρο. Αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα είναι η χρήση μάσκας παντού και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, τα αποτελέσματα (ανάσχεσης μεταδοτικότητας) των οποίων αναμένουμε σε περίπου 10 ημέρες από τώρα.

Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα και ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει την ανηφόρα, τα νέα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και ο περιορισμός μετακινήσεων εκτός πόλεων.

Επιπλέον, ο λόγος που αποκαλύπτονται τόσο πολλά κρούσματα είναι προφανέστατα ότι διενεργούνται πια πολύ περισσότερα τεστ σε καθημερινή βάση απ’ ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας. γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. «Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά», δήλωσε στον Real Fm ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα είναι αναλογικό. Όταν την άνοιξη τα ημερήσια τεστ έφταναν μετά βίας σε τετραψήφιο νούμερο, ήταν λογικό και να ανακοινώνονται πολύ μικρότερα νούμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα ήταν πιο ισχνή απ’ ότι τώρα – άλλωστε για αυτό το λόγο επιβλήθηκε το γενικό lockdown.

Τότε μάλιστα, συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου, η γερμανική εφημερίδα Nordwest έκανε λόγο για «εξωραϊσμένη πραγματικότητα» από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι οι αριθμοί είχαν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. «Μέχρι τις 26 Απριλίου, ακριβώς 60 ημέρες μετά το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, είχαν διενεργηθεί 64.608 εργαστηριακά τεστ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 τεστ την ημέρα. Είναι γελοία χαμηλό. Ο Μητσοτάκης, ο Τσιόδρας και οι υπόλοιποι ενεργούν με το σκεπτικό “χωρίς τεστ δεν υπάρχουν και κρούσματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Nordwest.

Η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι το χαρτί του lockdown έχει παιχτεί ήδη (με τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία) και ότι δεν υπάρχει καλοκαίρι μπροστά μας για να προσδοκούμε σε ύφεση της διασποράς. Επίσης δεν υπάρχει – και σωστά – καμία πρόθεση να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των τεστ και να παρουσιάσουμε εκ νέου μια πλασματική κατάσταση.

Η τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (αφορούσε το διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου), που παρουσιάστηκε σήμερα (27/10) κατέγραψε ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt στην Ελλάδα παραμένει στη μονάδα και μετά την άνοδο που αναμένεται για την εβδομάδα 22-28 Οκτωβρίου, είναι εξόχως σημαντικό να σταθεροποιηθεί και ει δυνατόν να επιστρέψει στη μονάδα.

Διαβάστε επίσης: Μόνο έτσι καταλαβαίνουν: Το νέο, σκληρό μέτρο είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των νέων