Pfizer: Οι 5 παρενέργειες που είχαν οι εθελοντές του εμβολίου που περιμένει όλος ο πλανήτης
Βρείτε μας στο

Υπομονή μερικές εβδομάδες θα πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η αίσθηση για το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά το πλέον αισιόδοξο νέο που ανακοινώθηκε από το ξέσπασμα αυτής.

Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση ενός ισχυρού όπλου κατά του φονικού ιού. Ως γνωστόν, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Pfitzer το εμβόλιο που παρασκεύασε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech, είχε 90% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η Pfizer έχει ήδη «στρατολογήσει» περισσότερους από 29.000 εθελοντές (θα φθάσουν τελικά τους 44.000) για να δοκιμαστεί το εμβόλιο, ενώ περισσότερα από 12.000 άτομα έχουν λάβει μια δεύτερη δόση του εμβολίου. Εκτός από το ποσοστό αποτελεσματικότητας, αυτό φυσικά που έχει βαρύνουσα σημασία είναι ότι το εμβόλιο δεν έχει προκαλέσει καμία απροσδόκητη παρενέργεια.

Θυμίζουμε ότι η AstraZeneca η οποία επίσης βρίσκεται στη Φάση ΙΙΙ προχώρησε, για δεύτερη φορά, σε προσωρινή διακοπή της κλινικής δοκιμής που πραγματοποιεί στη Βρετανία για το υποψήφιο εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, καθώς και δεύτερο άτομο που συμμετείχε στη δοκιμή παρουσίασε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Το πολύ θετικό νέο είναι ότι σοβαρές παρενέργειες στο εμβόλιο της Pfizer δεν σημειώθηκαν πέραν των πέντε παρακάτω, οι οποίες θεωρούνται συνηθισμένες και δεν εμπνέουν την παραμικρή ανησυχία.

Η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στις δοκιμές του τελικού σταδίου εμφάνισαν ήπιες έως μέτριες παρενέργειες, που περιλάμβαναν 1) κόπωση, 2) πονοκέφαλο, 3) ρίγη και 4) μυϊκούς πόνους. 5) Σε κάποιες – λιγότερες – περιπτώσεις ο συμμετέχων ανέβασε πυρετό.

Όλα δείχνουν ότι πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή. Το εμβόλιο της Pfizer αν όλα πάνε καλά θα έρθει στη χώρα μας στις αρχές του επόμενου χρόνου. Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Για να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση όμως εκείνο που μετράει είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του εφιάλτη έχει ήδη αρχίσει.

Αν οι ανεξάρτητες αρχές επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ποσοστό άνω του 90% τότε θα μιλάμε για μια εξέλιξη που ξεπερνάει και το πιο αισιόδοξο σενάριο των επιστημόνων…

Διαβάστε επίσης: Αλλάζει ο χάρτης: 6 προϊόντα που δεν θα δούμε ξανά στα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του lockdown