Το τέρας επιστρέφει: Το νέο μόρφωμα που παίρνει τα ηνία στο φασιστικό φάσμα της κοινωνίας

Μ΄αυτούς, δυστυχώς, δε θα τελειώσουμε ποτέ
Το τέρας επιστρέφει: Το νέο μόρφωμα που παίρνει τα ηνία στο φασιστικό φάσμα της κοινωνίας
6 Οκτωβρίου 2021 | 01:02

Πώς τα φέρνει η ρημάδα η μοίρα ε..; Ήταν στις 7 Οκτωβρίου 2020 που η Δικαιοσύνη τιμώρησε τους Χρυσαυγίτες και τους καταδίκασε ως εγκληματική οργάνωση. Ένα χρόνο μετά ο φασισμός αντεπιτίθεται, με την Propatria μπροστάρη.

Τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ήταν το επιστέγασμα μιας χρονιάς όπου αναζωπυρώθηκε ο φασισμός στην ελληνική κοινωνία. Και το έκανε με τέτοια… διακριτικότητα, ώστε δεν πήραμε χαμπάρι ότι βρίσκεται ξανά σε ένα επίπεδο προ 2012, τότε που η Χρυσή Αυγή δυνάμωνε για να μπει μετά στη Βουλή.

Σε μια περίοδο που ακούγεται όλο και περισσότερο ο σχηματισμός ενός νέου κόμματος που θα πατάει στην άκρα δεξιά, μετά από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, και με τη ΝΔ να έχει στη σύνθεσή της εν έτει 2021 επιφανή στελέχη του άκρου, βρισκόμαστε μπροστά στο τέρας του φασισμού που μπορεί να έχασε πέρσι κάμποσους πόντους μπόι, αλλά τους ανακτά.

Η Propatria μπορεί να συστήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο ευρύ κοινό, αλλά έχει δράση πολλών ετών, συναναστρέφεται τη «μαμά» Χρυσή Αυγή και φαίνεται να θέλει να πάρει τα ηνία στο φασιστικό φάσμα της κοινωνίας.

Άλλωστε, οι 500.000 ψηφοφόροι της Χ.Α. δεν μπήκαν φυλακή. Αυτοί κάπου διοχετεύτηκαν. Ειδικά νεότεροι φαίνεται πως έχουν ενταχθεί σε σημαντικούς αριθμούς στην Propatria και σε άλλες οργανώσεις όπως Ιερός Λόχος, Ιερό Τάγμα, Άρμα, Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση – ΕΣΑ, Vanguard Hellas, Combat 18 και Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης.

Η χαρτογράφηση της αστυνομίας αναφέρει 16 ναζιστικές οργανώσεις, με την Combat να ευθύνεται για 15 εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα, ενώ η Propatria και η ΕΣΑ είχαν συμμετοχή στα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό. Οι 7 εξ αυτών έχουν ως βάση τη Θεσσαλονίκη και αριθμούν πάνω από 5.000 μέλη.

Το Ιερό Τάγμα φαίνεται να είναι η κυρίαρχη δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, με έντονη δράση στα social media από τον Απρίλιο του 2020 και καλέσματα για δράσεις και εκδηλώσεις φασισμού.

Το Αρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως είναι μια οργάνωση της Βόρειας Ελλάδας, τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν τη θεωρία «φυλετικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων λαών».

Ως προς την Propatria, το ιστορικό των δράσεων της γεμίζει όλους αυτούς τους μήνες με επιθέσεις από ομάδες κατά μεμονωμένων ατόμων, γιατί μέχρι εκεί φτάνει η μαγκιά τους. Όπως συνέβη με την επίθεση σε φοιτήτρια της ΚΝΕ τον Ιούνιο ή τώρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Όπως συνέβη με νέα επίθεση στο Νέο Ηράκλειο πριν λίγες ημέρες, με έναν 30χρονο να επιτίθεται σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ.

Ο 30χρονος συνελήφθη και αποδείχτηκε πως είναι μέλος της φασιστικής οργάνωσης και έχει βεβαρημένο παρελθόν με επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών τον Ιούλιο και στην παρέλασης της 25ης Μαρτίου το 2019.

Τα μέλη της Propatria, αυτοπροσδιορίζονται ως ριζοσπάστες, εθνικιστές, φασίστες, εθνοσοσιαλιστές και λειτουργούν ως πολιτοφυλακή.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι δράσεις της ομάδας αυξάνονται, περιλαμβάνοντας από εξορμήσεις με τρικάκια για το μεταναστευτικό μέχρι εκδήλωση για την μνήμη του Στρατηγού Νικόλαου Ντερτιλή, ενός εκ των πραξικοπηματιών της Χούντας.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι κατά βάση αθλητικός σύλλογος, αλλά κλήθηκαν να πράξουν κάτι περισσότερο και καλούν πιστούς για τη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού. Μότο τους είναι το σπαρτιατικό « Άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες” (εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι)» και όπως τα τάγματα της Χρυσής Αυγής, έτσι και αυτοί προβαίνουν σε τριήμερα events με δοκιμασίες για τα μέλη τους πάνω στην πυγμαχία και το sparring, αλλά και ιδεολογικό ινστρουξιονισμό.

«Οι ProPatria είναι από τις ομάδες που φροντίζουν να κινούνται αμιγώς στο σκοτάδι της παρανομίας και που προσπαθούν να καλύψουν το κενό των, αποσυρμένων λόγω της δίκης, Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής» αναφέρει ο Γιάννης Μπασκάκης που χαρτογραφεί τις φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η Propatria είναι η οργάνωση που ύψωσε στο ΟΑΚΑ τη σημαία με τον μαύρο ήλιο σε αγώνα του 2018 και έχει επαφές με την εθνικοσοσιαλιστική ιστοσελίδα «Μαύρος Κρίνος», την πολωνική νεοναζιστική ογάνωση Szturm ,την ισπανική Deporte Patriota κα.

Παράλληλα, ένα πυγμαχικό κλαμπ αποτελεί τη βιτρίνα της οργάνωσης, όπου εκπαιδεύονται τα τάγματα τους. Μέσω αυτού ανέπτυξαν σχέσεις με εθνικιστικές οργανώσεις του εξωτερικού που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, όπως τους White Rex στη Ρωσία, τους Greifvogel Wear στη Γερμανία και το Pride France στη Γαλλία.

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved