Η πανδημία- όσο κι αν, πια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ- δυστυχώς για όλους μας συνεχίζει να μαστίζει σύσσωμο τον κόσμο, αρνούμενη (για την ώρα…) να πάρει το αποκρουστικό της σαρκίο και να πάει οικειοθελώς στο πυρ το εξώτερον.
Το δεύτερο κύμα αποδείχτηκε πολύ πιο «επώδυνο» ακόμα κι από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων, με τις μολύνσεις, τους θανάτους και όσους παλεύουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ν’ αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Στη χώρα μας τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα από το πρώτο κύμα, εκεί που πήραμε άριστα- πλέον βρισκόμαστε σταθερά κάτω από τη βάση και φλερτάρουμε με το να μείνουμε μετεξεταστέοι, με ολέθριες συνέπειες για πάρα πολλούς συμπολίτες μας.
Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει (ο κακός… βαθμός, δηλαδή) λίγο-πολύ σε όλο τον πλανήτη. Η μόνιμη επωδός αρκετών συμπολιτών μας κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα- και, ουδείς το αμφισβητεί, άκρως επώδυνα- μέτρα, είναι «Οι άλλοι στην Ευρώπη όμως…»
Στην Ευρώπη, λοιπόν, η κατάσταση είναι παρεμφερής με τη δική μας- ου μην και χειρότερη. Αν πάρουμε ως απόλυτο παράδειγμα την Γερμανία- την πανθομολογουμένως πιο οργανωμένη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου-, τότε καταλαβαίνουμε όλοι μας πως ουδείς είναι πολύ καλύτερα από εμάς, όπως πολλοί ισχυρίζονται.
Τι συνέβη στην Γερμανία;
Η Μέρκελ άκουσε τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, που έβλεπαν κρούσματα και θανάτους ν’ αυξάνονται εν μέσω lockdown, παραδέχτηκε πως η «μερική καραντίνα» που εφαρμόστηκε από τις 2 του Νοέμβρη έως και χθες απέτυχε οικτρά, και αρχής γενομένης από σήμερα επιβλήθηκε ένα «ακραίο» lockdown, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 10 του Γενάρη.
Πιο συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα λιανικής, που ήταν ανοιχτά μέχρι χθες Τετάρτη 16/12, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με εξαίρεση όσα πωλούν «απολύτως απαραίτητα» είδη: φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων, καθώς και καταστήματα με εποχικά είδη.
Κλειστές παραμένουν- από τον Νοέμβριο και μετά- οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μόνο για να παραδίδουν φαγητό σε πακέτο, οι χώροι θεάματος, πολιτισμού και αθλητισμού.
Παράλληλα, απαγορεύτηκε ακόμα και η κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους, κάτι που συνηθιζόταν πάρα πολύ στην Γερμανία των πλείστων υπαίθριων αγορών- ειδικά την περίοδο των γιορτών.
Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές από το Βερολίνο, η κυβέρνηση εκεί εξετάζει την παράταση της καραντίνας έως και το Πάσχα (!), με σκοπό να έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και να επιστρέψει η χώρα, βήμα- βήμα, στην κανονικότητα τους θερινούς μήνες.
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως αν ολόκληρη Γερμανία, του «αψεγάδιαστου» συστήματος υγείας, των… μυριάδων κλινών ΜΕΘ, της πρωτοφανούς οργάνωσης και διοίκησης βρίσκεται σε αυτό το σημείο, τότε με την πανδημία δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα.
Και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο κορωνοϊός θα μας συντροφεύει και τους επόμενους μήνες. Όμως…
Όμως, το εμβόλιο έρχεται, ο χειμώνας θ’ αποτελέσει παρελθόν σε 70 μέρες και μετά τα πράγματα θα είναι απείρως καλύτερα.
Ναι, ίσως πρώτα στις πιο «προηγμένες» χώρες της Ευρώπης.
Αλλά και στην Ελλάδα…