Αν επιχειρούσαμε- έτσι, λόγω προηγμένου μαζ0χισμού- μία μίνι ανασκόπηση του 2020, ούτως ώστε να ευθυμήσουμε… ΝΟΤ, το πράγμα θα πήγαινε κάπως έτσι: ένα σχετικά ευτυχές πρώτο δίμηνο που μπορεί να λογιστεί ως τα προκαταρκτικά κι εν συνεχεία ένας κορωνοϊός που αποφάσισε να ντυθεί Γκουσγκούνης και @#$#@ ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, βλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων ν’ αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς και μαζί, μοιραία, ν’ αυξάνονται τόσο οι διασωληνωμένοι όσο δυστυχώς και οι θάνατοι, αναγκάστηκαν να πάρουν πολύ σκληρά μέτρα.
Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, σύσσωμη σχεδόν η υφήλιος μπήκε σε 2 ή και περισσότερα lockdowns μέχρι το τέλος της χρονιάς, κάτι που συνεχίζεται και στην χαραυγή του 2021.
Κάπως έτσι, με την ψυχολογία μας να δέχεται το ένα ισχυρό χτύπημα μετά το άλλο και την οικονομία να κατακρημνίζεται θορυβωδώς, οι ελπίδες όλων στράφηκαν στα εμβόλια που παρασκευάζονταν προκειμένου ν’ απαλλαγούμε μια και καλή από τον εφιάλτη.
Και, πράγματι, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V αλλά και το κινέζικο εμβόλιο άρχισαν να διανέμονται δειλά-δειλά ανά τον κόσμο, κάνοντάς μας να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.
Λαμβάνοντας υπόψη πως όλα τους παρουσιάζουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου ν’ αφήσουμε πίσω μας τον κορωνοϊό (αφού ο ίδιος δεν έχει την στοιχειώδη ευθιξία να ξεκουμπιστεί από μόνος του) ήταν το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.
Στη θεωρία άπασες οι χώρες, ειδικά της Γηραιάς Ηπείρου, δήλωναν έτοιμες και είχαν εκπονήσει αψεγάδιαστα σχέδια προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τον εμβολιασμό του κόσμου, όμως η πράξη αποδείχτηκε μια τελείως διαφορετική υπόθεση.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Γερμανία, φερ΄ ειπείν, υπάρχουν σκέψεις για αναβολή της απαιτούμενης δεύτερης δόσης, μιας και ο αριθμός των εμβολίων που έχουν φτάσει δεν επαρκεί. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Μεγάλη Βρετανία, στην οποία υπάρχουν σκέψεις να κάνουν οι πολίτες δύο διαφορετικά (!) εμβόλια (ένα από την Pfizer, ας πούμε, κι ένα από την Moderna), καθώς επίσης δεν υπάρχει επαρκής αριθμός για τη διπλή δόση.
Κάπως έτσι, η Ευρώπη βρέθηκε προ της σκληρής αλήθειας, η οποία την καταπλάκωσε μ’ εκκωφαντικό τρόπο: έχοντας αργήσει χαρακτηριστικά τις παραγγελίες για το εμβόλιο της Pfizer και βάζοντας αυτογκόλ μεγατόνων με την αναίτια καθυστέρηση στην έγκριση αυτού της AstraZeneca (στο οποίο σπεύδει τώρα να δώσει κακήν κακώς το πράσινο φως), διαπίστωσε πως, αίφνης, απλά… ξέμεινε από εμβόλια.
Έτσι, στρέφει την προσοχή της στον Από Μηχανής Θεό που ευελπιστεί ότι θα την σώσει.
Σε τι αναφερόμαστε; Στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο διαφέρει απ’ όλα τα υπόλοιπα, καθώς πρόκειται για ένα μονοδοσικό εμβόλιο– δεν απαιτείται, δηλαδή, να κάνει κάποιος την πρώτη δόση, να μεσολαβήσουν 21 ή 28 ημέρες κι εν συνεχεία να κάνει και τη δεύτερη, αλλά το κάνεις μια κι έξω.
Πέραν αυτού, το Johnson & Johnson σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές είναι αποτελεσματικό κατά 97% (το υψηλότερο εξ όλων, δηλαδή), ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες από την 1 Φεβρουαρίου, μιας και τώρα βρίσκεται στα τελευταία στάδια δοκιμών και θα πάρει έγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως και αυτό της Pfizer.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το εμβόλιο της Johnson & Johnson αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, ιδίως μετά το φιάσκο με τις παραγγελίες των δόσεων.
Υπομονή, λοιπόν, έναν ακόμα μήνα, όταν και η ανθρωπότητα θα έχει στη φαρέτρα της ακόμα ένα «όπλο» στη διαρκή μάχη κόντρα στον κορωνοϊό.
Το ισχυρότερο απ’ όλα, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις…