SMS 13033: Τι ισχύει από Πέμπτη 4 Μαρτίου για κωδικούς 2, 4 και 6
Βρείτε μας στο
Newsroom

Επιτέλους φως στην υπόθεση «κορωνοϊός»…

Έφτσσε η ώρα να γίνουμε απείρως πιο αισιόδοξοι...

Μας έχει κουράσει- κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Έχει κάνει τα νεύρα μας κρόσσια και, ως εκ τούτου, είμαστε ένα παρατονισμένο χαλί. Ο εγκλεισμός παρατείνεται ξανά και ξανά και ξανά, κάτι που σίγουρα δε βοηθάει.

Και, πάνω απ’ όλα, έχει στερήσει την ζωή σε 7.000 περίπου συμπολίτες μας στην Ελλάδα και σχεδόν σε 3.000.000 παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των χωρών βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς lockdown, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων δε λέει να πέσει με τίποτα.

Ο κορωνοϊός, δυστυχώς, 15 μήνες μετά την αποτρόπαια πρώτη του εμφάνιση συνεχίζει να είναι εδώ, κάνοντας σύσσωμο τον πλανήτη να χορεύει στους απωθητικούς ρυθμούς του και κατακρημνίζει την θελκτική και «διαβόητη» κανονικότητα, που η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεχάσει πώς είναι.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως το ποτήρι μοιάζει εδώ και καιρό μισοάδειο, σήμερα σα να έπεσαν μέσα 5-6 ευμεγέθεις σταγόνες και το έκαναν να δείχνει εμφανώς μισογεμάτο: ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε, όπως αναμενόταν, και επισήμως το πράσινο φως για την ευρεία χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης ενέκρινε το 4ο κατά σειρά εμβόλιο κατά του Covid (μετά από εκείνα των Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University και Moderna), ωστόσο η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου εμβολίου είναι πως εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα που απαιτούν δύο δόσεις για να «χτίσουν» αντισώματα, αυτό είναι μονοδοσικό.

Πέραν τούτου, διατηρείται σε κανονικό ψυγείο και όχι σε ειδικά που ψύχουν το εμβόλιο στους μείον… πολλούς, με την αποτελεσματικότητά του ν’ αγγίζει το 70% (σαφώς πιο κάτω από τα άλλα των 2 δόσεων, όμως και πάλι μας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό) στα άτομα άνω των 18 ετών.

Ωστόσο, αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε δεν είναι το γεγονός πως το Johnson & Johnson είναι μονοδοσικό- όχι. Είναι το ότι σε περίπου 40 μέρες από τώρα (από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και μετά, για την ακρίβεια) η Ευρώπη θα παραλάβει περισσότερες από 200.000 δόσεις, με τη χώρα μας να εξασφαλίζει 400.000.

Μάλιστα, από το τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους η παραγωγή της εταιρίας θα είναι αισθητά μεγαλύτερη και η Γηραιά Ήπειρος θα εφοδιαστεί άμεσα με απείρως περισσότερες δόσεις.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως δεδομένου ότι με ένα και μόνο ραντεβού για να εμβολιαστούμε το 70% θ’ αποκτά αυτομάτως ανοσία, τότε σε 40 ημέρες από τώρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για ν’ απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από τον εφιάλτη που λέγεται «κορωνοϊός» και έχει κάνει ανεπιθύμητη κατάληψη στις ζωές μας.

Επιτέλους φως στην υπόθεση «κορωνοϊός»...

Οι πρώτες 400.000 δόσεις «συνεπάγονται» αυτομάτως 400.000 εμβολιασθέντες, που σε συνδυασμό με όσους θα έχουν κάνει μέχρι τότε και τη 2η δόση των Pfizer και AstraZeneca θα… εκτοξεύσουν τον συνολικό αριθμό πάνω από 1-2 εκατομμύρια.

Μην ξεχνάμε πως για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης απαιτείται ο εμβολιασμός περίπου τουν 70% του πληθυσμού. Επομένως, σε μια χώρα ούτε 11 εκατομμυρίων όπως η δική μας, αυτό σημαίνει περίπου 7.500.000.

Παίρνοντας ως δεδομένο πως το καλοκαίρι η Johnson & Johnson θα έχει στείλει και στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο «πακέτο» εμβολίων, τότε ναι, είμαστε σίγουροι: το ποτήρι είναι ξεκάθαρα μισογεμάτο.

Στην υγειά μας- κυριολεκτικά…- και όλα θα πάνε καλά στο τέλος.

Έι, μαυρίλα, διαφωνείς;