Η, τρόπον τινά, ιστορία του είναι παγκοίνως γνωστή- αν, δηλαδή, ασχολείται κάποιος έστω και υποτυπωδώς με τα της πανδημίας: αρχικά, ανακοινώθηκε από το ρώσικο υπουργείο υγείας πως θα είναι έτοιμο στα τέλη του καλοκαιριού.
Ο υπόλοιπος κόσμος, προτάσσοντας ξεκάθαρα τον ανθρωπισμό του, φρόντισε να το χλευάσει σε ποινικό βαθμό, προεξοφλώντας πως θα είναι μια αποτυχία και μισή, καθώς οι φίλτατοι επιστήμονες στην Μόσχα βιάζονται πάρα πολύ και θ’ αποτύχουν οικτρά. Μάλιστα, τα περισσότερα σχόλια αναφορικά με το ζήτημα συνοδεύονταν κι από ευφυείς ατάκες του στιλ «Είναι καλοί μόνο για να ντοπάρουν τους αθλητές τους» και λοιπές ομορφιές.
Εν συνεχεία, όταν οι ίδιοι οι Ρώσοι το ενέκριναν και άρχισαν τη μαζική παραγωγή για τη χώρα τους, το «πέστε να μας φάτε» έγινε καθημερινότητα, μιας και- ναι, ακόμα και σε καιρούς πανδημίας με κόσμο να πεθαίνει καθημερινά…- η Δύση αισθάνθηκε να απειλείται.
Το Sputnik V (περί ου ο λόγος), όμως, φορώντας το ιαματικό σαρκίο της αχλάδας είχε πίσω την ουρά: κατόπιν ενδελεχών ερευνών- κι αφού συγκρίθηκε με τα αντίστοιχα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca-διαπιστώθηκε πως η αποτελεσματικότητά του απέναντι στον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά υψηλή, μιας και άγγιζε το 95%. Κι ολ’ αυτά, να τονίσουμε, για ένα σκεύασμα που ήταν έτοιμο ήδη από τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή λίγους μήνες μετά την «έκρηξη» του κορωνοϊού.
Σταδιακά, και παρά τις αναπόφευκτες αγκυλώσεις που υπήρξαν λόγω Ρωσίας, το κλίμα αναφορικά με το Sputnik V άρχισε ν’ αλλάζει. Πλέον, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο άρχισαν να το αναγνωρίζουν ως «ισάξιο» των υπολοίπων (ου μην και καλύτερο…), η χλεύη του παρελθόντος θάφτηκε εντέχνως κάτω από το ιατρικό χαλί, ενώ αρκετές χώρες εκτός Ε.Ε. έσπευσαν να το παραγγείλουν.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, μάλιστα, η Ευρώπη έτεινε ακόμα περισσότερο το χέρι προς την πλευρά της Μόσχας, θέλοντας περαιτέρω συνεργασία σε ό,τι έχει να κάνει με το Sputnik V: μεγάλες εταιρίες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν έρθει σε συμφωνία με την Ρωσία προκειμένου να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες το εν λόγω εμβόλιο.
Πιο συγκεκριμένα, κολοσσοί της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έχουν δώσει τα χέρια (όχι, αυτό την εποχή του covid απαγορεύεται- ας πούμε ότι έκαναν γροθίτσες) με το Κρεμλίνο και λίαν συντόμως ξεκινάει η μαζική παραγωγή του και στην Ευρώπη. Κι ολ’ αυτά, θυμίζουμε, εν αναμονή της έγκρισης του Sputnik V από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε πριν λίγες μέρες το πράσινο φως και για το Johnson & Johnson.
«Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κι άλλες συζητήσεις σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εντός της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουμε να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με το Sputnik-V μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, Κίριλ Ντμίτριεφ.
Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, ο… Πούτιν κάτι έκανε στον τομέα του εμβολίου. Ανεξαρτήτως του αν συντάσσεται κανείς με την Μόσχα ή την κατακρίνει για τις τακτικές της στα υπόλοιπα θέματα, εδώ οφείλει να την παραδεχτεί.
Άλλωστε, που να πάρει, μιλάμε για πανδημία. Κόσμος πεθαίνει, αρρωσταίνει, νοσηλεύεται.
Γιατί διάολε να μας νοιάζει ποιος θα φτιάξει το αποτελεσματικότερο εμβόλιο, όταν το διακύβευμα είναι εκατομμύρια ζωές;