Είναι, το γνωρίζουν πια μέχρι και οι πιο φανατικοί… αρνητές, το πλέον «πολύπαθο» εμβόλιο. Μπορεί, όπως έχουμε γράψει πολλάκις, να μην παρουσιάζει σημαντικές διαφορές στις παρενέργειες που «γεννά» εν συγκρίσει με το αντίστοιχο σκεύασμα της Moderna και της Pfizer (για το Johnson & Johnson- το 4ο εμβόλιο που κάνουμε στη χώρα μας, δηλαδή- το δείγμα παραμένει μικρό), όμως δεδομένα έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και παρουσιάζεται περίπου σαν το κώνειο.
Αναφερόμαστε, φυσικά, στο AstraZeneca, το οποίο αρχικά στη χώρα μας γινόταν αποκλειστικά σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 60-64, ενώ τον τελευταίο μήνα άνοιξε και η πλατφόρμα για τους 30-39 και 40-44, οι οποίοι, όμως, τώρα μπορούν να επιλέξουν ποιο από τα 4 διαθέσιμα εμβόλια θα κάνουν.
Σήμερα, λοιπόν, μετά από έναν μήνα αγωνίας για τις θρομβώσεις που προκλήθηκαν σε 5 συμπολίτες μας μετά την πρώτη δόση του ΑΖ, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Εμβολιασμών, με σκοπό να συζητήσει η ομάδα των ειδικών επιστημόνων για την πιθανή αλλαγή στα ηλικιακά όρια των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Θυμίζουμε πως αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν να μη χορηγείται σε άτομα κάτω των 60 ετών- και ιδίως σε γυναίκες- το ΑΖ, μιας και αυξάνεται ο κίνδυνος των (σπανιότατων, είναι η αλήθεια) σοβαρών θρομβώσεων.
Η επιτροπή ανέλυσε τα δεδομένα που συνέλεξε το τελευταίο διάστημα και απεφάνθη πως δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουν τα ηλικιακά όρια όσων έκαναν ή επίκειται να κάνουν το AstraZeneca.
Την απόφαση ανακοίνωσε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε και στα περιστατικά των θρομβώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών.
Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε».
Τα 5 αυτά περιστατικά είναι τα μόνα που κατεγράφησαν σε περισσότερες από 900.000 εμβολιασμούς με AstraZeneca στη χώρα μας, ενώ, συμπλήρωσε αναφορικά με τη 2η δόση, «Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις».
Τα νούμερα των θανατηφόρων ή έστω των ήπιων θρομβώσεων είναι πολύ μικρά και στην Ελλάδα και η κ. Θεοδωρίδου, ως επιστήμων, είπε την ωμή, σκληρή και άσχημη αλήθεια σε μια αποστροφή του λόγου της, στην οποία ελάχιστοι φαίνεται να έδωσαν σημασία: το όφελος του εμβολίου της AstraZeneca είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, οπότε συνεχίζεται κανονικά η χορήγησή του.
Και, αν «πατήσουμε» πάνω στους στείρους αριθμούς, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως έχει δίκιο: πράγματι, αυτό το σχεδόν εκατομμύριο των εμβολιασμένων με AZ απέκτησε (ή θα αποκτήσει) ανοσία και εξαλείφεται ο κίνδυνος του να νοσήσουν πολλοί εξ αυτών των ατόμων σοβαρά ή και να καταλήξουν, επομένως- αν και δε φαίνεται- σώθηκαν χιλιάδες ζωές που εν δυνάμει θα κινδύνευαν.
Από την άλλη, όμως, πώς στο καλό μπορείς να εξηγήσεις στις οικογένειες των (λίγων αναλογικά, ναι) ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ή που δίνουν τη μάχη τους κόντρα στη θρόμβωση στο νοσοκομείο, πως «το γενικό καλό κέρδισε»;
Δε γίνεται: όταν έχεις τον πόνο σου, όταν εντελώς ξαφνικά χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο, ολόκληρος ο κόσμος είναι ο εκλιπών που γνώριζες και όχι έμβια νούμερα που «γλύτωσαν» μετά τον εμβολιασμό.
Σ΄αυτές τις περιπτώσεις βρισκόμαστε ν’ αμφιρρέπουμε ανάμεσα στην πληγωμένη λογική και το πηγαίο συναίσθημα: ναι, η επιστήμη έχει δίκιο- οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν.
Όμως, διάολε, ναι: έχουν αναντίρρητο δίκιο και αυτοί (ελπίζουμε να παραμείνουν ελάχιστοι) που έχασαν κάποιον δικό τους λόγω θρόμβωσης.
Μπορεί το όφελος του εμβολίου να είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, όμως ουδείς μπορεί ν’ απαλύνει τον πόνο του βασισμένος σ’ ένα «εξωγενές» όφελος…