«Go hard, go early»:  Το δόγμα της μικρής χώρας που ισοπέδωσε τη μετάλλαξη Δέλτα, κρατώντας όρθια την οικονομία
Βρείτε μας στο

Αν κάτι μας έχει μάθει αυτό το διάστημα 19 μηνών πανδημίας, είναι ότι δεν πρέπει να παίρνεις καμία κατάσταση ως δεδομένη και να μη θεωρείς ποτέ ότι είσαι από πάνω, γιατί έχεις να κάνεις με κάτι τόσο αστάθμητο.

Κάτι άλλο που μάθαμε, είναι ότι καλό να έχεις πρότυπα, καλό είναι να παραδειγματίζεσαι, αλλά πρέπει να έχεις περισσότερο τη διορατικότητα να δεις πως θα εφαρμοστεί στη δική σου περίπτωση, αυτό που εφαρμόζεται αλλού.

Ας δούμε για παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία. Είναι προφανές πως έχει κάνει κάτι που δεν το έχουν πετύχει πάνω από 10-15 χώρες παγκοσμίως. Κι αυτή το έκανε πρώτη πρώτη μαζί με Σιγκαπούρη και Ταϊβάν.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 3.900 κρούσματα. Όχι σε μία ημέρα. Όχι σε ένα μήνα. Ούτε σε ένα χρόνο. Σε όλο το διάστημα του κορωνοϊού. Και έχει δει 27 πολίτες της να πεθαίνουν. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε εμάς, ακόμα κι αν το προσπαθούσαμε, δε θα καταφέρναμε ούτε τα 5πλάσια νούμερα να πετύχουμε. Οι 19 μήνες της Νέας Ζηλανδίας είναι μια μέση ημέρα της Ελλάδας εδώ και ενάμιση μήνα.

Αυτό δεν ήρθε βέβαια στην τύχη. Η τύχη είχε λίγο να κάνει με αυτό. Περισσότερο επετεύχθη χάρη σε ένα δόγμα.

Go Hard, Go Early.

Με αυτό το σκεπτικό πορεύτηκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Άρντερν. Θυμίζει κάτι από Kobra Kai σαν μότο, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Πάρε σκληρά μέτρα και πάρτα όσο πιο άμεσα. Αυτό μεταφράζεται στο εξής: η Νέα Ζηλανδία προτιμούσε να πηγαίνει σε lockdown μικρής διάρκειας, αλλά στην απόλυτη σκληρότητα τους, παρά να πηγαίνει σε lockdown μακράς διάρκειας που ήταν βασισμένα σε ημίμετρα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Δύο πολύ σκληρές εβδομάδες είναι καλύτερες από 5 περιοριστικούς μήνες. Κάτι σαν τον στρατό για τα πολύ καλά βύσματα.

Με αυτόν τον τρόπο στάθηκε σε όλες τις εξάρσεις του κορωνοϊού η γειτόνισσα της Αυστραλίας, αυτόν επέλεξε και πριν από ένα μήνα σχεδόν, όταν έκανε την εμφάνιση της η μετάλλαξη Δέλτα.

Κάποιος μπορεί να φαντάζεται ότι υπήρξε κάποια τρελή έξαρση. Όχι. Αρκούσε μόνο 1 κρούσμα μετάλλαξης Δέλτα για να οδηγήσει την κυβέρνηση σε απόφαση για lockdown 2 εβδομάδων σε όλη τη χώρα, το οποίο παρατάθηκε για ακόμα μια εβδομάδα, με μειωμένους περιορισμούς. Μόνο για το Όκλαντ εξακολουθεί να ισχύει το lockdown 4ου επιπέδου κι αυτό επειδή έχει 11 κρούσματα της Δέλτα

Η κορύφωση της Δέλτα ήρθε για τη Νέα Ζηλανδία κάπου μετά τις 20 Αυγούστου, διάστημα στο οποίο η χώρα όδευε προς τα 100 κρούσματα ανά ημέρα. Δεν τα έπιασε ποτέ. Σταμάτησε στα 84 στις 29 Αυγούστου, έπεσε στα 76 την 1η Σεπτεμβρίου και τις τελευταίες 7-8 ημέρες είναι κάτω από 25 κρούσματα.

101 μέρες καθαρή: Θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να πάρει τα 3 καθοριστικά μέτρα της Ν. Ζηλανδίας;

Οι περιπτώσεις που αφορούν τη Δέλτα έχουν πάει στις 879 από τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Πλέον όμως, η χώρα έχει ισοπεδώσει και όχι απλώς επιπεδώσει την καμπύλη και μπορεί να πει ότι διέλυσε τη Δέλτα πριν καν προλάβει να αναπτυχθεί. Δεν σταματά βεβαίως να είναι σε επιφυλακή. Συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτές είναι οι δύο λέξεις που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στην επιτροπή της κυβέρνησης.

«Είναι ζήτημα χρόνου να εμποδίσουμε νέα της εξάπλωση, έχουμε το πλεονέκτημα να επιλέξουμε εμείς πότε θα δεσμεύουμε τις δυνάμεις της χώρας σε περιορισμούς και δεν θέλουμε να το απωλέσουμε» αναφέρει στη Guardian ο επιδημιολόγος Μάικλ Μπέικερ.

Η στρατηγική του «Go Hard, Go Early» επέτρεψε στη χώρα να κρατήσει όρθια την οικονομία και τους τομείς κοινωνικής ζωής. Η επάνοδος της ήταν ταχύτατη και το 2021 θα έχει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 4%.

Η Νέα Ζηλανδία φτάνει σε αυτό το επίτευγμα σε μια περίοδο που είχε την κρίση στο Αφγανιστάν και εισαγωγή αρκετών Αφγανών που συνεργάζονταν μαζί της εκεί. Αλλά και σε ένα διάστημα στο οποίο η Αυστραλία έχει χάσει τη μπάλα. Τέλος, βρίσκεται και σε διαδικασία ολοκλήρωσης του πιο ζεστού χειμώνα της, με μέση θερμοκρασία τους 9.8 βαθμούς Κελσίου.

Και η χώρα του Lord of The Rings είναι και κάνει θαύματα σε εποχή πανδημίας.

Υπέρβαση; Για εμάς ναι. Για τη Νέα Ζηλανδία, μάλλον ακόμα μια μέρα στη δουλειά.

* Φωτογραφία: Unsplash/Partha Narasimhan