«Είμαστε πειραματόζωα;»: Η θαρραλέα ανάρτηση του δρ Πρασσά για τα εμβόλια που δυσαρέστησε πολύ κόσμο
Βρείτε μας στο

Ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, Γιάννης Πρασσάς, συνεχίζει (ευτυχώς) να ενημερώνει απλά και κατανοητά τον κόσμο για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια με τις αναρτήσεις του στα social media.

Στη νέα ανάρτησή του σχολίασε τα εμβόλια και όσα ακούγονται περί πειραματικών σκευασμάτων και πειραματόζωων που κλήθηκαν να τα δοκιμάσουν δίχως να έχουν λάβει οριστική έγκριση.

Ο δρ Πρασσάς με μια θαρραλέα ανάρτηση που ήξερε ότι θα δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα των αρνητών, εξήγησε πώς λειτουργούν τα εμβόλια και ποιοι θα μπορούσαν να λάβουν τον άδικο τίτλο του πειραματόζωου:

Όταν σου σκάει μια πανδημία που καθημερινά θερίζει κόσμο δεν έχεις την πολυτέλεια να δοκιμάσεις με πολλαπλές κλινικές δοκιμές όλα τα πιθανά εμβολιαστικά σχήματα (ποια είναι η καλύτερη δόση για κάθε ηλικία, ποιο είναι το καλύτερο μεσοδιάστημα δόσεων κτλ) μέχρι να βρεις ποιο είναι το απόλυτα βέλτιστο σχήμα για την κάθε πληθυσμιακή υπο-ομάδα . Ο χρόνος πιέζει και κάθε μέρα που περνάει κοστίζει ζωές. Όταν η μάχη είναι με τον πανδημικό χρόνο η αδράνεια έχει τραγικό κόστος.

Στο μέλλον ίσως δούμε μικρο-αλλαγές σε κάποια από τα σημερινά εμβολιαστικά σχήματα. Ίσως πχ να αποδειχθεί ότι η απόφαση να πάμε σε 2η επαναληπτική δόση μόλις 3-4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση να μην ήταν η βέλτιστη. Για παράδειγμα, φαίνεται ήδη ότι το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δόσεων δίνει πιο ισχυρές ανοσιακές αποκρίσεις (σε αυτή την περίπτωση η τρίτη δόση τώρα θα κάνει αυτό που θα έκανε μια δεύτερη δόση αν είχε χορηγηθεί μετά από 5-6 μήνες αντί για 3-4 εβδμάδες).

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να τροποποιηθεί και η δοσολογία στο μέλλον. Ίσως να δούμε πχ ότι και για τους εφήβους (όπως είδαμε σήμερα και για τα παιδιά 5-12 ετών) να είναι υπερ-αρκετός διπλός εμβολιασμός με μικρότερη δόση (που ίσως να σημαίνει και ακόμη ασφαλέστερο προφίλ – σημ: το προφίλ των εμβολιακών σχημάτων που έχουμε σήμερα είναι συνολικά πολύ ασφαλές), ή ένα ακόμη μεγαλύτερο χρονικό μεσοδιάστημα δόσεων.

“Δηλαδή είμαστε πειραματόζωα”? Όχι! Σε καμμία περίπτωση. Οι μόνοι που μπορούν κάπως να ισχυριστούν αυτόν τον άδικο τίτλο είναι οι ήρωες/εθελοντές των κλινικών δοκιμών στην πρώτη φάση των εξαιρετικών εμβολίων που έχουμε. Πλέον, μετά από ~6 δισεκατομμύρια (6,000,000,000) εμβολιασμών δεν υπάρχει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ που να μας έχει ξεφύγει όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολιακών σχημάτων που έχουμε.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Και ξέρουμε ότι *τα συγκεκριμένα* εμβολιακά σχήματα που έχουμε, για *όλες τις ηλικίες* για τις οποίες έχουν εγκριθεί, ακόμη και αν έχουν περιθώρια περεταίρω βελτίωσης, είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί σήμερα ΠΑΡΑ πολύ το ρίσκο που θα παίρναμε όλοι μας από την εν δυνάμει πολυ επικίνδυνη πρώτη έκθεση μας στον ιό (αν μας έβρισκε ανοσιακά παρθένους).

Η επίσημη επιστήμη είναι η ασφαλέστερη πυξίδα.