Μετά τους 63 θανάτους χθες: Δηλαδή είναι τόσο παράλογο να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο;

Μια από τις πιο άσχημες ημέρες στο θέμα του κορωνοϊού ήταν η Τετάρτη...

Όσο και αν προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας, όσο και αν το προσδοκούμε και όσο και αν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας λειτουργούν με βάση αυτό, η αλήθεια είναι πολύ πιο σκληρή, δυστυχώς, από τις επιθυμίες και καθορίζει τα γεγονότα όπως θέλει εκείνη: η πανδημία δεν λέει να φύγει από τις ζωές μας, βρίσκεται ακόμα εδώ και όπως φαίνεται, η λέξη «κορωνοϊός» θα παραμείνει ένας κακός μπαμπούλας στα αυτιά μας και για τον φετινό χειμώνα.

Οι 63 θάνατοι από κορωνοϊό πριν καν τελειώσει ο Οκτώβρης, σε μια περίοδο δηλαδή που δεν έχει εδραιωθεί ακόμα το κρύο, είναι ένα καμπανάκι εξαιρετικά ηχηρό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δυο δεδομένα που αλληλοσυμπληρώνονται όσο και αν εκκινούν από δυο θέσεις αντίθεσης εκ πρώτης όψεως, και που, εν τέλει, καταλήγουν να ενισχύουν ταυτόχρονα, τον κίνδυνο γιγάντωσης της κατάστασης.

Από τη μια, είναι η ακλόνητη θέση της κυβέρνησης, η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε νέο λοκντάουν, ακόμα και αν οι ειδικοί το εισηγηθούν επιτακτικά. Και αν αυτή η πολιτική απόφαση παίρνεται με γνώμονα την πορεία της οικονομίας, το έτερο δεδομένο δεν έχει κανένα ουσιαστικό σκεπτικό. Διότι από την άλλη, υπάρχει μια εξαιρετικά διαδεδομένη αντιεμβολιαστική λογική μέσα στην ελληνική κοινωνία που δεν λέει να σπάσει με κανένα τρόπο.

Μπορεί αντιεμβολιαστές και κυβέρνηση να βρίσκονται σε, τρόπον τινά, αντιπαλότητα, αλλά οι σταθερές αποφάσεις και των δυο μας οδηγούν ολοταχώς σε ένα σενάριο πάρα πολύ δυσάρεστο: με τον ρυθμό που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η πανδημία και την δεδομένη άνοδο των κρουσμάτων που θα προκύψει μόλις χειμωνιάσει για τα καλά, τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν- είναι σχεδόν βέβαιο- 5.000+ μέσα στον Νοέμβρη και οι νεκροί ως το τέλος του έτους να αγγίξουν τους κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τις 20.000. Παράλληλα, οι ΜΕΘ και το σύστημα υγείας εν γένει θα ζήσουν και πάλι στιγμές ασφυκτικής πίεσης.

Μέσα σε όλα αυτά, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κατέθεσε μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε «βόμβα» από τα ΜΜΕ: να είναι υποχρεωτικό το τεστ κορωνοϊού για όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και τους εμβολιασμένους.

Καταλαβαίνει κανείς ποια ήταν η πρόσληψη της πρότασης από πολλούς: όταν ξεσηκώνονται κύματα αντιδράσεων αναφορικά με τα υποχρεωτικά τεστ μόνο όταν πρόκειται για τους ανεμβολίαστους, η επέκταση του μέτρου και στους εμβολιασμένους πολλαπλασιάζει τις αντιδράσεις.

Φυσικά, θα πρέπει να το διευκρινίσουμε: το να υποχρεωθούν οι εμβολιασμένοι να πληρώνουν το τεστ θα είναι πράγματι κομματάκι άδικο και παράλογο. Διότι το να είναι κανείς συνεπείς στις επιταγές των ειδικών και να καλείται κάθε εβδομάδα να.. σκάει τόσα χρήματα για τεστ είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Από υγειονομικής σκοπιάς ωστόσο, το προτεινόμενο αυτό μέτρο είναι πέρα για πέρα αναγκαίο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι θα παύουν να έχουν ανοσία και μέχρι τις τρίτες δόσεις αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοείται.

Ας αφήσουμε τις υστερίες και τις νέες διαμαρτυρίες και για μια φορά ας ακούσουμε χωρίς «μα» και «μου» τους ειδικούς. Η συστηματική αγνόησή τους είναι δεδομένο πως έχει κάνει κακό στην εν Ελλάδι εξέλιξη της πανδημίας. Κ

αι επειδή φαίνεται πως ούτε το ξημέρωμα του 2022 θα μας βρει απαλλαγμένους από τον κορωνοϊό, τα παθήματα δυο χρόνων ας μας γίνουν έστω και τώρα μαθήματα.

Τεστ (εξυπακούεται δωρεάν) και οι εμβολιασμένοι;

Ναι, τεστ και οι εμβολιασμένοι- όσο κι αν δεν αρέσει σε μερικούς…