Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος πολίτης που θέλει να πιστεύει ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε lockdown γνωρίζει ότι τα κουκιά είναι μετρημένα. Υπάρχει ένα όριο που αν ξεπεραστεί τότε δεν τίθεται θέμα επιλογής. Η λήψη μέτρων θα είναι πλέον μονόδρομος.
Και αυτό το όριο δεν καθορίζεται από τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά από τους διασωληνωμένους. Αν ξεπεράσουν τους 600, τότε τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι επιβεβλημένες για να μην γονατίσει το ΕΣΥ. Καμία χώρα με σύστημα υγείας σαν το ελληνικό δεν θα μπορούσε να αντέξει τέτοια πίεση, ούτε να τη διαχειριστεί. Ασφαλώς οι αντοχές του συστήματος υγείας είναι μεγαλύτερες αλλά τα μέτρα θα ληφθούν αν ξεπεραστεί το συγκεκριμένο νούμερο γιατί οι 600 διασωληνωμένοι θα γίνουν 800 σε δυο εβδομάδες με 10.000 κρούσματα τη μέρα χωρίς μέτρα.
Το γενικό lockdown ως επιλογή δεν έχει πέσει ακόμα στο τραπέζι καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ακόμα όπλα στη φαρέτρα της πριν καταφύγει στην έσχατη λύση. Η Ελλάδα σε πρώτο χρόνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας και της Γερμανίας που προχώρησαν σε… ειδικό lockdown μόνο για ανεμβολίαστους.
Ειδικά η Αυστρία με νούμερα σχεδόν καρμπόν με εκείνα της Ελλάδας δείχνει το δρόμο για την επόμενη μέρα με τα μέτρα που πήρε:
Καταρχάς απαγορεύει την είσοδο σε καφετέριες, κομμωτήρια και εστιατόρια στους ανεμβολίαστους ενώ εφαρμόζει τον κανόνα 2G, που απαιτεί την επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης, στα ξενοδοχεία τους κινηματογράφους και στις εκδηλώσεις άνω των 25 συμμετεχόντων.
Το 2G έχει πάρει το όνομά του από τις γερμανικές λέξεις που σημαίνουν «ανοσοποιημένος» και «αυτός που έχει αναρρώσει». Στους χώρους εργασίας, εφαρμόζεται ο κανόνας 3G από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι είτε να έχουν αναρρώσει είτε να έχουν αρνητικό τεστ.
Στη χώρα μας λοιπόν αν ξεπεράσουμε την κόκκινη γραμμή των 600 διασωληνωμένων θα δούμε 1) υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους ανεμβολίαστους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 2) απαγόρευση εισόδου σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης και εστίασης και 3) αν χρειαστεί και απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Τα μέτρα σε πρώτο χρόνο θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους καθώς τα τελευταία στοιχεία με την ξαφνική αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών, δείχνουν ότι η πίεση που τους ασκείται τελικά αποδίδει καρπούς.