Βρείτε μας στο

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις για να καταλάβει ότι η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας είναι πλέον οριακή. Η πίεση στο ΕΣΥ ολοένα και αυξάνεται και η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει αφενός για να μην γονατίσουν τα νοσοκομεία, αφετέρου γιατί τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν νωρίς προκειμένου να μείνει ανοιχτή η αγορά στις γιορτές για να κινηθεί η οικονομία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μάλιστα η επιτροπή των λοιμοξιολόγων θα εντείνει την πίεση της προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων με κάποια από τα μέλη της να μιλούν και για παρεμβάσεις στα σχολεία.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα περιθώρια στενεύουν και οι κινήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού θα πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τις 17/11. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο γενικού lockdown όμως εξετάζει δυο μοντέλα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας. Το πρώτο είναι το Αυστριακό και το δεύτερο εκείνο της Γερμανίας.

Η διαφορά απ’ όσα είχαμε ζήσει τις προηγούμενες φορές είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις δεν μιλάμε για γενικό, αλλά για ειδικό lockdown με στοχευμένα μέτρα όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle στη Γερμανία μετά το μαύρο ρεκόρ των 40.000 κρουσμάτων στο επίκεντρο των μέτρων προστασίας είναι ο περιορισμός δικαιωμάτων για ανεμβολίαστους και η επιστροφή στα δωρεάν τεστ κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα πρόσβασης, σε κλειστούς χώρους, θα δίνεται σε δήμους και περιοχές με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων η δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19. Δηλαδή, δεν θα αρκεί μόνο το αρνητικό τεστ για να μπει ένας ανεμβολίαστος σε κλειστό χώρο.

Πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνονται επίσης στην εργασία όπου θα απαιτείται τεστ για όλους τους ανεμβολίαστους και ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο στα σχολεία.

Ένα κοκτέιλ των συγκεκριμένων μέτρων με 3 ακόμα στοχευμένες κινήσεις εξετάζεται και στην Ελλάδα. Στην πρώτη φάση του ειδικού lockdown εκτός από τα παραπάνω θα δούμε μάσκες παντού για τους ανεμβολίαστους και εστίαση χωρίς μουσική και μόνο με καθήμενους.

Αν δεν έρθει γρήγορη ύφεση και πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων τότε θα δούμε στη συνέχεια και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και κλείσιμο της εστίασης πιο νωρίς. Όλα αυτά όμως σε δεύτερο χρόνο και με στόχευση την πίεση στους ανεμβολίαστους προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμών στη χώρα μας.