Την ώρα που οι περισσότερες χώρες συζητούν ακόμα για το lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, μια χώρα της Ευρώπης έχει ήδη κάνει το πείραμα και βλέπει και τα πρώτα αποτελέσματα. Ο λόγος για την Αυστρία η οποία μόλις είδε να ξεπερνιέται το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων την ημέρα πήρε τη μεγάλη απόφαση.
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αυστρία είναι περίπου στο 64%, ποσοστό που όπως αποδεικνύεται δεν επαρκεί για να αναχαιτίσει ένα τέταρτο πανδημικό κύμα. Το αντιεμβολιαστικό μπλοκ παραμένει συμπαγές ή μάλλον παρέμενε έως και τη Δευτέρα, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ πολύ αυστηρότερα μέτρα: ο κανονισμός 2G επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα σε μεγάλα τμήματα της δημόσιας ζωής.
Πλέον μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αναψυχής και εστίαση. Η είσοδος σε καφέ, εστιατόρια, κομμωτήρια, σε ξενοδοχεία, κινηματογράφους και σε εκδηλώσεις άνω των 25 συμμετεχόντων επιτρέπεται μόνο σε όσους επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης.
Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν τα απαραίτητα τρόφιμα, να εργαστούν, να πάνε στο γιατρό και να αθληθούν.
Έχουν ήδη περάσει 72 ώρες από την έναρξη του πρώτου lockdown για ανεμβολίαστους και η Αυστρία βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα: «Το lockdown για ανεμβολίαστους αποδίδει ήδη», δηλώνει ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν επιπλέον 500.000 άνθρωποι. Είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλω να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και όχι να τους κλείσω στα σπίτια τους.
Δεν μπορώ να φανταστώ πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα αποδέχονταν ένα καθολικό lockdown από αλληλεγγύη με το 33% του πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται. Στόχος μας είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης στη χώρα».
Το μισό εκατομμύριο που έσπευσε να εμβολιαστεί λίγο πριν και μετά την είδηση του ειδικού lockdown δείχνει σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση ότι το μέτρο έχει άμεσα και δραστικά αποτελέσματα και μάλιστα υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο που θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του lockdown.