Το νέο πείραμα της Σουηδίας: Το πιο τρελό μέτρο για τους πλήρως εμβολιασμένους που άφησε άφωνη την Ευρώπη

Και δεν ήταν η πρώτη φορά

Όταν ξέσπασε η πανδημία και η στρατηγική των λοκντάουν αντιμετωπίστηκε ως αυτονόητη για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπήρξε ένα τρανταχτό αντι-παράδειγμα που για πολλούς που διαφωνούσαν με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων έγινε αληθινή σημαία: το παράδειγμα της Σουηδίας. Σε αντίθεση με ένα σωρό χώρες του κόσμου και υπερτονίζοντας την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας της, η Σουηδία δεν επέβαλε κανένα μέτρο, δεν περιόρισε ούτε στο ελάχιστο την κυκλοφορία, δεν έκανε καν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Αρχικά, η Σουηδία περηφανευόταν πως η μέθοδός της ήταν η τέλεια μέθοδος διαχείρισης του κορωνοϊού: η οικονομία της δεν πληγώθηκε ούτε στο ελάχιστο, οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων ήταν χαμηλότεροι σε σχέση με τις χώρες που έβαλαν στο γύψο τις κοινωνικές και οικονομικές τους δραστηριότητες και μια αναίμακτη ανοσία της αγέλης έμοιαζε να καταπολεμά με φυσικό τρόπο την πανδημία. Όλα αυτά ωστόσο ήταν οι αρχικές εντυπώσεις.

Στη συνέχεια το πράγμα αγρίεψε. Ο κορωνοϊός χτύπησε με μανία και τη Σουηδία και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Όχι, τόσο σκληρά όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως σίγουρα μέτρα που έβγαζαν από το κάδρο την τακτική της βίαιης απόκτησης της ανοσίας της αγέλης.

Δυο χρόνια μετά οι Σουηδοί δείχνουν να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που είναι πια στα όριά τους. Το πέμπτο κύμα δεν έχει χτυπήσει με την ίδια σφοδρότητα τη χώρα και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη.

Παρόλα αυτά η υπουργός Υγείας, Λένα Χάλενγκρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημείωσε ότι η Σουηδία «δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο» και αν κάνει το λάθος να πιστέψει ότι τελείωσε με τον κορωνοϊό θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

Για το λόγο αυτό και παρά τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων η Σουηδία αποφάσισε να πάρει πίσω το μέτρο για τους πλήρως εμβολιασμένους που άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη. Ποιο ήταν αυτό;

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα. Δηλαδή ένας πλήρως εμβολιασμένος αν είχε συμπτώματα δεν χρειαζόταν να κάνει το τεστ κι έτσι θα μπορούσε να είναι φορέας του κορωνοϊού χωρίς να το γνωρίζει.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρήθηκε κίνητρο για τους μη εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση πίστεψε ότι βλέποντας τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων οι αρνητές θα δελεάζονταν να κάνουν και αυτοί το εμβόλιο. Το συγκεκριμένο πείραμα όμως απέτυχε παταγωδώς κι έτσι η απόφαση ανακλήθηκε κακήν κακώς. Η Σουηδία μάλιστα μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει ξανά η κατάσταση μετά το μέγιστο αυτογκόλ πήρε ένα ακόμα μέτρο.

Θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Για τα δεδομένα της Σουηδίας το λες και υπέρβαση…