CEO Moderna: Η πρόβλεψή του για το τέλος της πανδημίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον
Βρείτε μας στο

Ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής στη μάχη των εμβολίων. Το εμβόλιο της Moderna, πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον άγγιζε σχεδόν το τέλειο. Διατηρούσε αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνιζε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, πριν λίγο καιρό έθεσε το δίλημμα της χρονιάς: «είτε θα κάνεις εμβόλιο και θα έχεις έναν καλό χειμώνα, είτε διακινδυνεύεις να αρρωστήσεις», ενώ προέβλεπε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού σε περίπου έναν χρόνο, και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2022:

«Αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν θα ανοσοποιηθούν φυσικά, επειδή η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με τη γρίπη. Μπορείς να εμβολιαστείς και να έχεις έναν καλό χειμώνα, ή να μην εμβολιαστείς και να διακινδυνεύσεις να αρρωστήσεις και πιθανότατα να καταλήξεις στο νοσοκομείο».

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον όμως αλλάζει τα δεδομένα. Ο CEO της Moderna με νέες δηλώσεις του αποκάλυψε τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν θα είναι σε καμία περίπτωση στο ίδιο επίπεδο με αυτή που είχαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα. Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική πτώση. Απλώς δεν γνωρίζω πόσο, διότι χρειάζεται να περιμένουμε για τα στοιχεία. Αλλά όλοι οι επιστήμονες στους οποίους έχω μιλήσει είναι κάπως έτσι ‘αυτό δεν θα είναι καλό». Τι σημαίνει αυτό;

Ότι καταρχάς οι πλήρως εμβολιασμένοι και ειδικά όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση θα έχουν μεν σημαντική προστασία από την βαριά νόσηση, αλλά θα είναι πολύ πιο εύκολο να μολυνθούν. Και το κυριότερο, η αισιόδοξη πρόβλεψη του Bancel για το τέλος της πανδημίας δεν ισχύει πλέον αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις της εταιρίας για την μετάλλαξη Όμικρον.

Οι επιστήμονες περίμεναν μια μετάλλαξη τόσο διαφορετική και μολυσματική όσο η συγκεκριμένη όμως όχι τώρα. Περίμεναν ότι θα εμφανιζόταν μετά από 1-2 χρόνια, όταν η πλειονότητα του πληθυσμού θα ήταν εμβολιασμένη και ο κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα θα ήταν σαφώς μικρότερος.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Το γεγονός ότι εμφανίστηκε τώρα αφενός αλλάζει τα δεδομένα, αφετέρου φέρνει πιο πίσω το τέλος της πανδημίας. Γιατί με ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό που μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας και ενδεχομένως και μια ακόμα δόση εμβολίου ειδικά στοχευμένη στη μετάλλαξη Όμικρον για να αντιμετωπιστεί.

Αν υπολογίσει λοιπόν κανείς ότι χρειάζονται το λιγότερο 100 μέρες μέχρι να βγει το νέο εμβόλιο και πολύ περισσότερες για να μοιραστεί σε επαρκείς ποσότητες στα κράτη, καταλαβαίνει ότι η πρόβλεψη του CEO της Moderna για το τέλος της πανδημίας εντός του 2022 με τα σημερινά δεδομένα δεν ισχύει.

Εκτός κι αν γίνει η έκπληξη και σε μια εβδομάδα περίπου από σήμερα τα στοιχεία δείξουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι πιο υψηλή από τις σημερινές εκτιμήσεις. Θα είναι η πρώτη φορά που ο CEO της Moderna θα έχει πέσει έξω σε μια πρόβλεψή του, όμως σίγουρα θα είναι ο τελευταίος που θα λυπηθεί γι’ αυτό…