Το πολύ καλό νέο της ημέρας: Η επικρατέστερη ημερομηνία για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω Όμικρον
Βρείτε μας στο

Δεν είναι υπερβολή ότι από τη μέρα που οι επιστήμονες εντόπισαν το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, σήμανε συναγερμό σε όλο τον πλανήτη. Ο φόβος ότι επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν του 2020 ήταν διάχυτος καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για ένα στέλεχος άκρως μεταδοτικό που μπορεί να τρυπήσει το τείχος προστασίας των εμβολίων.

Όσο όμως περνούν οι μέρες και οι επιστήμονες αποκωδικοποιούν το νέο στέλεχος, τόσο πιο πολύ ξεθωριάζει η αρχική εικόνα. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα. Αμερικανοί Ερευνητές κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα: «Η παραλλαγή Omicron πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων “Nference” με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να φαίνεται «πιο ανθρώπινη» και με τον τρόπο αυτό ν’ αποφεύγεται η «βάναυση επίθεση» στον ανθρώπινο οργανισμό. Άρα, θα έχουμε μεν μια πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη εν συγκρίσει με τις προηγούμενες και ο ιός θα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, όμως θα προκαλεί στους νοσούντες πολύ ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματική ασθένεια- όπως συμβαίνει, δηλαδή, με το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα κύτταρα στους πνεύμονες και στο γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα τόσο τον κορωνοϊό όσο και τον ιό του του κοινού κρυολογήματος. Μια τέτοια συν-μόλυνση θέτει το σκηνικό για τον «ιικό ανασυνδυασμό», μια διαδικασία κατά την οποία δύο διαφορετικοί ιοί στο ίδιο κύτταρο ξενιστή αλληλεπιδρούν ενώ δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους, δημιουργώντας νέα αντίγραφα που έχουν κάποιο γενετικό υλικό και από τους δύο «γονείς».

Αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να είχε συμβεί για πρώτη φορά σε ένα άτομο που είχε μολυνθεί και με τα δύο παθογόνα, όταν μια έκδοση του SARS-CoV-2 απέσπασε τη γενετική αλληλουχία από τον άλλο ιό.

Σε απλά ελληνικά, η μετάφραση Όμικρον πιθανότατα θα βρεθεί στο δρόμο μας πολύ σύντομα όμως η συνάντηση μαζί της δεν θα είναι τόσο επικίνδυνη όσο εκείνη με το αρχικό στέλεχος ή με τη μετάλλαξη Δέλτα. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα δεδομένα επαναφέρουν το καλό σενάριο που πριν μια εβδομάδα έμοιαζε όνειρο θερινής νυκτός.

Αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ο εμβολιασμός και η Ελλάδα φτάσει πέριξ του 80%, με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον εκτιμάται ότι σε λίγους μήνες θα έχει ανοσοποιηθεί το 93% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Και όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό που θα ‘χει χτίσει το τείχος ανοσίας, η αρχή του τέλους της πανδημίας θα βρίσκεται προ των πυλών.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Η πρόβλεψη των επιστημόνων είναι ότι (αν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα με την Όμικρον) αυτό θα συμβεί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μπαίνουμε δηλαδή στην τελευταία στροφή του Μαραθωνίου με τον αόρατο εχθρό με έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πλευρό μας. Τη μετάλλαξη Όμικρον που ίσως αποδειχτεί η εξέλιξη- κλειδί στον κύκλο της πανδημίας…