Οι Ολλανδοί έδειξαν το δρόμο: Γιατί η πιο ήπια μετάλλαξη Όμικρον σταματιέται μόνο με lockdown

Η πρώτη χώρα που παίρνει τέτοια απόφαση.

Είναι η πιο δύσκολη περίοδος ολόκληρης της χρονιάς, αυτή που φοβόντουσαν εξ αρχής οι εμπειρογνώμονες και έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία: ο χειμώνας τώρα «τρέχει» και, δυστυχώς, έχει μπροστά του ακόμα ένα γεμάτο τρίμηνο πριν αρχίσει να δίνει τη θέση του στην άνοιξη, όταν και σαφώς θα βελτιωθούν τα πράγματα.

Αυτό που έχει καταστεί σαφές εδώ και περίπου έναν μήνα είναι πως ο κορωνοϊός επιμένει να επιτίθεται με περίσσιο μένος στην ανθρωπότητα, με τις χώρες να καταγράφουν συνεχή ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και ο αριθμός των νεκρών ν’ αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο (με την ειδοποιό διαφορά στ’ αποκρουστικά νούμερα να την κάνει, φυσικά, το ποσοστό εμβολιασμού της κάθε χώρας- όσο περισσότεροι εμβολιασμοί, φυσικά, τόσο λιγότερες και οι πιθανότητες βαριάς νόσησης ή απώλειας ζωής συνολικά στην κοινότητα).

Στην όλη… μαυρίλα ήρθε να προστεθεί εσχάτως και η μετάλλαξη Όμικρον. Το νέο στέλεχος του covid που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα προκάλεσε, αρχικά, τρόμο, ωστόσο φαίνεται πως «δίνει» σαφώς ηπιότερα συμπτώματα από την Δέλτα.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα είναι πως πρόκειται για ένα στέλεχος που είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από τον «προκάτοχό» του (την Delta Variant), κάτι που σημαίνει πως διασπείρεται στις κοινωνίες με τρομακτική ταχύτητα.

Βλέποντας το νέο… τσουνάμι κρουσμάτων να έρχεται, η Ολλανδία προέβη στη μόνη κίνηση που δείχνει να είναι (στοιχειωδώς) αποτελεσματική για τη διακοπή της περαιτέρω διασποράς: ανακοίνωσε σκληρό lockdown, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 π.μ. της Κυριακής και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις 14 Ιανουαρίου.

Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

«Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο», ολοκλήρωσε την γνωστοποίηση των δυσάρεστων μαντάτων.

Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργικό συμβούλιο έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση υιοθετώντας τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής των επιστημόνων, για να προλάβει μια νέα έκρηξη κρουσμάτων που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη Όμικρον. Η σύσταση αφορά το κλείσιμο όλων των τομέων, πλην των αναγκαίων καταστημάτων, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, τα μη αναγκαία καταστήματα, τα μουσεία, τα πάρκα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα γυμναστήρια και τις στενές επαγγελματικές επαφές χωρίς ιατρικό σκοπό, μετέδωσε το RTL Nieuws.

Τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα βάλουν και αυτά «λουκέτο», ενώ υπενθυμίζεται πως τα δημοτικά έχουν κλείσει ήδη από την Παρασκευή 17/12 και δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν πριν τις 17 Γενάρη.

Παράλληλα, υπάρχει περιορισμός και στις εξωτερικές συναθροίσεις (έως δύο άτομα το πολύ από διαφορετικά νοικοκυριά), ενώ θα υπάρξει και αυστηρή σύσταση στους κατοίκους να μη δέχονται άτομα από άλλες οικογένειες στο σπίτι ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να μη δέχονται επισκέψεις ατόμων που ανήκουν σε πάνω από δύο νοικοκυριά την ημέρα.

Εξαίρεση θα υπάρχει για τις 25 και 26 Δεκεμβρίου (ανήμερα των Χριστουγέννων και την επομένη δηλαδή), όταν και θα επιτραπούν έως και τέσσερις επισκέπτες σε κάθε σπίτι Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για την Πρωτοχρονιά και την παραμονή.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται εδώ είναι αν και κατά πόσον η μοναδική λύση είναι πράγματι ακόμα ένα lockdown και γιατί να προβεί η ολλανδική κυβέρνηση σε ένα τέτοιο μέτρο, αφού, όπως είπαμε, η Όμικρον είναι πολύ λιγότερο επιθετική.

Η εξήγηση είναι απλή: η νέα μετάλλαξη είναι πολύ, πολύ πιο μεταδοτική. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Πως τα κρούσματα σε 24ωρη βάση θα είναι πολλαπλάσια κι έτσι θα «χτυπηθούν» σφόδρα οι πιο ευπαθείς ομάδες.

Αν πούμε για παράδειγμα (δεν είναι ακριβές, αλλά για την οικονομία της συζήτησης) πως η Δέλτα  σε κάθε 100 κρούσματά της έχουμε μία νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ας υποθέσουμε, ξανά, πως το αντίστοιχο νούμερο της πιο ήπιας Όμικρον είναι 1 νοσηλεία στα 170 κρούσματα.

Όταν, όμως, θα έχουμε 5πλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων (ου μην και παραπάνω) λόγω Ο, τότε αυτό μεταφράζεται αυτομάτως και σε σημαντική αύξηση των σοβαρά νοσούντων, με την πίεση στο ήδη διαλυμένο ΕΣΥ ν’ αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δυνητικά, αυτή η εικόνα θα οδηγήσει και σε περισσότερους θανάτους.

Επομένως, η Ολλανδία δείχνει τον δρόμο- όχι του φόβου και μιας παρατεταμένης καραντίνας, αλλά μίας χειμερινής «παύσης» προκειμένου ν’ ανασάνει το σύστημα υγείας και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.

Μην ξεχνάμε πως όλα δείχνουν ότι από τον Απρίλιο και μετά η κατάσταση θα είναι σαφέστατα βελτιωμένη και σε συνδυασμό με τις αναμνηστικές δόσεις αλλά και το γεγονός πως πράγματι πολύς κόσμος έχει ήδη νοσήσει, τότε θα μπορέσουμε να δούμε φως στο τούνελ.

Υπομονή λίγους μήνες…