Η απάντηση στο «θα μολυνθούμε όλοι»: Σε πόση ώρα κολλάς Όμικρον αν είσαι δίπλα σε κρούσμα με μάσκα ΚΝ95

Όχι δεν είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουμε όλοι σε αυτό το κύμα...

Όσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρευνες που δείχνουν ότι η νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την Δέλτα, τόσο αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι ίσως είναι καλύτερο να κολλήσουμε όλοι τώρα. Ειδικά όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και ακούνε ότι το νέο στέλεχος προσβάλλει μόνο το ανώτερο αναπνευστικό προκαλώντας ήπια συμπτώματα, πιστεύουν ότι τώρα είναι το καλύτερο timing για να κολλήσουν και να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Θα κολλήσουμε τελικά όλοι την υπερμεταδοτική Όμικρον; Και αν ναι μήπως είναι όντως καλύτερα να κολλήσουμε όλοι τώρα;

Η απάντηση είναι όχι. Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων δείχνουν πράγματι ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια σε σχέση με την Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του ιού, όμως κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι αν μολυνθείς δεν θα τεθείς μελλοντικά αντιμέτωπος με διάφορα μακροχρόνια προβλήματα τα οποία θα προκύψουν από την covid-19.

Μέχρι τώρα ασθενείς που προσβλήθηκαν από covid και ανάρρωσαν, αντιμετώπισαν διαφορετικής φύσης θέματα τα οποία συνήθως εμφανίζονταν ως συμπτώματα κόπωσης, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην συγκέντρωση αλλά και το λεγόμενο «brain fog», δηλαδή μια κατάσταση που περιγράφει την αδυναμία του εγκεφάλου να βρεθεί σε πνευματική εγρήγορση και να αποδώσει στο 100% των συνηθισμένων δυνατοτήτων του.

Και ποια είναι η λύση θα αναρωτηθείτε, όταν μιλάμε για το πιο μεταδοτικό στέλεχος στα ιατρικά χρονικά. Η λύση είναι μια. Ακολουθούμε πιστά την οδηγία των επιστημόνων και επιλέγουμε μάσκα ΚΝ95. Όταν μιλάμε για προστασία της τάξης του 95% τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να μολυνθείς ακόμα και αν βρεθείς δίπλα σε φορέα της Όμικρον. Πόσω μάλλον αν ο φορέας φοράει και αυτός μάσκα ΚΝ95…

Το γράφημα της εφημερίδας Wall Street Journal λύνει κάθε απορία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ιικο φορτίο ικανό να μολύνει χρειάζεται 25 ώρες για να μεταδοθεί μεταξύ δυο ανθρώπων που φοράνε μάσκα ΚΝ95. Άρα οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος που φοράει την μάσκα την οποία συστήνουν οι επιδημιολόγοι είναι πραγματικά απειροελάχιστες.

Στο ίδιο γράφημα θα δείτε πόση ώρα χρειάζεται το ιικό φορτίο για να μεταδοθεί όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο ένας φορέας του ιού και ένας μη φορέας, ανάλογα με τη μάσκα που φοράνε.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Αν τις 3 επόμενες εβδομάδες που αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του το κύμα της Όμικρον, είμαστε διπλά προσεκτικοί και φοράμε παντού μάσκα ΚΝ95, τότε ναι, μπορούμε να βγούμε αλώβητοι από το τσουνάμι του νέου στελέχους…