Όλα δείχνουν πως το 2022, που μπήκε πριν μερικές, θα είναι το… «σωτήριο» έτος όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι περισσότεροι ειδικοί -συμπεριλαμβανομένων των πιο έγκυρων παγκοσμίως- συμφωνούν πως πολύ σύντομα και πιο συγκεκριμένα, όταν κάνει τον κύκλο της η Όμικρον, η πανδημία θα αρχίσει να αποτελεί ένα παλιό, κακό όνειρο.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός θα πάψει να υπάρχει. Για την ακρίβεια, πρόσφατα ο Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε το φαινομενικά πιο πιθανό σενάριο γράφοντας στο μπλογκ του: «Κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, ο Covid-19 θα γίνει μια ενδημική ασθένεια για τα περισσότερα μέρη του πλανήτη».
Αν ο παραπάνω ισχυρισμός βγει αληθινός και ο Covid γίνει ενδημική ασθένεια – δηλαδή μια ασθένεια σχετικά χαμηλής σοβαρότητας που κυκλοφορεί συνεχώς σε ορισμένα μέρη του κόσμου – αυτόματα θα λάβει τέλος η πανδημική φάση της ασθένειας. Οι διαφορές είναι μεγάλες και σημαντικές αλλά εξίσου σημαντική οφείλει να είναι και η συνειδητοποίηση πως ακόμα και αν αλλάξει μορφή εκδήλωσης, ο κορωνοϊός δεν θα μας απαλλάξει ποτέ εξ’ ολοκλήρου από την παρουσία του.
Αυτή είναι μια ακόμα εκτίμηση με την οποία συμφωνούν οι πιο έγκυροι ιατρικοί εμπειρογνώμονες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ιατρικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι. «Είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε από τον Covid», ξεκαθάρισε πρόσφατα με δηλώσεις του στο CNBC από τη μεριά του ο Δρ. Τίμοθι Μπρούερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο UCLA Fielding School of Public Health.
Η σκέψη της αντιμετώπισης του Covid για πάντα μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά το να ζεις με έναν ενδημικό ιό είναι πολύ διαφορετικό από την συνθήκη πανδημίας με την οποία ζούμε αυτή τη στιγμή. Και ακριβώς επειδή μια τέτοιου τύπου μετάβαση δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, τα περίπου δυο χρόνια πανδημίας που έχουμε βιώσει δεν είναι τόσο παράλογα μεγάλο διάστημα στην πραγματικότητα.
Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο συμφωνούν οι σημαντικότερες φωνές του πλανήτη όσον αφορά τον κορωνοϊό, από τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι τον Άντονι Φάουτσι, είναι η χρησιμότητα του εμβολιασμού ακόμα και σε αυτή τη φάση, όπου η μετάλλαξη Όμικρον μοιάζει να είναι η τελευταία πανδημική εκδήλωση του ιού. Για την ακρίβεια, για το ότι βρισκόμαστε τόσο κοντά σε αυτή την πολυπόθητη μετάβαση το οφείλουμε σε τεράστιο βαθμό στους εμβολιασμούς.
«Όσο περισσότεροι οι εμβολιασμοί τόσο μεγαλύτερη η μείωση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης του Covid στην ενδημική του μορφή», ξεκαθαρίζει ο Όμπρι Γκόρντον, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Σύμφωνα με τον Μπρούερ, ο κορωνοϊός θα είναι σύντομα κάτι σαν τη γρίπη. Όπως η γρίπη υπάρχει διαρκώς ανάμεσά μας και εντείνεται τους χειμωνιάτικους μήνες κάθε χρόνο, όπως κόντρα στη γρίπη οι άνθρωποι εμβολιάζονται τακτικά, γεγονός που τους βοηθάει να δημιουργήσουν πολλαπλά στρώματα ανοσίας για πολλά χρόνια απέναντι της, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και ο κορωνοϊός μετά την πανδημία.
«Όπως οι περισσότεροι αναπνευστικοί ιοί, πιθανότατα θα είναι χειρότερος τους κρύους μήνες και λιγότερο κατά τους ζεστούς», λέει ο Μπρούερ. Σε ανάλογη ανάρτησή του, ο Μπιλ Γκέιτς τονίζει πως ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά ο κίνδυνός του θα είναι τόσο χαμηλός που «δεν θα χρειαστεί να τον συνυπολογίσετε τόσο πολύ στη λήψη των αποφάσεών σας, δεν θα είναι πρωταρχικός παράγοντας όταν αποφασίζετε αν θα εργαστείτε από το γραφείο ή αν θα αφήσετε τα παιδιά σας να πάνε στον ποδοσφαιρικό τους αγώνα ή να δουν μια ταινία σε ένα θέατρο».
Ο Μπρούερ προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων περιόδων του έτους, ορισμένα γνωστά πλέον μέτρα πρόληψης θα μπορούσαν να παραμείνουν ευρέως διαδεδομένα, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους και η παραμονή στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι για την πρόληψη της εξάπλωσης».
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως το 2022 σηματοδοτεί μια νέα εποχή: η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Και αυτό που τόσοι και τόσοι αρνητές της κατάστασης που ζούμε ισχυριζόντουσαν από την αρχή της, πλέον θα ισχύει: ο κορωνοϊός δεν θα διαφέρει από τη γρίπη…