Οι πιο αισιόδοξες φωνές λένε πως το τέλος της μετάλλαξης Όμικρον θα σημάνει αυτόματα και το τέλος της πανδημίας (προσοχή: της πανδημίας, όχι του κορωνοϊού). Οι πιο… κυνικοί -και τέτοιοι προέκυψαν μπόλικοι σε αυτά τα δυο χρόνια- αδυνατούν να το πιστέψουν και λένε πως όλο και κάποια ακόμα μετάλλαξη θα προκύψει και μετά… φτου και από την αρχή. Τα νούμερα κρουσμάτων άλλωστε επί των ημερών της Όμικρον έχουν εκτοξευτεί. Προς τι η αισιοδοξία;
Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να τα ερμηνεύει ως θετικά. Το γεγονός ας πούμε ότι η Μετάλλαξη Όμικρον είναι μια πολυ «χαλαρή» εκδοχή του κορωνοϊού, που οι πάσχοντες την βιώνουν σχετικά ελαφρά διαμορφώνει τις συνθήκες για μια ανώδυνη εκδοχή μιας «ανοσίας της αγέλης». Αυτό σημαίνει πως οδεύουμε σε μια συνθήκη «φυσικής» ανοσίας, η οποία συνεπικουρούμενη από τους εμβολιασμούς μας οδηγεί σε καλύτερες μέρες.
Το κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού ήρθε πρόσφατα να ενισχύσει με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γουργουλιάνης τόνισε πως ακόμα και αν η Όμικρον δεν είναι η τελευταία εκδοχή του κορωνοϊού, η πορεία του ιού θα συνεχιστεί σε αυτό το μοτίβο: νέες πιο μεταδοτικές αλλά ταυτόχρονα, πιο ελαφρές εκδοχές μέχρι να μην υφίσταται πια πανδημία.
«Δεν θα έχουμε μηδενισμό κρουσμάτων, αλλά πολύ μικρό αριθμό. Θα περάσουμε την άνοιξη με κρούσματα. Όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα συνεχίσουν να μπαίνουν στα νοσοκομεία με κορωνοϊό. Ωστόσο, θα γυρίσουμε κι εμείς στην κανονική μας ιατρική ζωή. Άρα, νομίζω ότι την άνοιξη οι κλινικές μας θα γυρίσουν όπως ήταν και πριν», ήταν τα λόγια του όσον αφορά την προσεχή Άνοιξη.
Επίσης, ξεκαθάρισε: «Για να γίνει μια μετάλλαξη, θα πρέπει να γίνεται σε πολυκατοικημένες περιοχές ανεμβολίαστων ανθρώπων. Στον πλανήτη, βεβαίως, υπάρχουν τέτοιες περιοχές. Αλλά, πάντα θεωρώ ότι θα είναι στην κατεύθυνση να γίνει περισσότερο μεταδοτική, αλλά λιγότερο θανατηφόρα. Έτσι τελειώνουν οι πανδημίες. Δεν θα είναι το τέλος η “Ο”, μπορεί να είναι η “Χ”, η “Ψ”, λίγο αργότερα δηλαδή».
Ταυτόχρονα ωστόσο, σε αυτές του τις δηλώσεις, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης έκανε και ορισμένες κρίσιμες διευκρινήσεις αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον. Για την ακρίβεια, γνωστοποίησε τα δυο μεγάλα λάθη που κάνουν όσοι έχουν συμπτώματα της Όμικρον και αναγκαστικά μένουν σπίτι. Δύο λάθη που παρατείνουν την ταλαιπωρία τους και δεν θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί πως υφίστανται αν δεν τα επισήμαιναν δυο θεσμικά χείλη.
Επικαλούμενος λοιπόν μια μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας -όπου και εργάζεται- ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι δεν είναι χρήσιμα τα αντιβιοτικά στους ασθενείς που βρίσκονται σπίτι τους και έχουν ήπια συμπτώματα και κυρίως δεν είναι χρήσιμη η λήψη της κορτιζόνης. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, οι άνθρωποι που έλαβαν κορτιζόνη στο σπίτι τους είχαν πεντέμισι ημέρες περισσότερο τον ιό στη μύτη τους! Με άλλα λόγια, «καθυστέρησε η κάθαρση του ιού από τον οργανισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γουργουλιάνης.
«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που η μετάλλαξη Όμικρον σίγουρα τον έχει κάνει περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο. Έχουμε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι εξαντλείται στο ανώτατο αναπνευστικό και δεν φτάνει στους πνεύμονες, ενώ δείχνει πως προσβάλλει νεότερους ανθρώπους», ξεκαθάρισε.
Φαίνεται πως όσο απλοϊκή και αν μοιάζει μια κατάσταση, οι επισημάνσεις των ειδικών θα είναι πάντα χρήσιμες: ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί τις επισημάνσεις του Γουργουλιάνη. Γενικά, το να ακούμε τους ειδικούς είναι μάλλον ένα μάθημα που αποκομίζει η ελληνική κοινωνία από την περιπέτεια της πανδημίας. Πολύ χρήσιμο μάθημα αν μη τι άλλο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως δύο χρόνια πριν κάποιοι ανάμεσά μας αμφισβητούσαν ακόμα και την ύπαρξη του ιού…